Därför älskar jag måndagar

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Igår var jag med i charmiga PR-proffset Edit Künstlichters podd ”I huvudet på en entreprenör”, ni kan lyssna på avsnittet här! Jag är tacksam och stolt över att bli inbjuden till så flott sällskap av entreprenörer.

Eftersom jag har landat i att jag inte är den där polerade affärskvinnan, som väger sina ord noggrant och är ytterst försiktig och uttalar sig strategiskt, klokt, eftertänksamt utan att svära, staka sig eller säga ”liksom” – så försökte jag slappna av och bara vara mig själv.

Därför blev det ett (tycker jag) rätt ärligt, öppenhjärtigt och transparent samtal om att våga satsa trots tidigare fiaskon, varför jag inte ältar saker, varför jag inte har någon femårsplan och vilka råd jag skulle vilja ge unga entreprenörer.

Paljettpolon kommer från Valerie Aflalo, dock från en tidigare kollektion. Du hittar snarlika varianter här och här. Valerie är för övrigt en skicklig entreprenör som var med i ett annat avsnitt av denna podd! Ringar från By Jolima och Ioaku. Det lustiga var att jag kände för att klä mig i något riktigt glittrigt, just för att jag var helt säker på att ingen annan gör det. När folk vill tas seriöst och vara allvarliga kring sin yrkespersona väljer de ofta svart, eller kavaj eller annat affärsmässigt. Men jag är inte som andra så jag valde paljetter! Vilket även Edit hade gjort, haha – så vi skrattade mycket åt detta.

Eftersom jag gör mig bättre i skrift än i podd (jag svamlar, svär, säger ”liksom” och ”öhhh” i varannan mening, glömmer bort vad jag tänkte komma till osv) vill jag förtydliga en del av bollarna jag kastade upp i podden men inte riktigt fångade (tycker jag).

Vänta inte på motivation eller inspiration

Exempelvis varför jag gillar måndagar (man fick välja mellan fredag och måndag). Det är inte så att jag OGILLAR heller, tvärtom – jag älskar fredagar och lördagar! Men det gör ju alla andra också? Det kan bli lite för mycket förväntan och kravställan just därför. Sådant gör mig ibland obekväm. Jag tycker ofta att det är roligare med en spontan hemmafest en onsdag än att planera inför nyårsafton. På samma sätt så älskar jag verkligen att sätta igång en vecka med gå upp tidigt, riva av alla mail som måste skickas, ta tag i saker som fått vänta, saker som jag vill göra och som jag passionerat vill utvecklas inom. Att få vara produktiv och känna att jag bockar av punkter på min att göra lista är väldigt tillfredsställande. Jag lider inte alls av det och det kanske är därför jag aldrig har ”söndagsångest” eller liknande. Jag tycker – på allvar – att det är en ynnest att ha det jobb jag har och få jobba med så kreativa processer och spännande människor.

Den gosiga klänningen kommer från Odd Molly.

Jag vill även komplettera råden jag gav till blivande entreprenörer, vilket är samma råd jag ger mina kursdeltagare i Netstyle Viktcoach: fokusera på presens och nuet. Det är den enda tempusform du kan påverka och behärska. Inte imperfekt eller futurum. Kika inte för mycket i backspegeln, älta inte det förflutna, förminska inte dig själv bara för att du kanske har misslyckats tidigare. Du är inte din ”personlighet” eller historik, du är dina handlingar. Men sukta inte heller för mycket åt framtiden. Hur vet du hur framtiden blir? Det vet du faktiskt inte. Visst, det du gör idag KAN påverka din framtid. Och mest troligt gör handlingarna det. Men istället för att fantisera om vad du ska göra när du uppnått det ena eller det tredje, sluta jiddra och börja trolla. Alltså – get to work.

Här ska jag exempelvis tillbringa större delen av min måndag! Lucky me!

Handling är det som tar dig dit du vill. Sätt igång. Testa dig framåt. Vänta inte på motivation. Vänta inte på inspiration. Förvänta dig inte att kunna allt perfekt från start. Men sätt igång. Självförtroendet och motivationen kommer av att göra. I den ordningen, inte tvärtom. Jag har mött så många som prokrastinerat bort sina möjligheter att lyckas. De snackar och snackar om det de vill göra, men startar inte ens. De pillar med sina hemsidor i en halv evighet, byter typsnitt 46 gånger, tycker inte att första pitcharna/utkasten är tillräckligt bra, tror att de behöver leverera perfektion i början, ha en representativ lokal, snygga visitkort, en massa anställda och annat som inte alls alltid behövs.

Det är bara att ta klivet, kasta sig ut, hoppa! Du får lära dig att flyga på vägen ned…

Idag lever vi i en tidsålder då det kanske är lättare än någonsin att relativt snabbt nå ut med din affärsidé, tack vare den tekniska utvecklingen. Du kan synliggöra och marknadsföra dig på enkelt sätt, du kan i många branscher arbeta hemifrån, du behöver inga dyra omkostnader eller riskfyllda investeringar initialt. Men du behöver börja. Göra klart. Agera. Inte skjuta upp. Det kommer inte bättre tillfällen. Det är DU som skapar tillfällena, lita på din egen kraft i handlingen – den är HELA skillnaden. Jag blir lite ledsen när jag ser så många försiktiga människor som av rädsla väljer att inte ens försöka, eftersom de är sååå rädda för att göra bort sig, misslyckas, inte fixa allt på första försöket, de tror att de ska bli utskrattade, förminskade, förlöjligade. Så kan det bli! Men tror du att du går sönder av det? Tror du verkligen att alla som är ”lyckade” och framgångsrika satte allt perfekt första gången? Att de aldrig gjort bort sig/blivit blåsta/gjort felsatsningar? Tänk igen. Vad är värre – när du sitter på ålderns höst och tänker på allt galet du gjort (men även allt fantastiskt som du skapade), eller ångrar att du aldrig vågade eller gav det en chans (och nu inser att det är försent)?

Jag har noll FOMO och skäms inte över att tacka nej till ”måsten”

”Jag har inte tid” kanske du tänker. Och det var även en av de frågor Edit ställde mig i podden, att jag – med allt jag redan hunnit åstadkomma – verkar ha levt minst tre liv. Så hur hinner jag MED allt? Fast det är ju just det jag inte gör. Och jag är fine med det! Jag prioriterar. Jag tackar nej till mycket. Förut hade jag dåligt samvete över det, nu skiter jag i det. Det är mitt liv. För att välja att ha det som jag har innebär det att jag väljer bort mycket. Jag hinner exempelvis inte vara bra på att laga mat (det krävs för mycket träning och den tiden vill jag inte lägga i köket), jag har inte testat padel, jag har noll FOMO (Fear of missing out) och skäms inte över att vara nästan plågsamt inaktiv på Linkedin. Det är inte viktigt för mig! Jag tackar nej till after works, pressvisningar, onödiga möten, jag har begränsat tiden i inställningar för mina appar (instagram och Facebook) som jag märkte slukade alldeles för mkt tid och vill inte passivt glo på vad andra åstadkommit, istället för att åstadkomma något själv. Jag har en inbyggd skepsism mot ”måsten” eller trender som Clubhouse eller annat som folk påstår är nödvändigt, när jag inte direkt ser nyttan av det (jag är även svårimponerad och inte så lättmanipulerad, längre). Jag fokuserar på att göra klart och att ha tålamod kring de processer jag redan startat.

Måndagar signalerar nystart. Perfekt! Vad vill du starta? Gör det. Idag. Sedan fortsätter du imorgon. Och fortsätter. Och fortsätter. Och stöter på hinder, men försöker lösa dom och gå vidare. Och fortsätter. Och inser att oj, det här behöver jag göra helt annorlunda. Och fortsätter. SÅ blir man en entreprenör.

 

1 kommentar
  1. Skönt att höra det du nämner angående att en del väger sina ord noggrant och är ytterst försiktiga och uttalar sig strategiskt, klokt, eftertänksamt utan att svära, staka sig eller säga ”liksom”. Precis så känner jag att alla är på min arbetsplats. Måste försöka acceptera att jag inte är sådan helt enkelt. Skönt att någon annan känner likadant. Nu ska jag lyssna på avsnittet också 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras

COPYRIGHT 2022 – NETSTYLE