En stund i Sunne på Ulvsbybergs herrgård

För någon vecka sedan var familjen i Värmland på en minisemester. Vi hann avverka både Karlstad, Deje och Sunne på våra få dagar och sög verkligen musten ur dessa tropiskt heta och ljuvliga sensommardagar!

Drottning Kristina-sviten.

I Sunne besökte vi Ulvsby herrgård, som har anor ända sedan 1600-talet och ligger vackert beläget nära sjön Fryken.

Alla dessa kuddar!

Som det så ofta är med såna här äldre och charmiga slott och herresäten, så bor man sällan i själva slotts/herrgårdsbyggnaden utan i närliggande annex. Ulvsby Herrgård är inget undantag och hela byggnaden som vi bodde i tror jag bara hade något år på nacken (även om det var uppfört i äldre stil) och var alltså i otroligt gott och fräscht skick.

Maken beundrar utsikten från vår balkong, tror ni kanske, men han har sedan detta besök börjat tjata om ett sånt här glasräcke till vår altan och det är DET han spanar in…

Vi har bott på rätt många hotell, herrgårdar, slott av olika storlekar, karaktärer och nivåer i Sverige, genom åren. Men så här fräscha och fina rum tror jag faktiskt vi aldrig har fått för. Vi hade en svit och ett rum bredvid varandra med connecting doors mellan sig. Toppen när man reser med barn och vill ha dem nära sig (men ändå har möjlighet att stänga till då det blir föööör livligt…hehe).

Exakt sån här blandare och kranar + spegel ska vi ha nästa gång vi renoverar badrum! Om vi nu någonsin kommer göra det. Igen, alltså.

Och två trappor nedanför vårt boende låg det lyxiga badhuset/spa:t Drottning Kristinas badstuga i ombonad och lite marockansk stil, med fina kopparbadkar, olika sorters bastu och spatiösa utrymmen.

Elias tar sig för pannan. Oklart varför…
Elsa häller upp en skopa salt från Döda Havet.

Efter ett trevligt champagnemingel blev det en sjurättersmiddag på Herrgården.

Ambitiösa rätter med selektivt utvalda råvaror med inspiration från trakten och säsongens utbud.

Barn i den här åldern (10 och 14) är dock inga fan av såna här långsittningar (och nu snackar vi låååång middag, drygt tre timmar), så de drog en lättnadens suck när vi lade ner besticken efter den avslutande efterrätten.

Efter frukosten dagen efter tog vi den lilla promenaden ner mot bryggan vid vattnet. Kossorna råmade upprört alldeles intill och allt kändes så där Astrid Lindgren-surrealistiskt vackert, eller som en återberättelse från Selma Lagerlöfs tid. Lukas hoppade förstås i direkt i sjön utan att känna på vattnet (och utan att först orka gå upp på rummet och hämta badbyxor…). Vi andra fegade ur.

Mätta på alla intryck tog vi sedan farväl från den här pittoreska lilla pärlan i Sunne. Vi saknade direkt det faktum att vi (föräldrarna) om så bara för ett dygns skull, slapp agera bed & breakfast-service åt barnen, med mat- och städplock och bara fick bli BORTSKÄMDA. Och andas ut. Sänka axlarna. Blunda och kasta huvudet bakåt mot en kudde som har manglade örngott. Livkvalitet! Och förutom detta, faktiskt även få lite inspiration till inredning och matlagning (vi tenderar alltid att göra om något hemma efter hotellbesök!).

På vägen hem till Stockholm stannade vi i Örebro. Där sladdade vi in som hastigast på Bastard Burger’s. 14-åringen har tjatat om att få äta där i en månad. En annan typ av matupplevelse, snabbt, friterat, på bricka, men även det supergott! Kontrasterna är det som vi oftast minns från semestrarna.

 

 

1 kommentar
  1. kontrasterna barn-vuxna är ju egentligen ljuvliga… Vi har sjöbod i Dalsland o brukar en regnig dag på semester köra dom 10milen till Karlstad bara för att barnen vill äta buffelunch på PizzaHut.. Men i sommar har vi fegat ur o bara varit hemma/sjöbode/vänner som vi ändå umgås med nära på dagligen. SÅ det börjar suga i hotelltarmen.. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras