Svar på frågor om husköp och ekonomi

Eftersom några av er ställde snarlika frågor om hus och ekonomi så har jag samlat ihop dessa från frågestunden och ger svar, enjoy!

Hej! Om ni skulle flytta inom Sverige, vart skulle ni då flytta och vilken typ av bostad? Vilka för- och nackdelar finns med ert hus? Har ni stor trädgård? Vad tycker du att man bör fokusera mest på när man köper hus och har tre barn mellan 0-6 år?! Alltså vad är viktigast att titta på? 😀 Tack! /K

SVAR: Vi har länge haft en dröm om att bo i ett hus vid havet, så OM vi mot förmodan skulle byta vårt nuvarande drömhus så får det bli ett sådant. Alltså havsutsikt. Det begränsar ju sökområdet i Sverige något. Även om det finns en lång kuststräcka är det ju andra parametrar att tänka på. Österlen verkar urmysigt men är tydligen jäkligt mörkt och blåsigt på vintern. Vi har heller inga kopplingar dit. Jag tycker att Norrtälje verkar trevligt och det är dessutom på väldigt nära avstånd från våra nuvarande vänner och familj, men då blir ju även prislappen högre. Om vi ändå skulle flytta från Stockholm så kvittar det faktiskt, tror jag, lite grann var vi skulle hamna. Jag tror att själva huset då skulle få avgöra och själva havsläget. Vi jobbar båda hemifrån så för oss är det inte viktigt alls att ha närhet till någon storstad.

Vi har en rätt stor trädgård (2600 kvm), men en majoritet av tomten ligger i en brant sluttning som är vildvuxen. Egentligen har vi större trädgård än vi behöver, ingen av oss är särskilt intresserade av växter, pyssla och hålla på med trädgården. Eller – det är snarare brist på tid i nuläget.

Jag hade fokuserat på att leta efter ett hus med bra planlösning. Och helst ett hus med alla sovrum på samma våningsplan. Det är inte alltid så lätt, då ni har tre barn, för det kräver 4 sovrum (om barnen inte ska dela rum). Om någon sover på annat våningsplan ligger det sovrummet ofta i anslutning till kök, vardagsrum eller annan social yta där det förekommer mkt ljud och då krockar nattning mm med andra aktiviteter (som när ni har middagar, eller någon vill kolla på TV sent osv).

Storleken på sovrummen tycker jag är mindre viktig. Barn tillbringar sällan så mkt tid i sina egna rum. De är där ni är. Däremot är det väldigt viktigt med större badrum, gärna med plats för dubbla handfat och allra helst två duschar (om möjligt två olika bad/duschrum). Sådant går liksom inte att lösa i efterhand och det är något som ingår i vardags-ekorrhjulet.

I övrigt slår ju läget allt. Var inte rädda för hus som är lite ”fula” eller slitna, eller omoderna, eller skruttiga. Det mesta går att bygga om, renovera, förfina, justera och ändra. Men läget kan du liksom inte ändra på. Ligger det vackra huset nära en motorväg? Eller en gata med många förbipasserande som har full insyn i ert kök? Finns det skolor i närheten eller kommer ni behöva skjutsa barnen?

Lycka till med husletandet! /C

Vår sjöutsikt var en av sakerna som gjorde att vi slog till på vårt hus. Vi fick dock avverka flera 25-meter höga tallar som skymde utsikten. Och det slitna träräcket ska vi byta ut inom kort. Men vi förstod potentialen.

Hej! Jag har följt dig i alla år! Jag gillar verkligen livstilsvinkeln på din blogg och i dina kanaler! Jag undrar hur du ser på privatekonomi, om du är sparsam eller slösaktig och om hur du själv byggt en bra ekonomi. Vad tycker du är viktigt att lägga pengar på och vad sparar du på? Sen undrar jag om du kan berätta om din bostadskarriär! Inga små frågor, jag vet! Du är så bra och inspirerande! /Lydia

SVAR: Hej Lydia och tack för så fina ord! Roligt att du läst mig så länge. Jag är i grunden rätt slösaktig och tycker om att använda pengarna på upplevelser och att kunna skapa minnen med dem istället för att man ska sitta och snåla och trycka på dem på ett konto. Men denna sida har jag kompromissat bort sedan jag gifte mig med en man som är väldigt bra på att sköta både min och sin privatekonomi. Har man tre barn går det heller inte att spontant utbrista ”Nu drar vi till Fiji, tjohoo!”. Sådana spenderar-grejer var lättare att motivera när jag var yngre, då jag inte hade ekonomiskt ansvar för så många utöver mig själv.

Att ha koll på sin privatekonomi tycker jag har blivit allt viktigare med åren och framförallt har jag förstått att det är en viktig fråga just för kvinnor, som jag märker ofta slarvar med det. Pengar innebär frihet, självständighet och trygghet, hur mycket man än vänder på det. Jag lägger egentligen bara mycket pengar på två saker och det är boende och bil. Det är en bra bas för vardagslyx. Det handlar om prioriteringar.

Jag lägger inte pengar på dyra väskor eller skor (längre), utan använder det jag redan har (jag har för övrigt mycket kläder och accessoarer sedan tidigare och det mesta modet kommer ju igen). Jag tycker heller sällan att man får valuta för pengarna när man går på krogen, då har jag hellre en fin middag hemma med bra råvaror och gott i glasen. Åker nästan aldrig taxi längre. För snål för det! Dessutom är jag nästan alltid hemma. Däremot lägger jag gärna pengar på upplevelser och tjänster/behandlingar, typ att göra pedikyr, få ansiktsbehandling, massage, osv. Hemmet slukar en del pengar förstås. Tidigare kunde jag utan att blinka köpa skor för 8000 kr paret. Nu skulle jag ha svårt att motivera en sådan summa om det inte innebar en möbel som hela familjen kan ha glädje av…

Min bostadskarriär: Jag och min man hade varsin lägenhet som vi sålde när vi flyttade ihop. Köpte hus i Tyresö Strand (nyproduktion/modernt). Sålde efter två år. Köpte en bostadsrätt på Östermalm. Blev gravid med tvillingar och behövde byta den efter två år (eller om det var ett år?) och sålde. Köpte en ny BR på Östermalm, renoverade och sålde. Letade hus, hittade ett som vi gillade mkt (även det här i Norrviken). Bodde i huset i 3 år men sålde sedan av lite olika orsaker.  Letade nytt hus i samma område men hittade inget. Fick hyra ett hus tillfälligt (trodde vi), men blev kvar 1,5 år. Ingen optimal lösning. Hittade sedan detta hus. Det tog lång tid för oss att hitta ett ställe där vi ville stanna, därav ganska många stopp på vägen.

Bild på pigtrappan i vårt hus, som går från köket upp till Elsas rum. En vanlig detalj i äldre hus.

Hej! Jag har under de senaste av dina ”bloggarår” längtat efter en ’how-to-guide’ när det kommer till husköp. Du (och din make) verkar besitta otroligt mycket och viktig information och tips om vad man ska tänka på vid husköp.

Sannolikt alldeles för omfattande att sammanfatta i ett inlägg? Jag och fler med mig hade älskat att ta del av er kunskap och förhoppningsvis inte gå vanliga fällor.

Jag själv växte upp i lägenhet. Mina föräldrar köpte hus när alla barn var vuxna. Jag minns att jag fick ta stor del av ansvaret när det kom till det praktiska kring husköpet och jag önskade då, som nu, att det fanns mer tips och hacks att ta del av. Allt från banklån, räntor, besiktning, lagfart, ja allt egentligen. Tack på förhand! 🙂/ Helen

SVAR: Hej! Oj, ja, som du själv säger är det ett omfattande svar som krävs på så vettig och välformulerad fråga, som innefattar så många bitar. Det är i ärlighetens namn min man som kan det mesta gällande husköp och försäljning. Han är väldigt insatt kring det juridiska och ekonomiska kring husköp. Så alla frågor kring besiktning och sådant är det inte jag som har koll på utan han. Det skulle ta honom flera dagar att sammanställa alla detaljer kring detta och det har han dessvärre inte tidsmöjlighet till.

Mina generella tips kring husköp är de som jag delvis nämner i ett annat svar ovan. Men här kommer de igen:

• Fundera igenom läget noga – innan. Alltså vilken typ av läge ni är ute efter. Det går att ändra på nästan allt i ett hus, men inte läget. Vad vill ni ha nära till och vad vill ni ha avstånd till? Hur pass sociala är ni som människor? Vill ni ha grannar tätt inpå eller trivs ni bäst utan någon insyn whatsover? Dessa punkter missar många ofta.

• Vilka andra fastigheter/verksamheter ligger i närheten? Detta påverkar också indirekt. En skola i närheten kan vara lockande om ni har barn, men det blir också väldigt mycket spring och stoj i ett sånt område och mycket trafik om föräldrar ska skjutsa barnen dit. Att bo nära en tågstation/pendeltåg/tunnelbana/buss mm låter också smidigt men låter fruktansvärt mycket, nästan dygnet runt! Har ni överseende med det oljudet? Det kan också bli mycket stök av berusade ungdomar kring sådana punkter på kvällar/helger.

• Ställ in er på att behöva gå på minst 20 visningar, ofta fler, innan ni hittar ert drömobjekt. Bilder på Hemnet räcker inte, det är ofta en HELT annan känsla då man är på plats.

• Var uppmärksam under visningen på saker som du hakar upp dig på. Under en visning tenderar man att ha överseende med vissa ”småsaker” om annat i huset lockar och är inbjudande. Kanske också för att man så gärna vill få till ett husköp (om man har letat länge). Men det är de där ”småsakerna” som sedan kan leda till att ni inte trivs där. Typ att det var längre till närmaste Ica än ni tänkt er, att tomten inte var optimal, att det lät från E4:an rätt mycket när ni stod på altanen (fast altanen var ju sååå fin!), att fönstren var otroligt vackra (dock med total insyn från alla förbipasserande grannar) osv.

• Gör detektivarbete! Alltså fråga grannarna – innan ni slår till. Folk älskar faktiskt att få delge sina åsikter och hjälpa till. Vet de varför de förra ägarna säljer? Hur är området? Har de problem med något och i så fall vad? Skadedjur? Hög inbrottsrisk? Annat?

• Låter som ett givet tips, men måste ändå säga det: ha koll på er budget, innan ni köper. Husköp är den dyraste investering man gör i livet. Var går er smärtgräns? Husets pris avgör så många saker i ert liv och vardag under en lång tid framöver. För att få sitt drömhus kan man behöva gå all in och maxa sin budget och köpa lite dyrare än man tänkt sig. Men det stoppar ju sällan där. Om huset är i toppskick så är det inte så mycket att tänka på, men då kommer ju sedan möbleringen. Har ni alla möbler till huset? Köper ni större behöver det ju möbleras och det kostar. Köper ni ett äldre hus kommer det behöva renoveras. Att måla om är relativt billigt och vissa saker kan man göra själv. Men behöver ni byta/renovera kök och badrum går det åt flera hundratusen till. Har ni budgeterat för detta? Husköpet påverkar ekonomin för en familj i andra avseenden, hur ser ni på att kanske inte åka utomlands de kommande åren? Behöver ni bil? Hur mycket kläder köper ni? Äter ni ute på restaurang ofta? Allt sådant behöver ställas om vid ett dyrare husköp.

• När det gäller räntor så är mitt tips att PRUTA. Var fräck! Banker slåss om kunder precis som vilka företag som helst! Ge inte bort dig själv som kund utan ställ krav och var jobbig. Det kan spara dig många sköna tusenlappar per månad i framtiden genom att vara fräck. Och byt bank om det behövs. Eller hota med att göra det.

• Om ni vinner budgivningen – se till att få skriva OMGÅENDE. It ain’t over until the fat lady sings. Säljarna kan ibland ångra sig. Och det kan komma in högre bud inflygande. Tro mig, allt kan hända, har egna erfarenheter av detta… Inget är KLART innan allt är påskrivet, oavsett vilka muntliga löften ni har fått. Så försök att få till skrivning av kontrakt samma dag, helst några timmar senare på banken! Ni kan komma överens om att få göra besiktningen/undersökningen av huset efter själva kontraktsskrivningen.

Det svåra är att göra rätt beslut och köpa det hus som är anpassat efter era förutsättningar. Hoppas du blev någorlunda hjälpt av dessa tips. Lycka till med husköpet!

Att se potentialen, som sagt… Här ovan ser du hur mitt dressingroom såg ut innan vi gjorde om. Efterbilden har du nedan. Man kommer långt med färg, tapet och nytt golv! I detta fall en heltäckningsmatta, men resten av huset behöll vi originalgolvet även fast vi har behandlat det så att det ser vitvaxat ut.

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras