Enkla tips för svåra tankar

Världsläget, vädret (om du är bosatt i Sverige), sviktande hälsa, oro över dig själv eller andra (eller annat) och allmänt mörker (både bildligt och bokstavligt talat). Tacka fan för att många blir deprimerade just nu.

Personligen har jag väl inte särskilt mycket att gnälla över, men sekundära hot oroar mig. Alltså min mammas hälsa, hon blir svagare och svagare och hennes funktioner klappar ihop en efter en. Det är smärtsamt att behöva stå bredvid och iaktta när jag inte kan påverka sjukdomsförloppet. Visst, hon är gammal (fyller 89 om en vecka), men för bara några månader sedan var vi och shoppade tillsammans, gick på bio och hade luncher hos varandra regelbundet. Nu finns bara fragment kvar av hennes fysiska och psykiska persona och det smärtar mig.

Jag blir helt förtvivlad bara över att gå in på nyhetssidorna och våldet både eskalerar i andra ställen av världen, men kryper även närmare inpå vårt eget ”trygga samhälle”. Ingen gång i historien har vi varit så välinformerade och haft sådana resurser att förhindra att såna här hemskheter sker. Ingen gång har vi haft sådana organiserade hjälporganisationer redo att rycka ut när det värsta har skett. Ändå misslyckas vi så inåt helvete. Det är oförklarligt och oförlåtligt. Vår framtid kommer att se denna tid som en skamfläck.

Så – vad gör man för att behålla sin mentala balans? Här är mina tips!

Sov! Kanske inte vad du vill höra, men vad du bör göra. När du börjar få psykisk/fysisk ohälsa är det ’the basics’ du behöver styra upp – inte fokusera på saker längre upp i ”välbefinnande-pyramiden”. Alltså – du kan inte muttra över att du inte lever ett liv där du förverkligar dina drömmar om du har noll energi för att du sover för dåligt. Återhämtningen är där du BÖRJAR. Allt annat kommer sen. Det mesta – faktiskt – känns betydligt bättre då du är utvilad. Eller – det är kanske inte mindre jävligt, men DU är bättre rustad att hantera det.

Lågintensiv motion i dagsljus. En promenad runt kvarteret på lunchen räcker. Men den behöver göras dagligen. Utan avbrott. Den korta stunden du får i dagsljus är viktig för D-vitamintankandet och hjälper dig varva ner på kvällen. Högintensiv träning är inget du ska göra när du är låg, spara det tills när du har mer energi. Annars blir du utbränd.

Frossa inte i olycka (men för all del i kolhydrater!). Bitterhet, avund, oro, ångest får mer syre av att man hela tiden gnäller och ger det fokus. Du kommer att hamna i en kvicksand av bajs och ju mer du trampar desto längre ner sjunker du i gyttjan. Om du inte orkar tänka en enda positiv tanke, gör dig åtminstone den tjänsten att söka dig BORT ifrån sådana som frossar i olycka. För det smittar. Leta efter de fåtal optimister som finns i din omgivning. Sådana finns alltid, annars behöver du byta omgivning.

Sök dig till de fåtal optimister som finns i din omgivning

Exempel: just nu behöver jag inte få fler bekräftelser på hur illa mammas status är, jag behöver hennes väninna Birgitta som med sin lugna skånska stämma säger: ”Fast det går utmärkt att få utökad hemtjänst”, samt ”Igår var hon helt med och pratade väldigt detaljerat om våra Paris-resor”.

Om du ändå ska frossa i kolhydrater – var SELEKTIV och välj enbart de bästa/godaste! Som en rabarberpaj med jordgubbar och vaniljsås. Lösviktsgodis har inte samma rang av njutning.

Gör klart en mindre uppgift. Välj själv hur liten uppgiften bör vara, beroende på vad du orkar just nu. Du blir stärkt av att göra klart – det är själva urmodern till allt framtida självförtroende och starten på FORTSÄTTNING. Bädda sängen. Städa skrivbordet. Torka rent i kylskåpet. Släng mat i skafferiet som gått ut. Läs ett kapitel ur en bok du länge velat läsa.

Njut av det enkla och sänk kraven. Förvänta dig inget av andra – alls. Då slipper du bli besviken. Låter ju svinbittert, I know, men faktiskt ett mantra som hjälpt mig mycket i livet och gjort mig stark och självständig! Tänd ett ljus. Stek kantareller med smör och ät på rostat surdegsbröd. Titta på din favorit-TV-serie (jag glor på ”Big Little Lies” just nu, och STRUNTAR i att jag är sist på bollen! Sätter nästan en ära i att vara motvalls och haka på något som ”trendar” just nu). Gosa med ditt husdjur, lukta på dina barn i deras nackar och pussa dom där, baka något och ge bort det till en person du tycker om.

Gosa med ditt husdjur och lukta på dina barn i nacken

Begränsa ditt sökupptag av intryck. Människor är inte gjorda för att hantera så mycket information som finns idag. Vi går sönder eftersom vi inte kan sortera intrycken och saknar verktyg för att hantera alla nyheter och uppdateringar. Flytta bort fokus från andra (begränsa instagram!) och deras förljugna crap som får dig att känna dig otillräcklig. Skapa din egen tillräcklighet. Börja med att inte ha mobilen i sovrummet. Skaffa en digital väckarklocka istället för mobilens alarm. Läs bara nyheter max två gånger i veckan. Kör en helt skärmfri dag i veckan och få med resten av familjen på det.

Har du själv några bra tips för att skapa ljus i mörkret?

3 kommentarer
 1. Tråkigt att höra om din mamma.
  Kan bara instämma i att det är allmänt deppigt just nu. Orkar knappt se/läsa nyheter om allt skit i världen + det man kämpar med själv.
  Du har bra tips för att ”orka”. En sak som jag brukar göra innan jag somnar är att fundera ut tre bra saker som skett under dagen. Vissa dagar kan det vara svårt, men det finns alltid några små saker som skett och skänkt glädje under dagen – t.ex. ett leende från en söt bebis på t-banan.

 2. Vilket klokt och bra inlägg Charlotta!
  Men du är inte sist på bollen vad beträffar ”big little lies” för undertecknad har ännu inte sett den 🙂 men ska så småningom.
  Fin dag till dig och tack för en superblogg.

 3. Ja, fy fan för att står bredvid när en förälder ”försvinner”, det är en egen bubbla av vanmakt. Och sorg. Varma tankar till dig. Jag håller helt med dig och jag undviker i möjligaste mån nyheter, något som provocerar några. Men jag går sönder. Jag orkar inte Israel- Palestina, övergreppen är FÖR brutala, våldet är utan gräns och jag tar del av nyheterna en gång i veckan ungefär. Och jag kan inte ens dämpa min vanmakt med att ge pengar till hjälporganisationer, för de kommer inte fram. Man opererar människor utan smärtstillande och bedövning i Gaza idag. 2023. Som du säger, detta är vår tids stora skamfläck.
  Jag gör nog ungefär som du och så praktiserar jag medveten tacksamhet varje dag. TACK för att jag lever i fred, TACK för hus, värme och väggar. TACK för de jag älskar och TACK för att jag är älskad. Tack för min fåtölj, för min TV, för förströelse och TACK för att jag och min familj är friska vid god hälsa.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras

COPYRIGHT 2022 – NETSTYLE