Makeover: från barnrum till stylish tonårsrum

BETALT SAMARBETE MED NORDSJÖ FÄRG

Elias fyller snart 13 och i present har han önskat sig en makeover av sitt sovrum. När vi flyttade in i huset för åtta år sedan var han ju bara 5 och då gällde lite andra preferenser gällande inredningen.

Så här såg det ut då med turkosa väggar och gulliga inslag i detaljerna i form av barnmöbler, vimplar och annat. Han har uppskattat sitt rum från start (och är det enda av våra barn som hade flytet att få en kakelugn i sitt rum! Just den detaljen är inte barnen så imponerade av dessvärre, hehe…) men nu var det dags för något nytt.

Han visste redan från början att han ville ha en greige ton på väggarna. Vi testade först att måla upp Nordsjös ”Pelican Buff” men den visade sig dra för mycket åt det lila hållet och det gillade han inte. Sedan målade vi upp en hel del andra provburkar på de olika väggarna, tills han till slut blev väldigt förtjust i nyansen ”HoP Grey”, en greige som bloggaren House of Philia tagit fram för Nordsjö.

Det är en otroligt chic färg som jag själv blev förtjust i. En lite varmare grå nyans som ger ett härligt lugn i ett sovrum. Vi målade även in hans bokhylla i denna färg och även en klädbyrå. Två stycken garderobsdörrar i rummet fick också snickerifärgen ”HoP Grey” från Nordsjö. Jag rekommenderar verkligen att måla även dörrar, det ger mer karaktär åt rummet!

Den något slitna och lite deppiga klädbyrån från start innan vi målade in den i samma nyans som väggen.

OBS! Viktigt att du väljer just snickerifärg till dessa saker, som är särskilt anpassad för de ytorna. Vanlig väggfärg blir för ”torr” i känslan och inte alls lika bra.

När man målar in möbler i samma färg som väggen får man en mer integrerad känsla vilket jag tycker är så snyggt. Det ser typ platsbyggt ut (fast det inte är det). OBS! Du rollar även möblerna och snickerierna! Finns mindre rollers för detta och blir mycket jämnare än om du målar med pensel. Panelen lät vi vara vit och målade på ett fräscht lager med Nordsjös snickerifärg för att den skulle bli en fin kontrast mot de grå väggarna.

FÖRE: Just den här bilden har några år på nacken, men ni förstår ju själva skillnaden i känsla i rummet med färgval på väggar, möblering, gosedjur och så vidare…

EFTER: Sofistikerade grå väggar, en ny lyxiga matta, fluffig taklampa för ombonad känsla. Och så målade vi även om ett sideboard vi hade på vinden i Nordsjös svarta snickerifärg. Blev så otroligt bra!

✅ Tips! Organiska detaljer som växter är viktigt för trivseln i ett rum. Då får du även med olika former och silhuetter som skapar en spännande känsla. Jag plockade även upp de gröna inslagen från växterna i motiv på tavlan, men även i neonlampan och blomvasen i fönstret.

Exakt så här var jag inte klädd då jag målade dock, haha…

✅ Tips! Snåla inte med materialet när du målar om i ett rum! Rätt utrustning som bra penslar, professionell tejp, täckpapper och olika sorters rollers är lika nödvändigt som en bra färg. När du köper dessa saker från en etablerad färgaktör som Nordsjö så blir det en enorm skillnad. Jag vet, för vi har målat om kanske 30 rum i våra liv hittills (eller fler?) och jag har svurit massor över färggenomsläpp på grund av tejp som inte hållit tätt, eller penslar vars strån har lossnat.

Att måla om är rätt tids- och precisionskrävande. Förenkla för dig själv genom att köpa proffsprylar – så får du ett proffsigare resultat.

✅ Tips! Jobba mycket med textilier i ett sovrum: ta in mattor, överkast, kuddar, en klädd sänggavel, svepande gardiner mm.

Just gardiner har vi inte hunnit fixa än – och även en del nya tavlor och inramade foton ska upp. Tanken med ett rum tycker jag att det ska vara dynamiskt och i ständig förändring. Det behöver inte vara några stora grejer eller möbler som ska till, utan om basen är så här snygg och neutral (som den blir med denna färg på väggar och vissa möbler) – så kan du lätt addera lite personlig känsla och touch i form av inredningsaccessoarer.

 

6 kommentarer
  1. Så otroligt snyggt det blev! En fråga bara – den höga bokhyllan, är det möjligen Hemnes från Ikea? Vi har en likadan i min dotters rum, blev lite sugen nu på att måla om den också som ni gjort…

    1. Tack så mycket! Javisst är det en Hemnes-hylla. Tycker absolut du ska måla den, det ger ett extra lyft.

  2. Så snyggt – wow!! Två frågor: Satt pärlsponten på väggen i huset då ni köpte det? Är det en sekelskiftesdetalj ni behållit? Sen undrar jag var taklampan är köpt?

    1. Hej Sofie, tack snälla 🙂 Nej, pärlsponten är en panel vi lät montera på vissa väggar i de yngsta barnens sovrum då vi flyttade in. Vi tyckte att det passade husets karaktär. Taklampan är från Aneta.

    1. Hej, hmmm, gammal tavla – minns inte riktigt var den är köpt, men tror det var på Mio? Men flera år sedan!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras

COPYRIGHT 2022 – NETSTYLE