Denna mobilklocka, Xplora 4, värd 1995 kr, i rosa eller blått kan bli din/ditt barns.

Allt du behöver göra är att skriva i min bloggs kommentarsfält och motivera varför denna mobilklocka skulle underlätta i just er vardag.

Bäst formulerade motivering vinner.

LYCKA TILL!

En dag för några somrar sedan var jag och Amina ute på tomten. Jag fixade i trädgården och Amina ”hjälpte till”.
Kommer inte ihåg med exakt vad som hände men hon ruttnade på att ”hjälpa till” och jag sa att ”jag är snart klar och då kan vi leka”.
Jag vände ryggen mot henne i typ en sekund och när jag vände mig tillbaka var hon borta. Började panik ropa men fick inget svar. Tog ett Ben Johnson -varv runt huset men ungen var borta.
Jag skyndade upp till ytterdörren. Låst. Inte inne med andra ord. Och inte på tomten.
Kan Aliens ha tagit henne och vad ska dom i så fall ha henne till?
Om inte Aliens så kan hon inte ha hunnit så långt på så kort stund, men vart var hon då?
Det var då som jag första gången tänkte att om hon skulle ha en liten ”tracker” på sig så skulle jag kunna se direkt i mobilen vart hon tagit vägen. Bara någon minut senare hittade jag henne på grannen Pers tomt.
Vi började genast kolla om man inte kunde skaffa någon liten tracker att fästa i t ex hennes byxor (bra för små barn och svartsjuka partners).
Vi googlade och hittade inget som svängde och vi började prata om att ta fram och utveckla en egen tracker men så stötte vi på denna produkt.
Xplora är en klocka, mobil och tracker i ett (men har inte internet, sociala medier eller spel).
Med den kan man ringa och ta emot samtal, ta emot textmeddelanden och svara med att skicka textmeddelanden (förinställda) eller ljudmeddelanden (Amina läser textmeddelanden vi skickar men svarar oftast med ett inspelat ljudklipp).
Men framförallt kan vi i den tillhörande appen se var Amina är någonstans och även få meddelande när hon lämnar den förvalda zonen (t ex vår tomt eller skolan).
Xplora har även ett skolläge och detta kontrollerar föräldrarna i appen på sin mobil och gör att den bara fungerar som en klocka och inte som en mobiltelefon så att den stör på lektionerna.
Glad födelsedagstjej

När Amina fyllde 7 år förra månaden fick hon denna mobilklocka i födelsedagspresent.

Nu har hon blivit såpass stor att hon promenerar till grannkompisar själv och då kan det vara skönt att kunna kontakta henne och att hon kan kontakta oss.

Vi brukar ringa upp henne och ha henne med i telefonen tills hon kommit fram och sen får hon ringa oss när hon ska promenera tillbaka.

Mobilklockan funkar tydligen inte bara för oss föräldrar som en säkerthetsfunktion utan också för barnet som en betjäntsklocka.

Amina kan skicka hundra ljudmeddelanden från sitt rum dvs hon slipper prata med oss så att det blir en envägs kommunikation där hon ber oss hämta vatten, kolla vilken mat som ska serveras till middag, när maten är färdig, om maten kanske kan serveras på rummet osv.

 

Vi har lagt in några få nummer till närmsta familjen som hon kan kommunicera med.

En annan sak som känns bra med denna mobilklocka är att när hon inte är hemma och kanske blir ledsen eller bara vill komma hem så kan hon kontakta oss direkt och behöver inte be om att få ringa hem.

Sånt kan ju kännas extra jobbigt om man är hos en kompis som man  blivit tillfälligt osams med.

När hon har den på sig så vet vi vart hon befinner sig under hela tiden och vi kan skriva in knappa in förvalda säkra zoner och då blir vi informerade om hon lämnar dom.

Klockan har även en SOS knapp.

 

Har du några frågor om Xploras mobilklocka så gå in HÄR 

Var med och tävla om att vinna en sådan här mobilklocka till ditt barn.

Allt du behöver göra är att skriva i min bloggs kommentarsfält varför denna mobilklocka skulle underlätta för er i just er vardag. (finns i färgerna blått och rosa). 

Tävlingen avslutas på söndag midnatt, den 17 november.

Ev vinstskatt betalas av vinnaren.

Lycka till!

Kram, Doreen

På väg på SPA dag med mina vänner

Igår var det dags för den där SPA-dagen som jag längtat efter så länge. Vi är 3 vänner från Sollentuna som försökt i säkert en månad för att få ihop ett datum då vi alla kan ses för att SPAa och igår blev det av.

Jag hade inte riktigt koll på vad som fanns på Downtown Camper men många har rekommenderat deras SPA på deras roof top så vi var alla supertaggade.

Jag stod redo långt innan mina två väninnor kom för att plocka upp mig igår morse.

Superpepp!

Ombytt och redo för att The Nest

Det första som hände när vi kom in på The Nest var att vi fick handdukar, tofflor och en kimono.

När vi bytt om så gick vi ut i deras SPA lounge och där väntade varsin frukostbricka som vi hade fått tips om att man skulle beställa.

Frukostbricka från himmelriket

Allt var så himla gott och miljön var så mysig, magisk utsikt och sån där musik som man blir lite lugn av (men också väldigt irriterad av om den spelas på nåt ställe där man inte skrider runt med kimono och har det mind settet).

Innan bastun blev vi ombedda att ta med oss lite vatten

Efter frukosten väntade en ”Sauna release”.

Vi blev ombedda om att ta med oss vatten in och en handduk som legat på is för att svalka sig med inne i bastun.

Rullade eukalyptus doftande handdukar på isbädd fanns överallt.

Väl inne i bastun var det en instruktör som höll i ett program på 25 minuter som verkligen sträckte ut hela kroppen och gjorde oss (även jag ) avslappnade.

Jag hade lätt kunna kört en hel timme för det var så skönt och inte för varmt.

Det var bara vi 3 och en person till i den stora bastun och som tur är har man sin kimono på sig så ingen människa behöver utsättas för att se varandra stretcha och ha sig i sin födelsekostym (kan ju få helt motsatt effekt äv avslappning).

Även inne i bastun

Denna balja med handdukar plockades det ifrån flitigt under avslappnings-sessionen.

Efter Sauna release så tog vi ett dopp i den varma poolen.

Utsikten var helt magisk och här plaskade vi runt och pratade om livets alla kringelikrokar.

Bad med utsikt över hela Stockholm

Efter pool-plask som för övrigt var otroligt skönt efter att man kommit från en härlig kroppsgenomgång med avslappningsövningar var det dags för en ansiktsbehandling på ett nytt sätt.

The Nest Wellness har dom nämligen en Do It Yourself, DIY- ansiktsbehandling som är under handledning.

Detta är faktiskt supersmart.

Varje gång man går på en ansiktsbehandling så berättar hudterapeuten vad hen gör men man blundar ju hela tiden så man minns nada.

Man kommer hem med en massa svindyra produkter som man inte har en aning om hur dom används.

Nu fick vi sitta med en skål varmt vatten, spegel och en handledare som tog oss igenom allt steg för steg.

Alla hade varsin låda med alla produkter i

Alla hade varsin låda och där låg alla produkter som skulle användas och vi började från vänster till höger med produkter från ett danskt ekologiskt märke som heter Meraki.

Såhär såg det ut vid varje sittplats
Vår instruktör masserade var och en av oss mellan dom olika behandlingsstegen.

Längst till vänster är hon som höll i vår Sauna release och även denna ansiktsbehandling.

Vi fick varma handdukar genom dom olika stegen och hon masserade oss mellan olika delar av behandlingen.

Fullkomligt underbart!

Vi fick pensla in en ljuvlig mask från Meraki.

Jag har aldrig använt pensel när jag applicerar ansiktsmask men från och med igår kommer jag aldrig göra nåt annat.

Ansiktsmasken satte verkligen igång min hud. Jag använder som jag skrivit förut bara Decleor för att jag är så känslig men denna hudvård verkade också funka bra för mig.

Här penslar vi som ett gäng rofyllda zen buddister.

Brush on ,brush off.

Efter masken var det dags för kalla handdukar för att ”stänga” porerna så att alla aktiva ämnen stannar och inte lämnar en för gott.

Olja från Meraki

Denna olja dränkte jag hela min fejja med.

Det moment som jag nog älskade mest var nog hand behandlingen.

Vi smorde in händerna med en Salt Scrub Silky Mist som är  en saltscrub för kroppen med mjukgörande oljor i sig.

Den tar  bort döda hudceller och gör huden mjukare och lenare och doftar apelsin och citron.

Handen blev alldeles mjuk efteråt men det som var revolutionerande och då menar jag verkligen revolutionerande var Merakis Body Butter som vi smorde in våra händer med efteråt.

Min kompis Josefine sa att det känns som att man rör nåt som inte tillhör ens kropp, det blev liksom babymjukt.

Typiskt nog så var den slut i deras shop där man som SPA gäst har 10% rabatt men jag ska bege mig dit på SPA snart igen och då ska jag köpa den krämen.

Hand behandlingen toppade allt. Jag är numer besatt.

När vi var klara med ansiktsbehandlingen som pågick i ungefär 45 minuter gick vi tillbaka till SPA loungen och drack en kopp te.

Vi kom vid 9.00 och när vi var klara var kl 13.30.

En underbar dag blev det med många fina samtal och skratt.

Jag ska bli mycket duktigare på att göra sådana här små  utflykter för dom går faktiskt att klämma in.

Att få ta hand om sig och göra en massa avslappningsövningar med goda vänner är en viktig ”2 i 1” sak att göra lite nu och då.

Glada och högröda efter alla aktiva ämnen i serum och ansiktsmask. precis som det ska vara.

Vi avslutade med en varm dusch och lunch på en libanesisk restaurang runt hörnet.

Mitt i lunchen fick Josefine samtal från förskolan att hennes son ramlat och vi skyndade hem till Sollentuna.

Vardagen är ju aldrig särkilt avslappnad och mysig men man hanterar det nog med lite mer ro om man åtminstone någon gång ibland kan få varva ner på en plats utan mobil och pusslande.

Jag brukar ju göra ansiktsbehandling varje lördag och då går jag upp och abonnerar badrummet i 2 timmar.

Jag vet inte om själva behandlingen är så viktig som det faktumet att ingen rycker i dörren och skriker att dom vill mig nåt.

Det är nämligen strängt förbjudet.

Begär man 2 timmar så får man i alla fall garanterat 15 minuter.

Dom 15 är värt allt.

Ha en fin dag, kram Doreen

 

 

Jag är värdo på att laga koreanskt, kinesiskt och allt som kommer från det breda asiatiska köket.

Henrik däremot är en stjärna på vietnamesisk, koreansk, kinesisk (olika delar av Kina) och japansk mat.

Denna kväll blev det en blandning av lite olika länders kök.

Varje gång  det lagas sådan här mat så är jag helt utanför.

Amina och Nicholas hjälpte till som vanligt, dom är båda numer extremt duktiga på att vika dumplings.

Visst blev den fin?

Eftersom jag inte har lagat detta så vet jag inte riktigt hur man gör och när jag frågar för att kunna skriva ut det på bloggen så får jag ofullständiga svar vilket är mycket irriterande.

Jag upplever att Henrik ofta ger sken av att ha recepten i huvudet och jag vet att inte ens Rainman skulle kunna ha alla dessa moment i huvudet så det ska man inte gå runt och låtsas.

Först steks dom sen puttrar dom i lite vatten

Dumplings ska ätas färska och är pga degen inte supergoda dagen efter så det man kan tänka på är att laga ett lagom antal för annars får man slänga.

Är dock aldrig ett problem i vår familj.

Har kommit på varför jag är en sopa på just sådan här mat och det är för att den är lite besläktad med bakning som jag då inte bemästrar nåt vidare värst.

Det är för momentfyllt och ger en känsla av att det aldrig tar slut. Som att ha en fotboja (så dramatisk, wow).

Som tur är så har jag för länge sen bett Henrik skriva ner just detta recept på dumplings så att vi kunde ha med det i vår vår bok Doreens trädgård och kök 

Dessa ångade härligheter på bilden nedan har tyvärr inget recept på och att be Henrik berätta hur man gör dom är inte det enklaste.

Dessutom använder han sig av engelska recept som kräver måttkonvertering och det blir för mig att göra ett mattelästal och det är just dom jag skolkade ifrån på högstadiet.

Här kommer ett bra recept på hur du gör Bao buns från ICA

Ångade degklumpar Bao Sum

Till dumplings serverar vi Pak choi i vår egen ostronsås.

Även detta har jag recpt på från vår bok Doreens trädgård och kök.

En sådan här middag är perfekt om man vill engagera hela familjen för det är ju roligt att vika dumplings och ånga bullar.

Amina älskar när hon får vara med för dukningen är min enväldigt. Där finns ytterst små spår av demokrati.

Man kan liksom inte vara genomhärlig i allt tänker jag.

Som tacokväll fast ändå inte.

Picklade grönsaker ska det vara till och här kommer ett recept från My korean kitchen på hur man gör morötterna och från sidan The Spruce eats får du receptet på gurkan som också serveras till.

Korean sticky chicken som rökts i grillen

Rasa Malaysia har ett jättebra recept på denna urgoda Korean spicy sticky chicken här hittar du det.

Så gott en proppfull Bao Sum.

Jag är så ledsen att jag inte har alla recept på svenska men hoppas detta är ok för nu.

När jag lagar maten så lovar jag noggrant utskrivna svenska recept men ville ändå att du skulle få lite inspiration på vad du kan laga ikväll eller kanske tvinga resten av familjen att laga.

Har du frågor så skicka meddelande så ska jag tvinga Henrik att svara.

Nu ska jag ut och kratta löv och fixa i trädgården sen ska jag skriva färdigt två programföslag och kanske hinna gå till gymmet för första gången på 6 månader (sant faktiskt).

Eller så stannar jag inte i myskläder och äter godis till lunch, jag är ju vuxen och gör vad jag vill.

Vad ska du göra idag?

Kram, Doreen

 

Amina har varit hemma med mig i veckan och då kom önskan om att baka bullar upp.

Vi hade pratat mycket om min mormor eftersom vi var på hennes grav i söndags och varje gång hon nämns så pratar både jag och mina andra döttrar om hennes bullar.

Hennes bullbakande gjorde att jag alltid slapp. Hon hade ett enormt tålamod med bakande barn och fann en sån glädje i att baka med dom och det kände dom såklart.

Därför älskade dom att baka med mormor och älskade även hennes kladdiga (för det var dom) bullar.

Jag vill gärna vara den personen för Amina. En sån som tålmodigt bakar med henne och som gör så att hon tycker att bakande med mig är kul.

Det finns bara ett problem och det är att jag avskyr att baka.

Det tar för lång tid men jag vill såklart anstränga mig för hennes skull så därför fick det bli ett bullbak trots allt.

Ekologiskt mjöl såklart

Jag kommer aldrig ihåg vad vi har för ingredienser hemma så jag sätter ofta igång bak som avslutas mitt i pga ingrediens brist.

Därför blev jag otroligt lycklig när jag fann detta paket i vårt källarskafferi (jag vet, bara Emil i Lönnebergas mamma och jag har ett källarskafferi).

Fingervarm ska mjölken vara

Amina ville fylla bullarna med chokladsås så mina goda kola, vanilj och chokladsåsburkar kom till användning.

Korta människor får sitta på bakbordet

Allt gick rätt bra förutom att jag glömde smula ner jästen i mjölken.

Det ska tydligen vara viktigt så vid detta stadie så visste jag inte riktigt hur allt skulle sluta och började i huvudet hitta sätt att komma ur detta på ett sätt som gjorde att Aminas besvikelse skulle minimeras.

Platta bullar kanske är lättare att äta? Man kanske då kan få äta fler?

Fokus

Det här med att kavla är inte så roligt som man kan tro. Det är tidsbegränsat hur länge roligheten håller i sig.

Här är det enormt fokus det kavlas i alla fall men det är också här jag inser att dom tre andra degarna som ligger där på bakbordet nog inte kommer att kavlas ut av Amina.

Barnprogramspaus

Min mormor tömde ett helt smörpaket på dom utkavlade degarna men det jag tror att hon gjorde som jag nog missat var att smöret ska vara rumstempererat.

Jag försökte först breda ut kylt smör så det blev ju gigantiska hål i hela degen.

Självklart löste jag det utan synbar irritation för att hålla bakstämningen uppe.

Plåt två blir alltid med abnormt stora bullar pga dalande bak-entusiasm

Första plåten var lika stora bullar i normal lagom storlek och plåt två (den på bilden) blev gigantiska megabullar för att avsluta evighetsbaket.

Hursomhelst så blev bullarna goda och Amina blev nöjd och det är det som räknas.

Nu ska det bli roligt att baka igen om 1-2 år.

Här kommer receptet som är från Ica och tänk till både en och två gånger innan du sätter igång.

Det ser roligare ut på bild.

Vad bakar du med ditt/dina barn?

Kram, Doreen

 

D&G Breakfast Club goes Christmas

Kära nya och gamla D&G Breakfast Club vänner, här kommer stört roliga nyheter🌲

Jag och Gabriel Forss är så glada över att få meddela att den 16 dec kör vi ännu en D&G Breakfast Club nu med jultema på Haymarket Hotel i Stockholm.

Vi ÄLSKAR ÄÄÄÄÄÄÄÄÄLSKAR jultema och håller på att flippa ur redan nu och det är över en månad kvar.

Vi kommer gå loss.

Vi utlovar god frukost som vanligt så kom svinhungrig , utlottning av fina priser, goodiebags med en massa fint i och det kan även dyka upp några julsånger. 🎄

Det kommer bli så mysigt.

Ni är så himla välkomna och för att boka en plats så gå in    HÄR    och gör din anmälan.

Hoppas att vi ses!

Kramar, Doreen

.

Jag och Gabriel Forss  har som så många andra fullspäckade liv och kom på för ett år sen att vi ses för sällan.

När vi väl sågs så blev det för kort om tid så därför bestämde vi oss för att minst en gång i månaden ses för en riktigt god frukost.

Det visade sig vara en perfekt stund för att ses ordentligt, utan stress och ventilera livets alla små  skav och funderingar.

Våra frukostar kändes som en själslig och mental cleansing och gjorde att skavet … tja, det skavde lite mindre.

Under året som gott så har fler och fler av våra vänner frågat om dom får ansluta och vi började fundera på hur det skulle fungera om vi blev många.

För många vill vi ju bli, alla ska ju få vara med.

Ur denna enkla insikt föddes idén till det som vi nu kallar DG BREAKFAST CLUB.

Vi letade runt på alla Stockholms frukostställen för att se vilken plats som skulle passa för ett större antal och vilket ställa som har bäst frukost.

Efter många möten med olika personer och ställen så hittade vi helt rätt. Helt mitt i prick.

Haymarket Hotel på Hötorget i Stockholm.

Jag och Gabriel fick ett möte med hotellets urhärliga VD ”Jessie” som fullkomligt älskade idén och vips så var  hela hotellet engagerade i vår frukostklubb.

Tillsammans skulle vi gör nåt alldeles extra för våra medlemmar.

Den 28 oktober var vår premiär och om jag får säga det själv så blev det en succé.

Jag och Gabriel är så lyckliga över att så många ville komma och att alla verkade ha så trevligt.

Premiär för D&G Breakfast Club

Jag och Gabriel spenderade nästan ett dygn i den vackra salen ovanför restaurang Greats på Haymarket Hotel för att tillsammans med hotellets personal göra allt så fint som vi bara kunde.

Alla gäster välkomnades i foajén på Haymarket Hotel

Alla gäster möttes av mig och Gabriel i hotellets vackra foajé där vi bjud alla på ett glas alkoholfri champagne från Richard Juhlin.

Vi hade satt tiden från 7.30 och tänkte kanske att vissa skulle tycka att det var för tidigt men alla kom glada och förväntansfulla.

Alkoholfri champagne från Richard Juhlin

När alla hade skålat och hängt av sig sina kläder på hotellets snygga bagagevagnar (som sen rullades upp på den våning där vi skulle vara) så begav vi oss upp till den vackra salen där vi hade gjort i ordning för vår första Breakfast Club.

Jag kan säga att vi båda var mycket nervösa.

Varje bord var vackert dukat med himmelriket i en liten burk från Pärlans Konfektyr

Dagen innan hade vi gått ut på Hötorget och köpte blommor som skulle matcha den fina dukningen och placerade lite god kola sås på burk på alla 11 bord i salen.

Allt skulle vara det bästa och denna  ljuvliga sås breddeds med glädje på nyrostade brödskivor .

Kolasåserna från Pärlans Konfektyr serverades i olika smaker och dom hittar du här.

Min favorit som jag skopar i mig med sked är den som heter Vanilj.

Not so normal!

Alla våra gäster en lyxig goodiebag  och denna snygga påse med vår logga är skapad av våra vänner på Parnass.

Vi kände nästan en form av storhetsvansinne när vi såg våra sinnessjukt snygga goodiebags och vykort med vår logga på vid alla bord.

Vi beställde dessa med panik-kort varsel och företaget som gör dom är så oerhört trevliga, serviceminded och stilsäkra så dom dök upp i god tid för eventet.

Vill du trycka upp påsar eller annat så kan du besöka deras hemsida här. 

Fint va?
Lugnet före alla fina gäster anlände. Haymarket Hotel levererade på sjuka nivåer.

Gabriel hade satt ihop en underbar playlist som strömmade ut ur högtalarna när vi äntligen fick släppa in våra D&G Breakfast Club vänner till den uppdukade salen.

Detta är samma sal där självaste Greta Garbo sprang runt och sålde hattar på gamla varuhuset PUB.

Alla såg ut att trivas och samtalen flödade.

Det blev många fina samtal runt varje bord, nya bekantskaper och både jag och Gabriel stod och tittade när allt var igång och fällde en liten tår.

Det vi vill uppnå med detta var just det att människor skulle få ses, prata av sig, skratta, klaga, ventilera, bolla och allt sånt där som man kanske håller för sig själv för det är liksom inget värt att ta upp.

Sånt som är smågrus men som kanske när det samlas på hög kan bli ett alldeles onödigt skav.

Detta fick våra D&G Breakfast Club gäster med sig hem.

Vi är så stolta över våra fina påsar och vykort från Parnass som jag nämnde men också SJUKT stolta över dom samarbeten vi fick till.

Vi ville fylla påsen med lyxiga saker som vi tycker om att unna oss med och det blev det med råge.

Tack till:

Vi är också så tacksamma att vi fick lotta ut biljetter till två personer till min och Gabriels gemensamma vän Carola.

Hennes julshow är det mest underbara man kan uppleva inför jul. 

Som löken på laxen  (slänger mig gärna med random pensionärsuttryck) så lottade vi även ut en hotellnatt för två på självaste Haymarket Hotel.

Underbara Haymarket Hotel

Jag är så tacksam för alla er som kom på vår frukost och jag är så lycklig över den här idén som Gabriel kläckte under en frukost på Nyko strax efter att servitören tjongat hela serveringsbrickan i min nacke och en stor kanna mjölk östes ner i min Louis Vuitton väska.

Den luktar fortfarande surt men vad gör väl det.

Vi fick ju alla våra nya frukostvänner.

Vi ses väl innan jul på vår nästa D&G  Breakfast Club?

Kramar, Doreen och Gabriel

 

 

Det har väl inte undgått någon att det var Halloween igår?

Jag tycker att butikerna har köttat Halloweentema i veckor nu. Jag är såklart inte någon motståndare till att vi anammar andra kulturer men när man har små barn (okej inte supersmå men ändå) så har jag åsikter om att man i barnhöjd i leksaksaffärerna har masker med knivar rakt igenom huvudet och ögon som poppar ut i geggiga blodsörjor.

Visst kan man vara läskig men det behöver väl inte vara så brutalt hela tiden?

Eller är jag bara en kärring nu?

Amina blundar i alla fall när vi går förbi butiker med blodköttiga masker och hus som är pyntade med blodiga lik och gravstenar i trädgårdarna.

Såhär blev vår Halloween.

Döskalle scones

Amina ville bjuda över sin kompis på Halloween te party. Vi bakade scones som såg ut som dödskallar.

Afternoon tea med skräckinslag

Amina dukade fint till sin kompis med clementin-pumpor som hon hade pysslat ihop.

Till sconsen serverades Pärlans Konfektyrs Prima chokladsås. Det godaste som hänt världen.

Oinbjuden gäst deltog också

Man har ju hört att spöken kan komma att dyka upp när det är Halloween så från ingenstans satt den här duden vid vårt matbord.

Förra årets gipsspöken återanvänds

Förra årets gipsspöken gjorda på babywhipes togs ner från vinden. hela vår vind är en enda jul/påsk/sommarfest och nu Halloweenpynts förvaring.

Henrik vill typ slå mig för att jag vägrar rensa ur ens en enda av alla 12 Juldekorationslådor.

Över min döda kropp!

Spindelväv och fladdermöss

Fladdermössen och spindelväven är också från förra året.

Är jag en vidrig mamma som får lite panik över att fladdermössen kletats fast med häftmassa? Alltså jag kommer behöva putsa fönster livet ut nu.

Ett gäng med läskiga spöken on a mission

Efter Halloweenfikat så gick Amina och hennes kompis iväg till gatan bakom vår till två andra kompisar som väntade. sen gav dom sig ut i villaområdet där vi bor och körde Bus eller godis för glatta livet.

När dom dök upp vid vårt hus hade skaran växt från 4 tjejer till flera av tjejernas grannar, klasskompisar samt stora och småsyskon. En hel del utklädda vuxna slog följe för att inte förstöra stämningen medan dom hade koll på den läskiga barnaskaran.

I Sollentuna har vi en sträng överenskommelse om vilket datum vi skickar ut våra barn så att det inte blir en veckas knackande på dörrar vilket är bra och att dom som pyntat sina trädgårdar eller ställt ut lyktor är dom som också har godis att bjuda på.

Dvs att barnen går inte och knackar på random dörrar. Då kan det lackas har man sett.

Hur firade ni och era barn Halloween?

Krm, Doreeb

 

 

 

 

 

 

Man krattar sig till döds

Vi har en miljon träd i vår trädgård. Gigantiska träd som släpper en miljard löv. Vissa går att kompostera och vissa är som små läderlappar och bryts inte ner om det så skulle brinna.

Det betyder att vi måste kratta, kratta och kratta. Dessutom får vi en miljard taggiga kastanjer som gärna slår rot i gräsmattan så det är ett himla fix på hösten.

En del löv, mestadels björklöv lämnar jag såklart kvar så att alla mikroorganismer i gräsmattan får smaska loss.

Det gör susen för gräsmattan men massor måste jag ta bort för gräsmattan ruttnar därunder om allt skulle ligga kvar.

Vi har ju trots allt 6 stycken mega stora träd så det blir en hel del löv.

Höstmys

Varje höst rengör vi allt innan det åker in i växthuset som vi använder som förvaring under vintern.

Grillarna lämnar vi närmast växthusdörren för dom används året runt. På nyår brukar vi grilla humrar. Grillat är för gott för att bara göras på sommaren.

Vårt älskade växthus är förvaringsbod på vintern

Alla trädgårdsmöbler torkas av och krukor borstas rena från jord innan dom åker in i vårt växthus.

En hel del löv sparas i säckar för att användas när det blir riktigt kallt. Dom häller vi över alla rosor och hortensior som skydd för vintern.

Jag säger varje år att jag ska köpa en lövblås men jag orkar inte ha en massa maskiner och apparater överallt.

Särskilt inte sådana som man använder så sällan.

Från och med förra året har jag börjat låna av vänner, både lövblås och motordriven häcksax. Som tack ger jag en liten korg med en massa gott och det brukar uppskattas väl.

Man måste inte köpa allt jämt, man kan ju faktiskt låna.

Idag sitter jag med en miljon mail, programförslag, bud som ska leveras, förberedelser för middagsgäster ikväll, hämta paket på posten, fixa inför Breakfast club på måndag (du har väl bokat biljett?) mm.

Måtte ingenting oväntat dyka upp på denna välstrukturerade dag för då rasar allt.

Vad händer i din tisdag?

Kram, Doreen

 

Plockar dom sista blommande hortensiorna.

Jag är extremt snål med att klippa blommor från min trädgård för att sätta i vaser inomhus.

Det är liksom som att sno från ett rum för att pryda ett annat men på hösten så skiter jag i vilket rent ut sagt.

Allt ska ändå dö så då kan man väl ändå kosta på sig att klippa loss.

Hela vår trädgård är full av en massa löv från alla gigantiska björkar och kastanjeträd och jag tycker att det är så mysigt att prassla runt där.

Lite panik är det att klippa i mina dyrbara buskar. Jag är ju en blomsnålkärring.

Idag bestämde jag mig för att göra några dekorativa vaser med fina blommor inne i huset och då gick jag loss minsann på mina hortensiabuskar. Kanske inte helt magisk att ”beskära” buskar nu så nära inpå köldknäppar men jag tror att dom överlever ändå.

Just hortensiorna täcker jag med enormt mycket löv så att dom är superskyddade.

Jag har ju en massa olika sorter och en del är faktiskt inte ens tåliga i den växtzon vi har men har överlevt pga att jag behandlar dom som en nyfödd bebis. År ut och år in.

Jag borde få ett trädgårdspris eller en mindre staty rest av mig i nån botanisk trädgård någonstans.

Kisa gärna när du tittar på bilden ovan så att du inte ser exakt hur lång samt hur grå min utväxt är.

Tack!

Älskar hortensior i lila färgskala.

Jag har bara lila hortensior och dom skiftar i allt från rosa/lila till svart/lila. Dessa är dom som fortfarande blommar.

Några småkvistar blev över

Såhär blev det och dom små kvistar som blev av sätter jag i mindre vaser i fönstren vid vår matplats.

Denna vas fick pryda matsalsbordet.

Detta blev ju hur fint som helst! Nu ska jag försöka få dom att torka så att jag kan ha vackra hortensior att njuta av året runt.

Jag försöker torka mina hortensior varje år men det är inte alltid jag lyckas. Just denna vas har för mycket vatten för att torkningen ska lyckas.

Om du inte har hortensior att plocka själv så köp snittblommor och för att torka dom (för dom är ju inte gratis direkt och minst lika snygga torkade) så gör du såhär:

Ta bort alla blad och eventuella knoppar på stjälkarnaSen tvättar du stjälkarna så att vattnet i vasen inte blir smutsigt. Sen gör du ett färskt snitt.

Fyll en vas med lite vatten  så att ca 1 cm av stjälkarna står i vatten.

Byt vattnet då och då och passa samtidigt på att diska vasen som blommorna står i.

Ett till tips är att spreja med hårspray på blommorna så behåller dom sin form.

Tänk på att blommorna bleknar i solljus så ställ dom inte precis vid ett fönster.

Mina torkade hortensior från förra hösten.

Såhär ser mina hortensior ut som jag plockade in förra hösten. Dom torkade perfekt och på detta vis kan jag ha hortensior i vas året runt.

Dom mörkaste hortensiorna i vasen såg nästan svarta ut i färgen när jag satte dom i vasen så tänk på att inte torka dom som är för ljusa för dom bleknar när dom torkar.

Lycka till och har du frågor så skriv till mig så ska jag svara så gott jag kan.

Nu ska jag fortsätta höststäda i trädgården och skriva några texter som skulle varit färdiga för 900 år sen.

Vad händer i din lördag?

Kram, Doreen

Tjejkväll på Glashuset

En magisk middag på Glashuset Strandvägen

Förra veckan bjöd Carola mig och Amina på en tjejkväll men underbar middag på restaurang Glashuset.

Vi åt så mycket gott så jag kan ärligt säga att det var länge sedan jag åt så många nya smakkonstellationer.

Godast var utan tvekan en förrätt med friterad kronärtskocka med parmesan. Vill även tipsa om potatis med gräddfil och rom och burratan.

Jag höll på att äta ihjäl mig och då hade vi inte ens fått in våra huvudrätter.

Jag åt Picana som är en brasiliansk styckdel som är typ rostbiff med extrem fettkappa.

Dom andra tjejerna tog fisk och den såg också jättegod ut. Smakade inte för att spara den lilla icke existerande plats jag hade kvar till min biff.

När ska man lära sig att bara beställa typ alla förrätter.

Hamburgerfreaks

våra småtjejer tog hamburgare och dom var mycket belåtna med sina val av mat.

Proffsigt nog fick dom sin mat först så att dom sen kunde lämna bordet och utforska resten av Glashuset som är otroligt vackert inrett.

Mätt och glad barnaskara

Till efterrätt blev det marängsviss (hur stavas det ens) och för alla laktosintoleranta blev det en supergod buffé.

Glashusets ägare den legendariske krögaren Neo Christos

Detta är krögaren bakom Glashuset. Han har haft otroligt många populära krogar i Stockholm genom åren så det är inte konstigt att även detta ställe var perfektion.

En somrig bild på Glashuset

Såhär ser Glashuset ut utifrån. Det ligger på Strandvägen och har parkering precis utanför.

Helt klart värt ett besök tycker jag.

Ha en fin dag ya´ll och skriv gärna och berätta om din bästa rätt ever.

Doreen