Saker jag ska göra i december: äta, träna, pyssla

Ingen i vår familj gillar russin, därför ser lussekatterna ut så här…

Äntligen december! Jag är full av energi inför denna månad. Dels för att det är en av årets favoritmånader för min del och dels för att det är sista månaden på det här skitåret 2020, sen kan vi lägga det till handlingarna och vända blad.

Saker jag tänker roa mig med denna månad är givetvis att BAKA. Bland annat. Smygstartade redan i helgen med lussebak. Det blev tre sorters lussebröd. Dels de traditionella lussekatterna (fast minus russin då). Dels såna där snurror (ovan). Och dels minivarianterna som jag nu gjort till en tradition i Flinkenberg-köket (3:e året i rad!): jag kallar dem för Lussekattungar. För oss som gillar smaken av saffransbröd men tycker att en fet lussekatt kan bli för mycket av det goda. Dessa är små och dekorativa om du pudrar florsocker över dem. Perfekt som del av ett gottebord när man vill välja lite fast av mycket.

Och så ska vi förstås laga mat. Med ”vi” menar jag min man. Jag är mest bra på att duka och äta. Matlagning är roligt men inte lika kul som bakning, enligt mig. Här nedan kan du se en pampig kalkon som maken tillagade till Thanksgiving i helgen. Fem kilo vägde den!

Och carpaccio med ruccola, riven parmesan, balsamvinäger och rostade pinjenötter kan jag äta hur många gånger som helst utan att tröttna på det! Däremot avskyr jag råbiff, vilket är lite märkligt. Det är enbart carpaccio-varianten som tilltalar mig i kategorin rått kött.

I helgen testade jag även en urgod efterrätt som är trevlig och ENKEL att bjuda på när ni får corona-anpassat främmande: hemgjord Glasstårta med tiramisu-vibb! Inspirerad av Camilla Hamids utmärkta glassrecept på bara två ingredienser (grädde och kondenserad mjölk), sen kan man pimpa grundreceptet hur man vill. Läs nedan hur jag pimpar den:

Flinkenbergs tiramisu-glasstårta

(räcker till 8 pers)

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 stor Marabou chokladkaka med dajmsmak (ta utan om du inte gillar dajm)
En liten kopp starkt kaffe
Några savoiardi-kex

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt (inte så det blir smör, men rätt fast konsistens). 2. Vispa ner den kondenserade mjölken lite i taget. 3. Hacka chokladen och rör i (spara lite till dekoration. 4. Häll i en skvätt kaffe för att ge lite karaktär och smak (bestäm själv hur mycket kaffesmak du önskar. 5. Förbered en springform med avtagbar botten genom att klä in den med bakplåtspapper (limma fast pappret på sidorna med olja eller smält smör). Kolla Camilla Hamids Yotube-klipp på detta om du inte fattar. 6. Doppa några savoiardi-kex i det kalla kaffet. Lägg dessa i botten. 7. Vänd över själva glass-fluffet i formen. 8. Täck toppen med lite folie eller plastfolie. 9. In i frysen i minst sex timmar (gärna över natten). 10. Ta ut cirka 10-15 minuter innan servering så den hinner bli lite mjuk. Riv den sista chokladen som dekoration runt om. ENJOY!

För att kunna kompensera detta abnorma kaloriintag som december brukar innebära så tränar jag väldigt flitigt. Jag springer på löpband cirka 4 ggr i veckan. Mellan 5 och 10 km per gång. En gång i veckan brukar jag dra en riktigt lång runda på 1,5-2,5 mil. Kollar alltid på TV-serie eller film samtidigt. Jag går även en långpromenad utomhus med maken 5 dagar i veckan, en timme varje gång. Vid lunchtid, för att ta tillvara på det lilla pyttedagsljus som finns. Så konditionsträningen har jag under kontroll. Däremot har jag varit dålig på stretch och styrka senaste månaderna, i december ska jag addera även detta för att hålla mig on point denna mörka period.

Och så ordnar jag förstås återhämtning också. På kvällarna kollar jag ofta på TV i sängen uppe, en lyx jag verkligen älskar. Just nu kollar jag på ”Falsk identitet” på SVT Play. Tycker inte att den är så bra som alla säger, men har extrema krav på serier. Älskade ”Homeland” och ”The Handmaid’s Tale” men den sistnämndas nya säsong blev ju uppskjuten pga corona och kommer inte förrän sent 2021.

Bild från något år sedan då jag signerade min bok inför jul.

Självklart blir det en del pysslande också inför jul. Vi ska julpynta här hemma men även fixa andra saker av renoveringskaraktär, som att måla om i källaren och gymmet, fixa tavelväggar och annat. Och utöver allt ovanstående ska jag hinna med att jobba också! Denna vecka ska jag styla ett omslag för en stor tidning med en känd svensk artist (där jag även gör intervjun) och jag håller parallellt på med ett stort eget projekt inför 2021.

Som ni märker försöker jag att hålla igång och fokusera på saker jag själv kan påverka och inte grubbla för mycket på sådant jag inte kan göra något åt. Det är så jag hanterar livet. Hur gör ni?

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras