Contouring för nybörjare (enklare än du tror!)

Det har snackats om contouring så länge att det känns aningen genant att komma NU och lite fumlande erkänna att du inte riktigt vet hur man gör. Men det är aldrig försent att lära sig denna relativt enkla sminkteknik!

Vad ÄR contouring? En sorts skuggteknik där du leker med ljusa och mörka färger för att ”lura ögat” och justera proportionerna som du önskar. Det ljusa framhäver och det mörka döljer, enkelt beskrivet. Contouring kan trolla fram helt fantastiska resultat och förändra ett ansikte helt och hållet. Det kan också se helt galet ut om man blir lite trigger happy och använder för starka kontraster utan att sudda ordentligt, eller helt enkelt inte har koll på vad man gör och varför. Contouring kallas ibland även för ’sculpting’ eller ’remodelling’.

Vilka produkter behövs? Enklast är om du köper en färdig palett med både ljusa och mörka skuggor. Det finns olika konsistenser på skuggorna, en del är krämiga medan andra är mer pudriga. Det har lite att göra med hur du själv föredrar att de ska kännas mot huden. Har du väldigt torr hy kan det kännas skönare med krämbaserade contouringprodukter. Du behöver också olika borstar, en för de ljusa och en för de mörkare nyanserna. Appliceringssvampar är också en smaksak, men det kan vara lättare att få till de olika nyanserna med just borstar.

Hur sätter jag igång? 1. Se till att huden är rejält återfuktad innan du börjar. 2. Applicera foundation, precis som du brukar. 3. Titta i en spegel och analysera ditt ansikte. Vad gillar du med ansiktet, vad vill du framhäva och lyfta fram? Börja med de ljusa skuggorna i punktmarkeringsform. 4. Sedan suddar du ut dessa så att det inte blir några skarpa kanter. 5. Därefter tar du fram de mörkare skuggorna. Sudda noga ut kanterna! 6. Avsluta med lite bronzing powder eller någon form av skimmerprodukt som du borstar på rikligt i ansiktet med hjälp av en stor borste.

Tips! Det är bara smink och inget farligt! Blir det knasigt, så ta bort det och börja om på nytt. Du ska inte välja en ny tatuering, du ska skulptera ansiktet – slappna av! Lek fram skuggorna och ta lite till en början, sedan ökar du intensiteten. Det vanligaste misstaget är inte att folk gör för mycket utan för lite – och då missar du hela effekten.

Visste du att…

…contouring inte är något nytt fenomen? Läran om ljus och kontraster har många makeupartister känt till sedan länge. De fungerar ju ofta som konstnärer och använder huden som sin kanvas/målarduk. På 80-talet var makeupartisten Kevin Aucoin en mästare på just contouring och arbetade med fem olika sorters bruna nyanser för att förändra modellernas ansikten.

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras