Dagens inspo: så får du till det perfekta grillade köttet

Grillsäsongen är i full blom. Många kvinnor väljer dock fortfarande att inte lägga sig i själva grillprocessen utan låter männen ta kontroll över grillandet, medan de pillar med tillbehör, dukning och annat. Känner du igen det beteendet? Himla märkligt, eller hur! Särskilt eftersom vi är så jämställda gällande så mycket annat. Här kommer lite nybörjarknep:
• Ett tips är att ta kontroll över grillen och läsa på i förväg. Ta reda på hur man sätter på den och stänger av.
• Skaffa dig en digital kött-termometer. Det är innertemperaturen som avgör hur biffen blir. Ca 45° är blodigt, 52° är rare, 60° är medium och 70° är well done.
• Salta köttet ordentligt på båda sidor innan du grillar, men peppra i efterhand (annars blir det bränd pepparsmak på köttet).

Jess Pryles är en tuff australiensisk tjej som numera är bosatt i Austin, Texas. Hon är kock, kokboksförfattare och är världskänd för sin talang inom barbeque. Här kommer hennes bästa insidertips för att få till den perfekt grillade biffen:

• Grilla baklänges, alltså ”revearse sear” (kan översättas till ”att bryna i efterhand”, på svenska. Alltså: tillaga köttet på låg temperatur för att innertemperaturen ska kunna kontrolleras.

• Först mot slutet steks ytan på köttet på riktigt hög temperatur, eller en het grill. Då motverkar du en grå, trist ring på insidan av det brynta, vilket beror på olika grader av tillagning. Istället blir köttbiten rakt igenom rosa och perfekt medium med krispig yta.

Bilderna kommer från EKPR

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras