Julen 2020 + recept på saffranscheesecake

Julen 2020 blev ju något helt annorlunda mot vad vi är vana vid. Men jag tycker ändå vi fick till ett mysigt och intimt firande, enligt de förutsättningar som gavs. Vi firade med min mamma och min äldsta syster och hennes son Carl, hemma hos oss.

Syrran hade gjort supergoda köttbullar och mamma hade fixat jättesmaskig Jansson’s. Själva hade vi inte ork eller tid att stå i köket pga mkt jobb precis inför jul, så det blev det enklare upplägget med sill, prinskorv, lax, ägghalvor med räkor och sånt som inte tar allt för mycket tid.

Men däremot har ju jag och barnen bakat i flera veckor, både fikabröd och julgodis. Det har varit vårt adventspyssel då jag inte pallade att göra pepparkakshusbygge i år. Så gottebordet var ordentligt uppstyrt måste jag säga!

Vi dukade upp godsakerna i vår serveringsgång. Vita chokladsnöbollar, popcornsknäck, lussebullar, mammas hemgjorda knapriga pepparkakor (finns inga godare och jag har testat många), tomteskum, brynta smörkolaskruvar (absolut svårast, svingod smak men omöjliga att få till skruvarna på), Rocky Road, polkagrisstavar, kanderade popcorn (min favorit i år, jag snålade inte med knäck-kanderingen om vi säger så) och så Johanna Lind Bagges recept på saffranscheesecake.

Min vackra gröna sidenklänning kommer från Pure Madeleine.

Just cheesecaken blev jag förtjust i när jag gjort julreportage hos Johanna och Anders Bagge i sensomras (ja, helt galet att vi plåtade deras julfirande i augusti, men så blir det med lång pressläggning för tryckta magasin… det var dessutom värmebölja den dagen med 28 grader…). Jag gjorde efter hennes recept MEN jag var lite för stressad och hann inte till affären för att köpa Kesella, så jag tog vaniljkvarg som vi hade hemma i kylen… Den blev liiiite vattnig i konsistensen av det – men smaken blev ändå väldigt god!

Här får ni receptet:

Johannas saffranscheesecake

(receptet räcker till ca 10 personer)

Botten:
100 g smör
175 g pepparkakor

Fyllning:
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 st sockerbit
500 g Kesella gourmet (ta gärna 250 g Kesella gourmet och 250 g Kesella med vaniljsmak)
1 dl strösocker
4 ägg

Gör så här:
1.
Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. 2. Blanda smöret och pepparkakssmulorna. 3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 4. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 min. 5. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. 6. Rör ihop kesella, saffran och socker. 7. Vispa i äggen, ett i taget. 8. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 min i 200 grader. 9. Ta ut och låt svalna. Sedan ska kakan stå i kylskåp minst två timmar för att stelna. 10. Dekorera med frukt eller bär vid servering!

Granen blev vi väldigt nöjda med! Ett budgettips inför nästa jul: vänta tills dagen innan julafton med att köpa gran! De SLUMPAR bort dom då! På Bauhaus var det halva priset (men då fanns det å andra sidan inte så många stora kungsgranar kvar) och jag hörde även att de gav bort granar gratis på vissa ställen. En fördel med att köpa gran sent är att den håller sig fräsch och inte barrar så fort. Man vill ju ändå skicka ut den efter nyår.

Hoppas ni fick en lugn och skön jul och att ni håller er friska och försöker se ljuset i tunneln av detta märkliga år. Det kommer ju att vända, ha förtroende för det.

Jag är i alla fall väldigt tacksam över denna jul och över allt i mitt liv, faktiskt. Är ju otroligt lyckligt lottad som har hälsan i behåll, vi får vara friska, vi har tre fina barn, jag är lyckligt gift, min mamma är pigg för sin ålder, vi bor i ett stort och vackert hus, jag har roliga uppdrag som egenföretagare och vi har några nära och fina vänner vi kan umgås med så här i isolerade tider. Jag har verkligen allt jag behöver. Utom en steamer, faktiskt. Och det fick jag i julklapp! Haha.. God fortsättning på er, kära läsare!

Äntligen så kom snön igår!
1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras