Doreen Månsson: ”Så fixar du en proffsig dukning och räddar en trist trädgård”

Folkkära och prisbelönade programledaren Doreen Månsson, 44 år, är Netstyles nya bloggare! Doreen har du sett i flera SVT-produktioner genom åren, inte enbart barnprogram utan även tunga politiska program om främlingsfientlighet. Hon är även TV-producent, författare, föreläsare och hängiven amatörodlare. I Sollentuna, norr om Stockholm, bor Doreen med sin sambo Henrik och döttrarna i en renoverad 20-talsvilla som innehåller charmiga inredningsdetaljer och loppisfynd.

Doreens pappa var irakisk assyrier och mamma Annika kommer från Umeå. Hon har vuxit upp i Afrika, en världsdel hon älskar och gärna besöker så ofta hon kan och hon gick i katolsk privatskola med nunnor. Hennes mamma gifte om sig med Per då Doreen var fem och det är Per som Doreen ser som sin ”pappa i hjärtat”. Hon har tre döttrar, varav den yngsta, Amina, med sambon Henrik. Aminas sladdsystrar Hayat och Yasmine (som kallas för Yaz) är båda över 20 och bor egentligen inte hemma hos Doreen längre, även om hon har ett sovrum inrett i källaren som stand by.

Duka tidigt på dagen så kan du njuta av det vackra bordet länge

Varmt välkommen till Netstyle! Hur känns det att byta portal? 
– Det känns mäktigt och lite läskigt. Netstyle känns väldigt glossy och jag vill ju inte dra ner hela skiten utan steppa upp till er nivå.

Du började blogga väldigt sent i livet. Hur kommer det sig? 
– Jag har bloggat åt en tidning tidigare och det var svinkul. Men för att blogga måste jag ha något att berätta, något som kanske är intressant för andra att läsa om. Via mitt instagramkonto märker jag att odling, mat och inredning väcker många frågor och insta är ett för knepigt format att svara på frågor på, så blogg känns helrätt.

Vad kan vi förvänta oss av din blogg? Vad handlar ett typiskt inlägg om?
– Det blir nog mat, dukningar, odling, men också sådant som kommer med mitt yrke som programledare. Och det kan vara allt ifrån röda mattor till konferenciersjobb i Anderstorp.

Och vad kommer du aldrig att skriva om? 
– Svår fråga, men jag gissar att jag till exempel aldrig kommer att skriva om blåsinstrumentens historia.

Eftersom jag har följt dig i dina sociala kanaler så vet jag att du är fantastiskt bra på att få till härliga (spontana?) middagar med vänner hemma. Vad har du för insidertips?
– Don’t get me started! Duka tidigt på dagen, dels för att ha det gjort, men också för att få njuta av det fina dukade bordet länge. Sedan kommer du oftast på det där lilla extra då du tror att det är helt klart. Och så ska du ha tygservetter, det gör hela skillnaden. En bra playlist som passar just de gäster du har bjudit och många ljusstakar och glasflaskor med vatten. Allt ’glasigt’ ser snyggt ut.

Dina bästa tips för en dukning som imponerar rejält på gästerna?
– Blomsterarrangemang. I höstas klippte jag av kvistar med mogna äpplen på som jag satte i vaser med annat från min trädgård. Äpplena var så tunga så dom flög hejvilt som bowlingklot över hela matsalen. Många vackra äpplen fick sätta livet för den dukningen. Men oj vad de arrangemangen imponerade!

Jag är trött på att att svara på frågor om varför jag inte dricker alkohol

Känner du att du behöver förklara dig ofta för att du inte dricker alkohol? Eftersom det, trist nog, är en sorts ”norm” att dricka?
– Det är inte gott och jag har ingen mer spännande förklaring till att jag inte dricker alkohol. Jag är ganska trött på att svara på varför jag inte dricker, jag kanske ska börja fråga folk varför de dricker istället?

Du dricker inte men din man arbetar bland annat med viner?
– Han jobbar inte direkt med viner men är delägare i ett vinbolag. En gång när jag stod och lagade mat så ringde jag honom och frågade om vi hade något rött vin jag kunde använda i maten och han sa nej. Jag gick ner i källaren och hittade inte bara ett utan flera som han verkade ha glömt att vi hade. När han kom hem berättade jag glatt att jag visst hade hittat ett vin som jag använde i grytan. Vinet var tydligen från typ strax innan Jesu födelse och stämningen blev mycket stel den middagen.

Apropå Jesu födelse, vilka reaktioner får du när du berättar att du är kristen?
– Ungefär som när jag säger att jag inte dricker alkohol. Min Gudstro är vem jag är och det är något folk får förhålla sig till, helt enkelt. När folk vill exotifiera min tro som att jag skulle tro på små, små, ljuslila älvor, så har jag slutat bemöta det. Jag ber inte folk förklara varför de inte är troende.

Dina döttrar verkar vara helt fantastiska och genuint intresserade av att hjälpa andra som har det svårt. Tänker på när din yngsta dotter skulle sälja kakor för att samla in pengar, och när Yaz har arbetat ideellt utomlands  för hjälporganisationer. Har du lärt dem detta genom uppfostran (tänker på att du själv är uppvuxen i en missionärsfamilj), eller är det typ genetiskt? Har du några knep att ge andra föräldrar? Många barn idag är ju rätt självupptagna.
– Jag är inte uppvuxen i missionärsfamilj, min pappa var diplomat i Afrika. Jag minns hur alla ”diplomatbarn” aldrig åkte hem till ”missionärsbarnen” när de hade kalas för de bodde så långt bort ifrån staden och hade det oftast väldigt fattigt. Jag kan må så illa över det. De lever där de arbetar och är verkligen en del av folket de är där för att hjälpa, medan diplomaternas familjer lever mycket skyddat från allt. Jag har en sådan enorm respekt för missionärer, de gör verkligen skillnad. Mina äldsta döttrar fick båda två i studentpresent att åka och volontärjobba i Afrika. Jag vill att oavsett vad de gör i sina liv, så kan de påverka andra människor på ett eller annat sätt genom de val de gör varje dag. Man kan säga att jag gav dem solidaritet i studentpresent.

Mina döttrar fick solidaritet i studentpresent

Vilka är dina tre bästa tips för att skaka liv i en helt död och ful trädgård, om man är helt hopplös och inte kan något om växter? 
1. Ha stora krukor med stora, gröna lättskötta växter i och ställ dom så att de hamnar i blickfång. 2. Sedan planterar du buskar i grupper, så ser det planerat ut – och buskar dör inte lika lätt som blommande växter. 3. Lägg lite själ och omtanke på gräsmattan. Är den grön (den behöver inte vara ogräsfri) så ser allt bra ut!

Har du någon dold talang? 
– Jag är unikt begåvad på att se var folk kommer ifrån. Det kommer med att ha vuxit upp i andra länder än sitt eget och att ha gått på internationella skolor. Ge mig en brytning ovanpå det så sätter jag ursprung direkt. Detta måste gå att omsätta i pengar på något sätt.

Doreens blogg hittar du här!

Av Charlotta Flinkenberg Foto SVT, Henrik Hallgren, iStock

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras