Därför är ”The Holiday” bättre än ”Love Actually”

Alla dessa val. I min barndom var ”antingen eller” min heliga devis. Först ut stod valet mellan att ha Superman eller Batman som möjlig förebild. I tonåren var det valet mellan att bli syntare eller hårdrockare som upptog mina tankar. Därefter blev ju livet mer nyanserat och man gav sig friheten att välja lite av varje från livets gåvor.

Det finns dock situationer då jag regredierar helt och blir rabiat när inte folk väljer som jag vill. Ett perfekt exempel kring juletider är när ens vänner och diverse nöjeskribenter tokhyllar ”Love Actually”. Då brinner det i huvudet på mig! När jag ödmjukt försöker att sprida kunskap och föreslår ”The Holiday” blir det kalla handen direkt. Så nu ska jag en gång för alla reda ut varför jag anser att ”Love Actually” är en överskattad och trist julfilm och varför ”The Holiday” borde höjas till skyarna. Tanken har även slagit mig att ”The Holiday” skulle platsa att sändas varje jul efter ”Kan du vissla Johanna”. Hallo, SVT!?

Nåväl, eftersom filmerna har sänts lite här och där kring jul de senaste tolv åren – minst, så utgår jag ifrån att ni alla kan handlingen utan och innan.

Det bästa med The Holiday

Filmisk kärlek. Till att börja med är filmen en kärleksfull hyllning till filmkonsten och litteraturen. Det finns så mycket subtil metainformation i alla scener som man upptäcker efter ett par tittningar. När Cameron Diaz försöker sova på planet så har hon en hög med klassiska böcker som hon aldrig hinner läsa. Bland dessa finns ”Atonement”, Ian McEwans tragiska tegelsten. Den franska demonregissören Tati hyllas med affischerna i Cameron Diaz DVD-rum. Kate och hennes gulliga äldre granne dissekerar gamla filmer osv. Ja, listan är lång så jag stannar här.

Det finns subtil metainformation i alla scener

Regissören Nancy Meyers. Är det någon som kan romantiska komedier så är det hon. Redan 1980 skrev Nancy manus till ”Tjejen som gjorde lumpen” för att sedan fortsätta med att skriva och regissera ”Brudens Far”, ”Föräldrafällan”, ”Vad kvinnor vill ha”, ”Something’s gotta give”, ”It´s complicated” och nu senast ”The intern” med Robert De Niro och Anne Hathaway.

Skådisarna. Förutom ”School of Rock” så har jag stora problem med Jack Black. Så en film där jag står ut med karln är en bra film. Han är mysigare än Ernst och en hyvens kille i filmen. Jude Law är Jude Law, Kate Winslet är Kate Winslet och Cameron Diaz visar ännu en gång att hon är en kompetent comedienne.

Tydliga skurkar. Inga konstigheter vilka man ska tycka illa om. Det är Cameron Diaz pojkvän, Jack Blacks flickvän… Och den där otäcka Jasper, Kate Winslets gifta älskare. Det är troligtvis bara Lord Voldemort man tycker sämre om än den där skojaren.

De lillgamla barnen. Jomenvisst, vissa får nippran på scenerna med Jude Laws ungar. Jag fullkomligt älskar deras korrekta Oxford-engelska.

Jag älskar de lillgamla barnens korrekta Oxford-engelska

Musiken. Filmmusikmästaren Hans Zimmer har komponerat den mest använda musiken i kärlekssammanhang. Det går inte ett avsnitt av ”Bonde söker fru” eller ”Ensam mamma söker” som inte spelar nåt ur ”The Holiday”. Musiken spelar också en stor roll för att driva handlingen framåt. Allt från att Jack Black spelar i bilstereon ledmotivet ur ”Cinema Paradiso” – när han besöker Kate Winslet för första gången – till Dustin Hoffmans cameo-roll i videobutiken när Jack Black nynnar kända filmintron. När Cameron ska släppa ut sin frustration så headbangar hon givetvis till The Killers. När Jude och Cameron ska ha date är det till en låt med då (2006) superhypade brittiska duon Frou Frou.

Vad är dåligt med The Holiday? Inget. Det ska vara i så fall att Cameron Diaz uppmuntrar till att köra en Mini Cooper rattonykter. Fy!

Trailer till ”The Holiday”

Det sämsta med Love Actually

Jag ska vara helt ärlig, jag har STORA problem med filmen. Givetvis så tittar jag på den år efter år som traditionen bjuder. Men jag ska försöka bena ut det som retar mig mest.

Regissören Richard Curtis. Karln är en institution inom brittisk film och TV-industri. I början av karriären regisserade och skrev han ett hundratal underbara ”Black Adder ”och ”Mr Bean”-avsnitt. Senare i karriären så låg han bakom stora kassasuccéer som ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Notting Hill”. Och nu är han aktuell med manuset till nya ”Mamma Mia”-filmen. Kan killen göra något fel? Jo, I ”Love Actually” gör han allt fel. Alldeles för mycket pengar som slösas bort på alldeles för många kända skådisar. För att inte tala om alla dessa stories att hålla reda på. Man blir ju trött bara av att tänka på dem!

Killen som åker till USA. Men på riktigt. Det måste vara den sämsta idén någonsin. Hur gick det ens igenom alla instanser? Detektiven från ”Mord i paradiset” spelar en pilsk spoling som åker till Amerikatt för att ha en trekant med Jack Bauers dotter, Don Drapers fru och Charmaine från ”The 100”. Suck.

Mr Bean slår in ett paket. Ja, precis så. Rowan Atkinson spelar Rufus, en juvelerare som slår in ett paket i över två minuter, vilket är en evighet i filmtid. Jag ser bara Mr Bean framför mig.

Billy Bob Thorntons misogyna Amerikatt-president var då en yxig karaktär och idag så nära verkligheten att det är kusligt

Englands premiärminister dansar. Jag gillar Hugh Grant skarpt. Det känns som om han spelar sig själv i varenda rulle, det gör inget, Jag är väldigt svag för hans torra brittiska humor. Men här, suck, det ska dansas och det ska flörtas. Pinsammast är när han ska läxa upp Billy Bob Thorntons trötta och misogyna Amerikatt-president. Då – en helt yxig karaktär. Nu – så nära verkligheten att det är kusligt.

The Hobbit i en porrfilm. Stackars Martin Freeman ser plågad ut i varje scen där han spelar en stand-in i en porrfilm. Nu är det verkligen läge att använda sig av ”Ringens” krafter för att försvinna.

Lillgamla Game of Thrones-killen. Man vill ju bara att Liam Neeson ska gå all in ”Taken” och få ordning på hela manuset.

Colin Firth skriver på en gammal skrivmaskin vid ett träsk

Mr Darcy pratar portugisiska. Colin Firth ägnar sin storyline till att skriva på en gammal skrivmaskin vid ett träsk. Samtidigt försöker han få till lite hanky-panky med sin snygga husa – på knagglig portugisiska.

Professor Snape är förvirrad. Stackars Alan Rickman försöker göra det bästa av hans trötta karaktär. Här ska det både ges kärleksråd till anställda och samtidig försöka bedra Emma Thompson med hans trista sekreterare. Nä, vill ni se professor Severus Snape i en tung julfilm ska ni kika på första ”Die Hard”-filmen. Där spelar han den tyske terroristen Hans Gruber med bravur!

Jag skulle kunna skriva i all oändlighet om alla andra storylines. Den förvirrade Keira Knightley-soppan, den stackars snyggingen som inte får till det med tjejen som har en mentalsjuk bror, den söta arbetartjejen som plötsligt får jobb i regeringen och inte minst den avdankade mossiga popstjärnan.

Finns det något som är bra med filmen? Jo, den har en av filmhistoriens snyggaste och bästa intron. Människorna som möts i slowmotion på flygplatsen är en ren fröjd att skåda. Man fastnar direkt och vips så har man sett HELA filmen igen!

Alldeles för mycket pengar slösas bort på alldeles för många kända skådisar

Gott nytt år, vänner!

Millennial-Wiki:

• Ian McEwan är en av Storbritanniens mest hyllade moderna författare. Hans mastodontroman ”Atonement” gavs ut 2001. Den skildrar ångest, tragisk kärlek och försoning under andra världskriget. Orkar ni inte läsa tegelstenen så kan ni se den fantastiska filmatiseringen från 2007 med Keira Knightley och James McAvoy. Kostymdrama galore. En av mina favoritfilmer. Den finns på SF-Anytime under det svenska namnet ”Försoning”. Glöm inte att ladda med näsdukar.

• Hemsidan där Diaz och Winslet byter hus finns på riktigt. https://www.homeexchange.com gäller om ni vill testa på att byta boende The Holiday-style.

• Den lillgamla pojken i ”Love Actually” spelas av Thomas Brodie-Sangster. Mer känd för millennials som Newt i The ”Maze Runner” och Jojen Reed i ”Game of Thrones”.

• Mr Darcy är en figur i Jane Austens roman ”Stolthet och Fördom”. Han spelades av Colin Firth i den engelska TV-serien från 1995 baserad på romanen. Han kallas även Mr Darcy i ”Bridget Jones Dagbok”. Väldigt meta!

• Alla millennials vet vem Professor Severus Snape är. Men de som har bott under en sten de senaste 15 åren vill kanske veta att han är Harry Potters lärare i ”Trolldryckskonst”, fantastiskt spelad av Alan Rickman, som tyvärr avled 2016. Lord Voldemort är Harry Potters ärkefiende och en av filmhistoriens läskigaste skurkar, lika fantastiskt spelad av Ralph Fiennes.

The Holiday finns på Netflix och Love Actually hittar ni på Viaplay.

 

 

 

Fotnot: Carlos Norlén är Netstyles nöjesredaktör och skriver även regelbundet om vin och andra ädla drycker för Netstyle. Han arbetar som DJ, modefotograf och driver podden Dos Gardenias tillsammans med sommelier Amalia Gonzalez Stöckel.

Av Carlos Norlén Foto Netflix, Viaplay

 

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras