De 10 heliga stegen i proffsig hudvårdsrutin

Cleanser, toner, essenser, skrubb, rengöring hit och koreanska snigelmasker dit. Och när ska man egentligen applicera ögonkrämen, före eller efter dagkrämen? Känner du dig förvirrad av alla steg i hudvårdsrutinen? Du är inte ensam! Här kommer den enda guide du behöver.

Behövs verkligen 10 steg för en vacker hy? Det beror förstås på hur mycket tid – och pengar – du vill lägga på din hudvård. Generellt är svaret att huden gillar lager på lager i produktväg. Detta kan låta dyrt, eftersom det kräver många olika sorters produkter, men faktum är att det går åt väldigt lite för varje lager om du har grundat strax innan med en fuktbevarande produkt och så vidare. Så på sikt blir det inte särskilt kostsamt. Välj produkter med aktiva ingredienser och rätt koncentrering/dos/procent av dessa ingredienser – vilket innebär att de är dryga och håller länge.

Följande 10 steg är för dig som verkligen bryr dig om huden. Men visst – ibland kommer livet emellan och man hinner inte ägna sig lika mycket åt alla krämer och liknande. Om det krisar rejält pga tidsbrist eller engagemang kan du använda kombinationsprodukter (som micellar water exempelvis som rengör bra) och en dagkräm med inbyggt solskydd. Det räcker gott och väl för stunden.

Men försök dock att ha nedanstående steg som bas i din hudvårdsrutin, så gör det inget om du slarvar emellanåt.

10 steg för god hudvårdsrutin

Steg 1: Makeup-rengöring

Kallas även för makeupremover eller sminkborttagning. En remover som skonsamt tar bort smink är nödvändig eftersom huden kring ögonen är tunnare och mer känslig än resten av ansiktet. Till skillnad från vanlig rengöring för huden/ansiktet så innehåller inte makeup-rengöringen kraftfulla ingredienser som exempelvis syror. Makeuprengöring kommer i olika former, tunnflytande konsistens, rinnande vattenkonsistens, olja, gel och så vidare.
Så här gör du: Applicera rengöringen i en bomullsrondell och lägg den mot ögonlocket och låt verka i några sekunder, sedan drar du försiktigt med bomullsrondellen för att få bort makeupen. Gnugga inte. Fortsätt med resten av ansiktet tills allt smink försvunnit. Det finns även färdiga så kallade ”wipes”, alltså servetter med makeupremover som är praktiska att ha på resor eller liknande.

Steg 2: Cleanser/rengöring

En cleanser gör din hud ren och tar bort rester av smuts men även saker som föroreningar från trafiken/luften med mera som huden kan ha utsatts för under dagen. Rengöring kommer i olika former och du får testa dig fram vilken produkttyp som passar just din hud. Generellt brukar man säga att gelbaserade rengöringsprodukter är bra för fet hy, medan torr hy brukar må bättre av oljor, rengöringsmjölk eller krämbaserad och återfuktande rengöring. Har du akne bör du leta efter produkter som innehåller salicylsyra och känslig hy mår bäst av produkter utan parfym och färgämnen.
Så här gör du: Applicera rengöringen i hela ansiktet (glöm inte hals, hårfäste och bakom öronen) och skölj därefter med ljummet vatten. Använd gärna en blöt frottéhandduk för att få bort det sista av rengöringen.

Steg 3: Peeling*

Peeling kallas även för exfoliator, alltså en sorts mildare skrubbprodukt som försiktigt slipar bort torr hud och gör den rosigare. Gamla, döda hudceller peelas bort och huden får en ny lyster då du peelat den. Peelingen gör även huden mer mottaglig för efterföljande behandlingar som exempelvis fuktmasker. OBS! Du kan dock inte peela för ofta, så denna del i hudvårdsrutinen bör du bara göra en gång i veckan. Har du mycket fet hy kan du dock peela två gånger i veckan, samma sak gäller om du har mogen/åldrande hy (då cellförnyelsen sker långsammare och behöver hjälp på traven). Det finns olika sorters peeling, enzympeeler, syrapeelingar och kornpeelingar (kallas även mekanisk peeling), varpå den sistnämnda är vanligast.
Så här gör du: Applicera peelingen på fuktig hud, förutom ansikte så även hals och dekolletage (men undvik ögonområdet). Följ instruktionerna för peelingen du valt, om du exempelvis har en kornpeeling (mekanisk peeling), ska denna masseras in med cirkelrörelser. Sedan sköljs peelingen bort av med ljummet vatten.

Steg 4: Ansiktsmask*

Idag är ansiktsmaskerna av väldigt avancerad karaktär och det finns masker som exfolierar, förbättrar hudens textur, jämnar till hudtonen, reducerar finare linjer, öppnar upp porer och så vidare. Därför är det viktigt att använda rätt sorts mask beroende på vilken hudtyp du har – och vilket resultat du vill uppnå. De flesta ansiktsmasker ger huden extra näring, fukt och intensiv vård. Ansiktsmask kan du använda 1-2 gånger i veckan, beroende vilken hudtyp du har. Många brukar köra sina ansiktsmasker på söndagar vilket är ett trevligt sätt att avrunda veckan på. OBS! Om du använder en arkmask så ska denna inte sköljas av utan då kan du hoppa över till steg 9.
Så här gör du: Låt masken sitta på cirka 10-20 minuter (mer om du har tid, men följ alltid instruktionerna på förpackningen). Skölj av ansiktsmasken med ljummet vatten och fortsätt med steg 5.

OBS! Stressa inte när du applicerar produkterna. Låt varje produkt få sjunka in under några minuter så gifter den sig bättre med nästa hudvårdskompis.

Steg 5: Toner

Toner har flera namn och kallas ibland ansiktsvatten, mist eller spray. Huvudfunktionen är att återfukta huden och återställa pH-balansen till 4-5 istället för 7, som är vattnets pH-värde. Vatten exteriört torkar faktiskt ut huden, så därför är det viktigt att återfukta huden på rätt sätt under rengöringsprocessen. OBS! Blanda inte ihop toner med ’cleansing water’ eller ’micellar water’. En förenklad beskrivning av dessa är att de är en rengöringprodukt av allt-i-ett-karaktär, som funkar bra om du har brådis, eller är på gymmet osv och inte har tid med din sedvanliga rutin som inkluderar en massa produkter. Tänk schampobalsam (om man vill vara lite elak, hehe). Alltså en produkt som tar bort ganska mycket orenheter + återfuktar och gör sitt jobb men som egentligen bör agera som komplement snarare än ersättare.
Så här gör du: Fukta en bomullsrondell med tonern och badda i ansiktet.

Läs även: Hudvårdsexperten: ”Att använda en toner är det enskilt bästa hudvårdstipset jag fått någonsin”

Steg 6: Essens

Essens är överkurs för dig som är intresserad av avancerad hudvård. Det är absolut inget måste men ger en extra ”skjuts” till spänstigare hy. Essens är en produkt som används innan serum och ger hyn en extra fuktboost. Det är en återfuktare av väldigt lätt konsistens som är perfekt för dig som ogillar feta och tunga krämer. Kortfattat är essens något som ’krattar manegen’ för nästa del i din hudvårdsrutin. En del blandar ihop essens med toner, vilket är fel, för essens har ingen rengörande funktion, bara återfuktande. Essens innehåller en eller flera aktiva ingredienser.
Så här gör du: Applicera essensen med dina fingrar och massera lätt in i huden.

Steg 7: Serum

Serum ska appliceras på huden då den fortfarande är fuktig. Det är en lättflytande produkt som tillför extra näring, verkar på djupet och idag är en viktig del i avancerad hudvårdsrutin för många kvinnor (och en del män!). Serum påminner om essens men den största skillnaden är andelen aktiva ingredienser, som serum innehåller en stor del av. Serum kan fylla en hel rad olika funktioner, beroende på vad du är ute efter för hjälp med huden. Det finns serum med anti-ageing-effekt, serum som ljusar upp huden, som motverkar acne, som jämnar ut hyperpigmenterad hud, som återfuktar osv. OBS! Hardcore-entusiasterna inom hudvård använder både essens och serum, men de flesta klarar sig med antingen- eller. Ska du bara välja en produkt av dessa två rekommenderas dock serum.
Så här gör du: Applicera serumet med dina fingrar och massera/klappa lätt in i huden.

Steg 8: Ögonkräm

Kommer i flera olika utföranden; olja, gel, kräm, emulsion. Ögonkrämen är fuktgivande, uppstramande och hjälper till att minska svullnad. Anledningen till att man behöver en annan kräm här jämfört med resten av ansiktet är för att huden runt ögonen är mycket tunnare och inte klarar lika starka produkter.
Så här gör du: Applicera din ögonkräm strax under ögonbrynet och på överkanten av kindbenet, några centimeter under ögat. Lägg inte produkten för nära ögat, för då kan det bli irriterat plus att du kan bli svullen och få påsiga ögon. Klappa/dutta in krämen försiktigt i huden. Här gäller less is more, använd hellre för lite än för mycket – området kring ögat kan inte absorbera för mycket eller för kraftiga produkter.

Steg 9: Fuktkräm

Kallas även för dagkräm, ansiktskräm. Viktigt att den innehåller mycket fukt. När huden har rengjorts och gått igenom flera steg är det viktigt att du återställer fuktbalansen ordentligt. En del tycker att det blir tillräckligt återfuktat med essens och serum och hoppar över fuktkrämen. Det beror helt enkelt på vad du har för hudtyp (och produkter). Testa dig fram, men det brukar kännas skönt att smörja in sig med en fuktkräm.
Så här gör du: Smörj in ansiktet med krämen helt enkelt.

Steg 10: Solskydd eller nattkräm

Om inte din fuktkräm i steg 9 innehåller solskydd (SPF) så behöver du tillägga detta om du ska tillbringa tid utomhus resten av dagen. Alltså om dessa rengörings- och hudvårdsrutiner har gjorts på morgonen. Om du istället har gjort denna rutin på kvällen kan du hoppa över steg 9 och istället gå direkt på en nattkräm. Under natten behöver huden inte skyddas från sol, kyla, stress eller föroreningar i luften utan då är allt fokus på att reparera huden för all skit du utsatt den för på dagen. En del använder även en fuktmask som nattkräm, som kan verka över natten. Du får testa dig fram.
Så här gör du: Applicera nattkrämen i ansiktet med händerna. Nattkrämer är ofta dryga, du behöver sällan en klick större än en tumnagel.

Läs även: Skönhetsredaktör Mia: ”Jag vill få kvinnor att känna sig trygga och snygga”

Fotnot: Asterisken * innebär här att produkten/steget inte behövs dagligen i rutinen.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras