Dagens inspo: Ljusa pepparkakor med metallickristyr

Här kommer ett kul tips på lite mer innovativa pepparkakor, som är ljusa (och inte smakar som vanliga peppisar, som man föräter sig lite på denna månad, men de är ändå svingoda!) och har elegant kristyr! Jag bakade dessa på bilderna för något år sedan och har inte hunnit ge mig på årets bak än, men tänkte satsa på det lagom till tredje advent.

Flinkenbergs ljusa pepparkakor

250 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2,5 dl potatismjöl
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk kardemumma

Gör så här: Bland det mjuka smöret, sockret och alla torra ingredienser. Slutligen tillsätter du grädden. Knåda ihop det sista med blanda inte för länge. Degen kan kännas rätt lös, stoppa in den i kylskåpet några timmar så blir den lättare att handskas med sedan. Kavla därefter ut degen direkt på bakplåtspapper (mitt tips för att slippa mjöla ner hela arbetsbänken – du har liksom två bakplåtspapper parallellt – ett för plåten och ett som du bakar ut ny deg och stansar ut former ifrån). Ta ut figurer med pepparkaksformar. Tänk på att välja snarlik storlek till samma plåt så att inte vissa bränns. Grädda i ugnen på 200° tills de fått vacker färg. Låt svalna innan du dekorerar.

Själva hemligheten här ligger i kristyren och pimpandet! Kristyren blandar du ihop med äggvita och florsocker och en skvätt citronsaft eller ättikssprit (svårt att säga exakt mängd, du får blanda tills den är lagom tjock, har helt med storleken på äggvitan att göra! Men det går åt MYCKET florsocker…).

Sedan behöver du en spritstyll med väldigt liten öppning! Jag tycker själv att detta är helt OMÖJLIGT att hitta. Man får nästan kolla i specialaffärer. Det här med att fixa egen sprits genom att stoppa i en smörpapperspåse och klippa litet hål har i alla fall jag aldrig lyckats med. Den pilliga kristyren kräver precision. Bäst resultat har jag fått genom att öppna upp ”baken” på Dr Oetkers färdiga såna där minidekorationstuber (när de är tomma, för de töms ju snabbt), och liksom fyllt tuben med egen kristyr, sen ”klämt ihop” den öppna baken och därefter dekorerat.

Dr Oetker har för övrigt fina 4-pack av dessa dekorationsglasyr-set med glitter i, som blir trevliga att dekorera dessa ljusa pepparkakor med! Köp även lite silverkulor och sånt där strössel med vintermotiv av stjärnor. Och pallar du inte att göra egen kristyr/glasyr går det även att köpa färdig vit på tub, se då bara till att inte klippa för stort hål i själva ”pipen”. TIPS! Mycket svårt att peta dit strössel och kulor med fingrarna, silvret på kulorna smälter av värmen från dina fingrar, så använd pincett!

Bilder tagna med min Olympus Pen

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras

COPYRIGHT 2022 – NETSTYLE