Svar på frågor om inredning

Tack för bra och kluriga frågor i septembers frågestund! Jag ska nu börja beta av dem här i bloggen. Det blir lite många inlägg om alla ska få varsitt inlägg som svar, så jag har klumpat ihop vissa frågor inom samma genre, hoppas okej! Först ut är en del frågor om inredning som ni hade. Då kör vi:

Du brukar ge så bra tips kring mode och kläder men min fråga handlar om inredning, tycker du verkar ha koll på det också: jag och min pojkvän har precis köpt ett sekelskifteshus nära västkusten. Det är i ganska gott skick, inget behöver rivas eller så men färger och tapeter känns daterade och det behöver lite varsam renovering. Ni har ju renoverat ert sekelskifteshus (det ser ut som ett sekelskifte av bilderna att döma ?), vad ska man tänka på tycker du? Vi kan inte lägga några jättesummor pga corona och permitteringar mm. Vi vill behålla husets själ och tidsepok men samtidigt fräscha upp det så att det känns mer modernt för en barnfamilj (vi har 2 barn). Tips? Ni verkar ha det så fint hemma! /Linnea

Sekelskiftesinspo! Denna bild (och flera andra) hittar du på Historiska Hem, här

SVAR: Grattis till sekelskifteshuset! Mina tips: gör så mycket ni kan av måleriarbetena! Målarfärg är inte jättedyrt, men effekten blir fantastisk. Om lister, dörrposter, fönsterkarmar mm är i okej skick kan ni måla dem med vit snickerifärg. Det ger direkt ett mer ”fräscht” intryck. Ibland kan man behöva slipa och spackla snickerierna innan måleriarbetet. Är de i sjukt dåligt skick kan ni byta ut dom genom att köpa nya på exempelvis Bauhaus, och därefter måla dem. Samma sak gäller väggarna: måla om väggarna med lite mörkare och mustigare färger, det blir särskilt fint i sekelskifteshus och kontrasten mot de vita snickerierna blir superelegant! Tapeter som påminner om den äldre, mer lantliga stilen är förstås också jättesnyggt – kör det i vissa rum för att blanda upp lite. Men tapeter blir mer kostsamt plus att det kan vara svårt att få till snyggt på egen hand. När de stora ytorna som väggar är klara kan ni ta er an golven, i vilket skick är dom? När det gäller gamla hus finns det ofta spännande saker som döljer sig under andra lager, det gäller både väggar och golv. Bakom trista laminatytor kan vackra trägolv gömma sig. Panelväggar kan ha fått gipsväggar på sig osv. Bryt upp lite och kika! Man behöver sällan köpa/lägga in nytt golv utan det kan räcka med att behandla det golv som finns på ett sätt som känns lite mer modernt, utan att det blir fel. Ni kan exempelvis luta, vaxa, eller behandla golven med vitsåpa, lite beroende på vilken effekt ni är ute efter. Furugolv är ofta förekommande i sekelskifteshus och det är ju inte så superkul, men får man bort den gulaktiga nyansen och ersätter med vitlaserad yta blir det väldigt snyggt.

Genom att lösa de stora visuella ytorna (golv, väggar, tak), så får man en mer övergripande känsla av att huset känns genomtänkt och fixat. Då behöver man inte lägga några jättesummor på inredningen sedan, utan det kan räcka med de möbler ni redan har. Det kan dock bli charmigt med tidsenliga detaljer fyndade på loppisar, som sideboards, spegelramar och äldre stolar. Ni kan ”pimpa” de befintliga sakerna hemma genom att addera lite textilier, för den mjuka känslan. Alltså, kanske inte investera i en ny soffa, men däremot ett nytt överdrag. Eller lite nya, långa gardiner, fina kuddfodral, lite plädar här och där eller nya stolsdynor. Sådant kommer man långt med. Lycka till! /C

Dova väggfärger och tunga textilier. Bild från Jakobdals.

Hej, och tack för fin blogg! jag läser flera av de intervjuer och texter du gör för andra tidningar (Amelia, Sköna Hem m fl). En sak jag undrat över när det gäller kändisar, händer det aldrig att de bor stökigt eller fult? hur gör ni då när ni ska fotografera? Får ni städa upp och fixa, eller bokar ni om, eller tar ni bilder i andra vinklar? Och händer det aldrig att kändisen ifråga inte är särskilt sympatisk, tar du aldrig med såna grejer? Jag menar inte att kritisera, är bara uppriktigt nyfiken. Man tycker ju att alla du skriver om är så spännande, du lyfter verkligen fram det finaste hos dem. är kanske lite misstänksam bara kring att folk ÄR så där härliga, haha… /Annika

SVAR: Kul att du gillar bloggen! Mitt uppdrag som frilansjournalist är att porträttera både kända och okända människor och deras hem åt lifestylemagasin. Då ligger fokuset främst på att lyfta fram det fina och trevliga i både deras personligheter, stil, hem och inredning. Ofta är ju intervjuobjekten utvalda av olika skäl som gör att man vill läsa om dom, kanske att de bor ovanligt fint, eller att de är duktiga inom sin yrkesroll och följs av många fans. Jag jobbar inte som granskande reporter, tänkt att avslöja olika dåligheter bakom fasaden. Då det gäller inredningsreportagen så görs ju research innan, så ”vanliga” människors hem är ofta extremt välfixade och propra när vi kommer för att fotografera. Det är ju människor med ett särskilt intresse just för design och inredning och jag har faktiskt aldrig blivit ”besviken” där, utan engagemanget innan är ofta väldigt stort – man vill visa upp hemmet från sin bästa sida osv.

Däremot när det gäller en del kändisars hem…haha. Här kan vi inte alltid göra den typen av research, utan får chansa lite. Det är inte alltid lika viktigt att de ska bo superdesignat och trendigt, utan här tycker läsarna det är spännande att få titta in i deras hem oavsett. Men visst är det förstås ett plus om de även råkar bo vackert. Oftast – även här – har intervjuobjekten ifråga städat och donat inför vår ankomst. Men inte alltid! Det har hänt att fotografen fått plocka undan lite och släckt bränder på plats, eller fotat i vissa vinklar för att undvika fula grejer i bakgrunden osv. Vi har ju inte alltid tid att ”göra om” när vi väl är framme utan denna typ av jobb tar extremt mkt tid ändå som det är. Skickliga fotografer kan trolla fram fina bilder genom att ta stilleben/closeups eller annat som ”lurar” läsaren. Och jag som journalist vill göra mitt yttersta för att lyfta fram intervjuobjektens personligheter. Är de särskilt bra på något, eller gör ett intryck på mig som är positivt, tar jag gärna upp detta i intervjun. Samtidigt som jag kan undvika att skriva saker som att det råkade vara skitigt på toaletten, eller att intervjuobjektet hade särskilt osympatiska och rätt icke-älskvärda barn, eller liknande. Jag försöker dock att hålla en bra balans, så att texterna inte blir insmickrande, inställsamma och mesiga, det måste finnas lite krydda också. Men generellt sätt så är jag ganska bra på att uppfatta detaljer och kunna beskriva dessa, det gäller även människors karaktärsdrag och personligheter. /C

Här kan ni läsa det senaste jobbet jag gjort för Sköna hem, hemma hos Ann Wilson! Foto: Carolina Romare/Sköna Hem

Lite sent att fråga nu kanske men chansar! Du som både har ett vackert hem och även skriver för inredningstidningar, vad ska man tänka på om man plötsligt får ett intresse för att göra om hemma och inte har så jättemycket pengar? Alltså om man verkligen börjar på noll och inte kan nånting om möbler och färger och tapeter och stil? Hur hittar man inspirationen? Jag är rätt duktig på att klä mig och har koll på mode… men olika händelser i livet (flyttat mkt pga jobbet, hyrt färdigmöblerade hem osv) har gjort att jag har en ”lucka” gällande koll på inredning. men känner nu, som 45 att jag gärna vill ta tag i detta! /Ullis

SVAR: Inredning handlar om tre saker: 1. Tid. 2. Pengar. 3. Intresse/kunskap. Det sistnämnda ger varann. Alltså, är du intresserad och visar engagemang kring området kommer du per automatik att lära dig och därmed skaffa dig kunskapen som krävs. Du behöver alltså först rannsaka förutsättningarna för dessa tre punkter, innan du kan börja planera för att skapa ett vackert hem. Det GÅR att inreda även om man brister på någon av punkterna, bara man känner till bristen och kan planera utifrån det också.

Om vi börjar med punkt 1, tid, så behöver du vara realistisk när det gäller hur många timmar/dagar/veckor eller kanske år detta får ta. Vill du göra en radikal förändring som sedan ska vara permanent så du slipper tänka på det? Eller kan du tänka dig att hemmet successivt får ”växa” och förändras/förädlas, lite pö om pö över tid? Och hur mycket tid är du villig att själv avsätta för detta? Tänk på att i tidsbegreppet ingår alltifrån att göra research och leta inspiration, till att kolla efter möbler online, både i fysiska butiker samt second hand, till att åka runt och besöka fysiska butiker eller loppisar, eller vara hemma hos folk och hämta saker fyndade på Blocket, till att hämta saker (kanske hyra släp), till att montera dem, till att slipa, fixa, bygga, måla, snickra, putsa och greja hemma, till att vänta på saker som beställts (en soffa kan ta 12 veckor att få osv). Punkt 2 – du skriver att du inte har jättemycket pengar, det är en generell beskrivning. Gör en budget – hur mycket (eller lite) pengar har du exakt – som ska avsättas för inredning? Hur mycket kan du göra själv? Känner du någon du kan ärva eller få möbler av (som du sedan kan göra om)? Punkt 3: Intresse/kunskap – överskatta inte svårigheterna här. Det handlar inte om kärnfysik. Om du redan har koll på/är intresserad av mode, så har du kommit en bit på vägen! Då har du förmodligen redan koll på kombinationer, olika sorters möten av textilier och texturer, att blanda material, vilka färger som harmonierar fint ihop, ifall du gillar vissa typer av färger men andra inte, och om du gillar mer klassisk stil eller modernt och edgy. Ofta avspeglas dessa preferenser även inom inredningen. Jag brukar tänka att inredning är som kläder, fast för hemmet – och då går det lättare! Det finns massor av kul inspiration att hitta på nätet, framförallt på instagram. Pröva dig fram och sök på hashtaggar som har med området att göra (gärna på engelska för fler/bättre träffar) och ge dig hän! Jag får även mycket inspiration genom att följa vissa boutiquehotel, eftersom hotellinredning ofta tar ut svängarna mer än hemma hos ”vanliga människor”. Lycka till/C

Hej! Du som jobbar med (eller som?) influencers, jag får upp flera så kallade ’kändisar’ från sociala medier i min instagram och Facebook osv, som gör reklam för alltifrån HTH-kök och Jotex. Något som förenar dessa reklaminlägg är: A) kändisarna är för mig helt okända, men har många följare förstår jag, är unga, aldrig någon över 30, eller 35. B) de inreder EXAKT likadant och i mitt tycke väldigt opersonligt och…trist ?! det är samma gamla beiga väggar, runda speglar, någon sort torkad växt i en deppig vas…ljusgrått och vitt… någon inramad poster med menlöst motiv. som man sett tusen ggr förr. Kanske inte direkt fult, men absolut noll inspiration. Ungefär som då min dotter inreder sitt första boende, men det är ju för att hon inte vet/kan bättre? Jag hänger inte med – är jag gammal och fattar inte att detta plötsligt är trendigt? Tycker alla andra att det här är inspirerande och blir sugna på att shoppa? Varför inreder alla likadant? Vad hände med mångfalden av stilar och utseenden som verkar vara så poppis i andra områden, som mode och val av modeller mm…? Kan du förklara för en annan född på 70-talet? /Kattis

SVAR: Hej! Jag tror att detta beror på att det här med att använda sig av influencers i reklamkampanjer för företag fortfarande är relativt nytt. Det här med influencers är inte särskilt nytt, men företag som vill kapitalisera på deras stora följarskaror missar ofta viktiga saker i sitt researcharbete. Man måste exempelvis fråga sig VARFÖR dessa unga tjejer (det är oftast unga tjejer) har många följare? Och VILKA är det som följer dom? Och vilka är det som BOKAR dessa samarbeten? Det är nämligen ofta unga tjejer (som jobbar på influencernätverk) som tipsar om andra unga tjejer (som de själva följer) till dessa kampanjer. De tycker kanske själva att den här stilen är fin, eller så är de imponerade av dessa influencers av andra orsaker (de klär sig snyggt, de fixar håret fint, de tar coola outfitbilder eller postar bilder från exotiska och spännande resmål). Vilket ju dock har väldigt lite med inredning att göra. Och då blir det lite knasigt.

En annan förklaring till deras likriktade stilar är nog också att de är unga. I den åldern har man inte hunnit prioritera hemmet eller inredning än. Man har varken det fokuset (är mkt på krogen istället, reser, inte hemma så mkt, vill inte lägga tid på det osv, eller pluggar, hyr i andra hand osv) – eller ekonomin som krävs. Det tar ofta många år innan man blir säker på sig själv och har skaffat sig en identitet. Det gäller inte bara inredning utan allt i livet. När man är ung sneglar man gärna på andra och ser man många andra influencers som målar väggen beige, sätter upp en rund spegel och ställer fram en vas med en torkad blomma i, då blir det liksom normen för vad som är ”snyggt”. Medan de som är modiga törs mixa material och mönster, må¨lar väggar chockrosa eller svart, letar länge efter personliga möbler på second hand, målar om möblerna själva, mixar saker de har ärvt eftersom det finns en själ i sådana möbler även om de kan vara lite ”fula”, osv. De slutar bry sig om vad som är ”trendigt” och blir ironiskt nog i samma veva ofta de som verkligen är trendsetters och den typen av inspiration andra gärna följer för att finna idéer utanför boxen. Det tar TID att finna stil och vara trygg i de valen. Mina första inredningsval såg ut som FAN. Alltså när jag var 21-25 (precis den åldern som många framgångsrika influencers är). Det var ängsligt, patetiskt, opersonligt och allt det där. Men det var helt okej. Jag var inte anlitad av något företag för att leka inrednings-inspiratör, jag var en vanlig ung tjej, varken mer eller mindre.

Jag tycker inte du ska stirra dig blind på de kampanjer du får upp i dina flöden och tro att de dikterar villkoren för hur saker ”ska” se ut. Var istället tacksam över det STORA utbud som finns idag på instagram och andra ställen, där kreativiteten och inredningsinspirationen fullständigt sprutar. Där lusten att skapa egna och unika hem smittar av sig och man blir genuint glad. Det finns mängder av sådana konton att följa. Du får bli mer selektiv och aktivt välja vad som ska dyka upp i dina flöden och inte lita på att algoritmerna gör detta åt dig. Jag gillar personligen Fröken Turkos (som nyligen även släppt boken ”Inred med färg”) – vars ljuvliga vardagsrum du ser på bilden ovan.

Louise Hjorth tycker jag också inreder jäkligt dramatiskt och ballt! Även om det krävs ganska mycket pengar för att få till den stilen själv (och man ska gärna bo i sekelskiftesvåning med 45 meter i takhöjd med originalstuckatur…) så blir jag enormt peppad. Hon är förvisso en ung influencer, men är nischad på just inredning och har bockat av de tre kriterierna jag nämnde i frågan här ovan (tid, pengar, intresse/kunskap).

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras