På Nyår åt vi som alltid skaldjur och vi har ett speciellt fat för skalen så att vi kan frysa in dom och senare göra en god fond på. En av mina godaste pastarecept är skaldjursarrabiata och med riktigt fina skal från skaldjuren på Nyår så blir denna enkla rätt en riktig lyxmåltid. Till pastan gjorde jag en gremolata med pankoströbröd som är magiskt god till just den här pastarätten.

Tallrikar, bestick, vas och glasen kommer från Lene Bjerre.

Detta är en liten egen variant på en av vår familjs absoluta favoriträtter och den görs här hemma så fort det finns lite rester av skaldjur.

Hoppas att du kommer att tycka om den här maträtten lika mycket som jag och min familj gör och tänk hur lyxigt att man kan utvinna flera måltider av en. Nedan står receptet på en riktigt god skaldjursfond som räcker till långt mer än en middag, en god tomatsås och gremolatan. Efter receptet kommer bilder på hur du gör steg för steg. Lycka till!

Ingredienser

SKALDJURSFOND

1/2kg skal av hummer och/eller kräftor

1 morot

1 liten gul lök

1 liten bit purjolök

En skvätt konjak för flambering

2 dl vitt vin

Rapsolja (att steka i)

TOMATSÅS

2 vitlöksklyftor, krossade och hackade

1 tsk chili flakes (eller efter eget tycke ock smak)

1 gul lök, hackad

1 selleri stjälkar, tunt skivad

1 morot, hackad

2 burkar krossade tomater

4 dl av skaldjursfonden

1/2 msk oregano

Olivolja till att fräsa grönsakerna i

Salt och svartpeppar

Stjärtar och klor av hummer och/eller kräftor, skurna i bitar

GREMOLATA

1 dl pankoströbröd

1 dl bladpersilja, finhackad

1/2 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad

Olivolja arr steka i

Flingsalt

Spagetti

Gör såhär:

SKALDJURSFOND

  • Värm ugnen till 225 grader och rosta skalen på en plåt i 15 minuter.
  • Täck botten av en större kastrull med lite rapsolja och häll över de rostade skalen i. Fräs skalen i några minuter.
  • Har jag en konjak hemma, slår jag nu på en liten skvätt och flamberar skalen snabbt. Inget måste, men ger fonden ytterligare en dimension. (Ps. Kom ihåg stänga av fläkten !)
  • Slå på vinet och låt alkoholen koka bort (du känner det på doften). Skrapa samtidigt botten av kastrullen med en träslev.
  • Lägg i moroten, purjolök och lök och slå sedan på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i ca en halvtimme utan lock. Ställ åt sidan och låt svalna (minst en halvtimme). Sila sedan av och låt koka ner till ca hälften. Ställ åt sidan.

Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque.

TOMATSÅS

  • Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då.
  • Slå över de krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt.
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

GREMOLATA

  • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
  • Rosta ströbrödet gyllene. Rör i persiljan och blanda runt.
  • Stek i ytterligare någon minut.
  • Häll över i en skål.
  • Pressa över vitlök, och strö över lite flingsalt. Blanda väl och sätt åt sidan.

Servering:

När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan.

Koka pastan till al dente och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (de blir varma på direkten).

Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.

Värm ugnen till 225 grader och rosta skalen på en plåt i 15 minuter. Täck botten av en större kastrull med lite rapsolja och häll över dom rostade skalen i. Fräs skalen i några minuter.

Har du konjak hemma, slå på en liten skvätt och flamberar skalen snabbt. Inget måste, men ger fonden ytterligare en dimension. (Ps. Kom ihåg stänga av fläkten !) Slå på vinet och låt alkoholen koka bort (du känner det på doften). Skrapa samtidigt botten av kastrullen med en träslev.

Lägg i moroten, purjolök och lök och slå sedan på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sedan sjuda i ca en halvtimme utan lock. Ställ åt sidan och låt svalna (minst en halvtimme). Sila sedan av och låt koka ner till ca hälften. Ställ åt sidan.

Det här blir mer fond än vad som går åt till detta recept, men det som blir över går bra att frysa in och använda senare, till t ex en bisque

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då. Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp olivolja i en kastrull. Häll i och fräs vitlök, chili, lök, morötter och selleri. Låt löken och grönsakerna mjukna utan att ta färg, ca 15 min. Rör om då och då.

Slå över dom krossade tomaterna och skaldjursfond. Strö över oregano och blanda väl, och låt puttra på medelvärme i ca 40 min. Mixa grovt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och rosta ströbrödet gyllene. Rör i persiljan och blanda runt. Stek i ytterligare någon minut och häll över i en skål. Pressa över vitlök, och strö över lite flingsalt. Blanda ordentligt och sätt åt sidan.

När tomatsåsen börjar bli klar är det dags att koka pastan. Koka pastan till ”al dente” och rör sedan ner pastan i tomatsåsen. Blanda väl. Rör sedan försiktigt i stjärtar och klor (dom blir varma på direkten).

Servera direkt tillsammans med gremolatan att strö över.

Lycka till och ser framemot att höra hur det gick. Ha en fin dag!

Kramar, Doreen

Gott Nytt År till dig som läser detta inlägg!

Jag hoppas din Nyårsafton var precis som du ville ha den. Jag är ingen stor firare av Nyår men vi brukar alltid äta skaldjur och en massa annat gott och ofta somnar vi innan 12-slaget. I år firade mina äldsta döttrar Jul i New York och Nyårsafton firades i Los Angeles. Dom brukar inte fira här hemma även om dom är i Sverige men dom brukar alltid komma förbi och äta middag innan det bär iväg på festligheter. Så blev det ju icke i år.

Igår satt jag och jobbade till ganska sent så jag började med dukningen först vid 19.00. Vi beställer alltid skaldjur från Skaldjurdirekt vilket innebär att man slipper hetsa vid fiskdisken på ICA och man får alltid det bästa som finns att få tag på. Detta innebär mindre stress med matinköp så jag jobbade in i det sista med några inlämningar som jag ville bli av med innan årsskiftet.

Inför Julafton kom en vännina förbi med ett fint blomsterarrangemang i en vacker vinlåda i trä. Blommorna i det blomsterarrangemanget hade vissnat så jag tömde det och behöll lådan för Nyårsdukningen. I trälådan ställde jag tre stycken dricksglas , fyllde dom med vatten och ställde i vita rosor, vita tulpaner och det där gröna som jag aldrig minns vad det heter.

Visst blev det fint?

På Nyår tycker jag att det är fint med vita ljus så jag ställde en massa vita ljus i låga mässingsljusstakar på min vita handvävda duk från Budapest. En ishink med alkoholfritt mousserande vin, ostbricka och det stora fatet med underbara skaldjur gjorde Nyårsstämningen komplett.

Skaldjursfatet bestod av helt underbart goda humrar med massor av rom i, havskräftor från himmelriket, otroligt goda räkor och ostron. Skaldjurdirekt kapar alla led och levererar skaldjur direkt från fiskarna i Smögen hem till din dörr. Det blir inte färskare än så och deras skaldjur ligger bakom flera av mina mest lyckade middagar (läs mer här och här).

Förrätten bestod av en soppa på potatis och jordärtskocka, toppades med katsuobushi/bonito flakes (för umami) och gräslök. Jag serverade soppan i en stor tekopp med fat från Lene Bjerre, älskar att använda kopparna till förrätt.

Amina och jag varvade med alkoholfritt mousserande och Pommac.

Amina som hade bestämt att dresscoden för kvällen skulle vara paljetter serverade förrätt nummer två som var råraka med smetana, löjrom och schalottenlök.

Det kan vara det godaste jag vet.

Amina ansvarar alltid för desserten på Nyårsafton och det blir alltid Banana split och Marshmallows doppade i smält choklad och strössel.

Det blev väldigt fin kväll med otroligt god mat. Efter 12-slaget gick vi en promenad runt kvarteret och när vi kom hem tvingade jag alla att se ”Dom tre musketörerna”. Amina och Henrik somnade i soffan men det gör inget, så länge jag slipper sitta helt solo och kolla på film på årets första dag.

Hur var din Nyårsafton och viktigast av allt vad åt du?

Jag älskar att höra vad andra människor äter och vad andras favoriter och paradrätter är så låt mig veta.

God fortsättning på det här året, oavsett vad så är jag hoppfull och tror på att vi går mot bättre tider.

Kramar, Doreen

Jag avskyr mitt badrum. Plattsättaren sa att vi nog skulle tröttna på det psykedeliska mönstret på plattorna vi hade valt men neeeeeeeeeej då, det skulle vi aaaaaldrig tröttna på. Faktum är att vi la in ett likadant men mer färgglatt i HELA tvättstugan OCH rest-plattorna hamnade på väggen bakom spisen i köket. Jag ser mönstret överallt, det förföljer mig och går in i väggen av det. För att få lite visuell ro så överväger jag att köra microcement i mitt badrum på både väggar och golv.

Det enda som går emot är att jag känner att det finns en pytteliten risk att det kan kännas som en fyllecell med betong överallt. Har du nån erfarenhet av microcement i badrum? Det som finns på nätet är snyggt ljussatt och  kanske ger en mer fördelaktig bild än vad det kanske är irl?

Har printat en massa från Instagram och är dö-sugen på att köra. Man kan ju dessutom putsa in en platsbyggd hylla och annat som får det att se riktigt snyggt ut.

Tack vare att jag skriver för tidningen Husextra om mina olika hemma-fix projekt så tvingas jag ta reda på allt och det är faktiskt roligt. Jag lär mig massor genom alla dessa reportage som jag har gjort i över ett år nu. Jag kommer att bli en hantverkare på ålderns höst.

Här kommer lite inspobilder som jag ligger och letar till sent in på nätterna.

Sjukt beteende men också lite roligt.

 

 

 

Jag ÄLSKAR ÄLSKAR ÄÄÄÄLSKAR stenhandfat. Wow så snyggt. Är lite rädd för att det känns toppen nu men om 10 år så kanske man kommer att ha bidé- känslor inför det? Ni vet alla hade bidéer i färgat porslin och tyckte det var dö-snyggt och nu undrar man om folk var störda?

 

Jag tror att ett knep kan vara att köra på en mörkare nyans av microcement än vad man först känner sig bekväm med. Sen tror jag på att ha en nyans mörkare på golvet än på väggarna för att det inte ska kännas som ett häkte.

En till sak man kan göra är att ha en lite högre glans på golvet . Inte isbana-glans utan mer ljus-studs-glans.

Matt handfat är också snyggt tycker jag. Gärna runt.

En sak som känns livsviktigt är att man måste få in lite andra material som tex trä för att det ska kännas varmt.

(mer…)

Jag är överlycklig! Dels för att jag ÄNTLIGEN har hittat den perfekta vardagsrumslampan och att jag hann få den innan Jul. Mitt vardagsrum,  matsalsdel och kök är på samma våningsplan och det är helt öppet mellan alla tre delar. Detta har gjort att jag har irriterat ihjäl mig på alla lamor som hänger med sladdar från taket överallt. Det hade funkat om det var en vägg mellan varje del men nu är det som en lian-skog med lampor som hänger här och där. Dessutom vill jag ha något mer elegant stil än vad jag har haft tidigare och gärna något som inte hänger med tjocka industrisladdar.

Såhär såg det ut i mitt vardagsrum för ett par dagar sen. Glaslamporna ovanför vardagsrumsbordet hängde för lågt så det blev alldeles sotigt i glaskuporna när man tände ljusen på bordet. Dessutom kunde man inte se TV:n om man satt på den högra sidan av soffan för att lamporna hängde precis i siktet.

Jag trodde att jag till slut hade hittat den ultimata lampan men den var overkligt dyr och inte helt helt hundra så jag avvaktade och tur var väl det, för det jag sen hittade överträffade allt.

Tack vare Instagram så hittade jag till Nordic Crystals som har exakt dom där vackra och moderna kristallkronorna som passar min nya lite mer minimalistiska stil.

Alla deras lampor har handgjorda kristaller av högsta kvalitet som ger en magisk ljusreflektion, där prismorna i kristallerna skapar ett vackert ljusinsläpp och stämningsfull belysning i rummet. Exakt den effekten som jag vill ha.

När lamporna anlände häromdagen (ja jag beställde två, en för att ha över vardagsrumsbordet och en för matsalsdelen) körde jag igång min absolut mest övertalande tjatkampanj för att få hjälp av Henrik att få upp dom. Jag kan bara inte vänta när det gäller sånt här. Just borra och sånt är jag inte bäst på annars hade jag gjort det själv.

Lamporna kom med tydliga instruktioner hur man sätter upp lampan och hur man trär på kristallerna. Så tydlig information så att inte ens jag kunde misslyckas. Med i paketet kom även ett avtagbart velouröverdrag till kedjan som lampan hänger i. Den kan man både ha och vara utan, jag tyckte det blev snyggt med den på.

Jag ville först ha en plafond som sitter upp mot taket för att slippa känslan av att en massa saker hänger över allt. Men när jag fick se den här kronan så fanns det ingen återvändo, den är everything! Just denna lampa är väldigt snygg underifrån så den kan med fördel sitta lite högre upp mot taket så det blir perfekt.

Prismorna låg förpackade separat och med tyghandskar (för att slippa fingeravtryck på kristallerna) trädde vi på dom på kronan. Allt som behövdes fanns med i paketet som lampkronan kom med.

Såhär blev resultatet!!! Så otroligt vacker kristallkrona, jag är så himla nöjd. Designen är så himla snygg men jag måste köpa lite varmare glödlampor för jag gillar inte kallt sken. Nedan ser du en bild på hur lampan ser ut med ett varmare sken. Visst är den gränslöst vacker?

Modellen heter ”Storm” och finns i två olika storlekar och jag beställde den mindre modellen som är 60 x 60 x 40 cm. Den känns absolut inte liten på något sätt. Vi kopplade in en dimmer till lampan så att vi kan reglera ljusstyrkan beroende på vilken stämning vi vill ha i rummet. Om du går in på Nordic Crystals hemsida så kommer du förstå hur svårt det var att välja vilken lampa jag skulle ha. Det blev slutligen Storm” på grund av dom vackra handgjorda kristallerna som hänger i olika nivåer på den svarta järnramen. Den passar perfekt ovanför mitt svarta bord i metall från Svenskt Tenn.

Den andra kristallampan kommer i nästa inlägg. Den hänger ovanför mitt matbord och jag kan ibland undra om jag är hemma hos mig eller hemma hos Mohamed Hadid?

Ha en fin dag före Dopparedagen, stor kram Doreen

 

 

 

 

 

Nu har min mellandotter Yasmine flyttat tillbaka till New York och denna gång blir hon borta i ett helt år. Hon blev tvungen att flytta hem ganska hastigt när Corona drabbade New York 2020. Bara nån vecka efter att hon kommit hem fick hon jobb inom mode (Style Acadamy) och livet i Sverige blev nog bättre än vad hon/vi hade kunnat hoppas på.

Men trots det så upplevde vi alla att hon kändes lite vingklippt, som en vithaj i ett litet akvarium. Hon är nyfiken, social och väldigt driven av att utforska sin omgivning och det är som om att hon inte får utlopp för det här hemma.

Den senare delen av hösten har varit ganska tung för Yasmine för att hon ställdes inför att lämna ett jobb som hon älskar, som är tryggt och utvecklande och möjligheten att flytta tillbaka till den miljön och livet som hon älskar mest. När beslutet togs var det som att all oro släppte och hennes chef var väldigt stöttande och det hade stor betydelse för Yasmine.

I torsdags vinkade vi av Yasmine (igen) och denna gång åkte storasyster Hayat med (över julen).

 

Hayat har precis som Yasmine också bott och studerat i Los Angeles och hon följer med till New York för att hjälpa Yasmine att installera sig i sitt gamla boende på Upper West. Tyvärr innebär detta att vi inte får fira Julafton tillsammans men dom ska fira hos min vän Krister i NYC så det känns okej. Jag vill ju att dom ska göra världen till sin, uppleva en massa nytt och träffa nya människor så är dom glada så är jag glad.

I mellandagarna åker dom till Los Angeles där som båda har bott och där ska dom vara i 2-3 veckor. Vi har en vän som heter Tony i LA som Hayat praktiserade hos när hon bodde där och han tillhör ett låtskrivarkollektiv som skriver hits till artister världen över. Dom ska fira Nyårsafton med honom och det känns också bra eftersom han sedan många år tillbaka är en nära vän till familjen. Vi lärde känna honom via Yasmines mentor för över 12 år sen och han har varit på besök här i Sverige flera gånger, bla på Brilliant Minds (läs mer om det här).

Hayat har varit i New York flera gånger och hälsat på bla en kompis som hon har haft kontakt med sen hon i LA för första gången på en språkresa (innan hon flyttade dit och studerade en längre tid). Men nu ska Yasmine får introducera sin syster för hennes New York och det vet jag att dom både är supertaggade inför. Hayats vän från språkresan bor kvar och är skådis så tjejerna ska gå och se hennes föreställning på måndag.

Nu har jag vinkat av mina döttrar ett antal gånger men denna gång så blir det för ett längre tag än tidigare. Många frågar om jag är ledsen och jag kan ärligt säga att jag mest känner en glädje över att Yasmine följer sitt hjärta och bygger sin egna person på ett sätt som inte sker när man har allting ordnat runt omkring sig. Sen kommer jag i vanlig ordning att besöka henne oavbrutet. Wheter she likes it or not!

Här ovan är en bild på Yasmine från Tändstickspalatset där hon har haft sitt kontor sen hon kom hem från New York. Det är den vackraste platsen jag vet i Stockholm och Yasmine älskar vackra miljöer så det har nog gjort att hon har trivts extra mycket. Hon älskar färg och form och kan prata i en liten evighet om en detalj på en  bordskant eller krage så miljöer som dessa är mer givande för henne än andra kanske.

Jag hittade lite bilder i min mobil på Yasmine och kan konstatera att när hon är på resande fot är hon som gladast. Om det är en volontärresa till Sydafrika, Los Angeles eller Kärringön spelar egentligen ingen roll det är dom nya miljöerna, kulturen och människorna som gör henne lycklig.

Jag har nog alltid tänkt att Los Angeles är Yaz ”place to be” och jag kanske fortfarande tror att det är där hon kommer att ”end up” slutligen men New York är det stället på jorden hon älskar mest (just nu).

Jag som inte alls älskar New York har lite svårt att förstå vad det är som lockar men jag är inte 25 och jag är inte Yasmine.

Jag vet att om världsläget tillåter så kommer hon få besök av alla sina vänner här hemma precis som förra gången så hon kommer inte känna sig ensam. Dessutom har Yasmine ett ganska stort nätverk av vänner  i New York, både amerikaner och svenskar. She´ll be fine.

En person som jag vet har varit väldigt betydelsefull i beslutet om att flytta är Carola. Dom två har en väldigt speciell person och Carola har varit en otroligt viktig person i Yasmines liv under den här perioden. Carola är mästare på att följa sitt hjärta och det kräver övning och en lyhördhet inåt.

Denna morgon var ganska stressig för mig för jag skulle egentligen ha varit på ett kamera rep inför en livesändning som jag skulle hålla i om bara några timmar. Som tur var så fick jag dispans från produktionen för att vinka av min dotter/döttrar. Jag satte mig i bilen och åkte med full fart mot inspelningen.

Detta var inte ett hej då, detta var ett vi ses snart.

För första gången någonsin ringde inte någon av mina döttrar när dom landat, jag fick bara ett sms. Det är för att dom första gången var tillsammans och det gläder mig, nu får Yasmine äntligen visa sin stad för sin storasyster.

När jag kom ut från inspelningen såg jag att Yasmine lagt upp bilden ovan på sitt Instagram och jag inser att hon har inte lämnat sin trygga punkt i livet, hon har åkt till den.

 

Jag har världens finaste vänner (och döttrar) det är en sak som är säker.

Som jag nämn förut så har jag precis avslutat några års studier och förra veckan blev jag godkänd på mina sista examinationer. På kvällen av min examination hade Henrik och Yasmine bokat bord på min favorit restaurang Gioia (läs om det här)  men jag skulle programleda en insamlingsgala dagen efter och var tvungen att åka hem för att plugga manus. Hayat min äldsta dotter var bortrest på jobb så hon var inte ens med den kvällen.

För några dagar sen får jag ett sms från min fina vän Gunilla som säger att hon vill ses och fira att jag äntligen är klar med min utbildning. Hon hade lyckats få loss ett bord på Astoria trots att det var fullbokat (ett nej är ett ja för henne). Jag blev så otroligt glad över den fina omtanken och jag har knappast varit en tillgänglig vän under mina examinationsperioder så egentligen borde jag ha bjudit på middag som förlåt.

Gunilla hade styrt upp med båda mina äldsta döttrar och Carola som anslöt till middagen. Carola hade sin sista konserthelg dagen efter och en mycket ansträngd röst som inte ska försöka prata i en högljudd restaurang, så jag var väldigt rörd att hon kom.

Min äldsta dotter Hayat kom sist som vanligt och det var som vanligt för att hennes jobb går före allt. Det vet vi som är hennes familj och även alla hennes vänner. Bemannar hon ett event, ambassad eller vad det nu kan vara så kan hon när som helst lämna en middag/Julafton/bröllop om det så krävs. Den enda som inte blir irriterad på henne när hon gör så är Gunilla eftersom hon är hennes kompanjon och mentor. Gunilla är nämligen precis likadan.

När jag satt vid bordet och var alldeles överväldigad över att mina fina vänner/systrar och döttrar bjudit ut mig på examinations-middag så får jag även ett paket av Carola.

En jättefin ask format som ett hjärta.

Att få bli bjuden på firar-middag känns stort nog men att även få paket också. Som om att det var min födelsedag!

I hjärtat låg ett jättefint kort som Carola hade skrivit så fint i. Hon har den vackraste handstilen i hela världen.

Jag hade inte mina glasögon  på mig (och då ser jag knappt att det är mina barn som sitter vid bordet) så jag såg bara ”Grattis älskade Doreen”.  Gunilla som ser bra läste resten av texten på kortet där det stod att hon och Carola bjuder mig på en SPA dag på Grand Hotel tillsammans med dom. JAG DOG!!! En till dag med dessa underbara kvinnor och med SPA dessutom???

Jag blev alldeles tårig av all omtänksamhet och generositet. Jag har på riktigt varit sämst på jorden med att svara på sms och samtal i en evighet (pga studier) så jag har mest känt att jag borde bjuda dom på middag som ursäkt och så får jag en sån här uppvaktning. Dör!!!

Kramkalas!  Gunilla som en kvinna som inte lämnar något åt slumpen dök direkt in i sin kalender för att spika ett datum som passar alla. Man fattar varför hon är en mega entreprenör och inte vi andra.

Världens finaste vänner som jag älskar så oerhört mycket.

Det är lite speciellt men Hayat är väldigt nära Gunilla och Yasmine har en väldigt speciell och nära relation till Carola. Båda mina barn älskar båda mina vänner men Yasmine har en egen kontakt och relation till Carola som betyder otroligt mycket för henne och Hayat har samma fast med Gunilla. Gunilla försvarar Hayat i allt och blir typ sur om jag är sur på Hayat, hahahaha. Hayat är likadan när det gäller Gunillas barn, dom förvarar hon oavsett och kan aldrig tycka att dom gör nåt fel.

Det dessa två kvinnor gör och har gjort för mina döttrar kommer jag aldrig att kunna tacka dom nog för. Men dom och deras barn har min/mina döttrars 100% lojalitet för alltid och jag älskar dom som om dom vore mina storasystrar.

Jag har fått så många peppande sms när jag har tyckt att pluggandet har varit olidligt och det har burit mig hela vägen till examinationen. Tänk vad det betyder mycket att få pepp från sina vänner. Istället för irritation för att man inte svarar eller hör av sig som man brukar.

God mat, tjejsnack och framtidsprat.

Efter middagen åkte jag och Yasmine till Grand Hotel för att ta en kopp te. Där mötte vi upp Hannah Graaf och hennes exman Peter. Så mysigt att få hänga med dom lite.Yasmine har känt dom sen hon var liten och vi har firat bla Nyårsafton tillsammans med dom när dom var gifta och bodde i Sigtuna.

Time flies.

En helt underbar kväll, tack älskade GvP/ Gunilla och Häggelitos, I love you forevs!

Doreen

 

 

 

 

Jag har pluggat KBT i över två år och nu är jag KLAR!!!!

Utöver studier och 9 miljoner olika dö-svåra examinationsarbeten så  har jag haft 120 timmar handledning , egen terapi och terapipatienter som jag har fått förtroendet att jobba med. Min stora lycka i livet är att jag fick världens bästa handledare under denna utbildning, hon är helt otrolig faktiskt och allt jag kan är tack vare henne.

För dig som inte har koll på KBT så är det en ganska strukturerad, aktiv och målinriktad psykoterapiform som används för att åstadkomma förändringar i människors beteende och livssituation. Detta gör man genom att kartlägga och behandla samspelet mellan tankar, känslor och beteenden. Fokus läggs på det salutogena (det är lite sådana ord som jag slänger mig med numer) perspektivet och preventionens roll vid olika psykoterapeutiska metoder inom vård och behandling. Här står jag i hissen för sista gången och ska upp till examinationen. En av examinationsuppgifterna handlade om forskningsmetodik och detta skulle presenteras denna dag.

Inte det ämnet jag är bäst på men eftersom KBT bygger på evidens så måste man kunna förstå forskningsrapporter för att kunna följa utvecklingen korrekt.

Jag var faktiskt ganska nervös och jag hade dessutom parkerat bilen fel denna dag. Så bra att göra ett redan jobbigt läge jobbigare.

Vår huvudlärare höll i den här dagen och det var så roligt att hela klassen kunde vara samlade (vi har fått köra en hel del digitalt). Dom flesta i min klass jobbar redan med behandling och är superduktiga och jag har lärt mig minst lika mycket av dom.

Här står vi allihop och är superglada att vi klarat av dagen och utbildningen som verkligen inte har varit så lätt alltid. Alla i klassen kommer att fortsätta att jobba med KBT på olika sätt och då under handledning 1ggr i månaden. När man arbetet kliniskt så kan man vidareutbilda sig. Jag trodde inte att jag skulle vilja göra det men nu är jag lite sugen. Men man behöver jobba ett tag först så jag hinner nog ångra mig igen.

Efter examinationen samlades vi alla på en bar i närheten av skolan och firade. Jag var tvungen att skynda iväg för mina döttrar och Henrik hade bokat bord på min favorit restaurang Gioia för att fira.

Jag fick ett jättefint paket, godis/choklad och ett jättefint kort.

Det här fina kortet hade Yasmine skrivit till mig. Anledningen till att hon skrev om ”gala” var för att direkt efter middagen skulle jag skynda hem och plugga manus till en välgörenhetsgala som var dagen efter. Så gulligt med peppande barn. Yasmine har själv testat KBT och två av hennes bästisars föräldrar är just KBT terapeuter så hon hade stenkoll på en detalj som finns i alla terapirum.

Lyckan är total och jag för min del kommer fortsätta att jobba med PR och TV men ska förhoppningsvis jobba idéellt med KBT 1 dag i veckan till att börja med.

Är så sjukt glad så det finns inte. Detta har varit en helt gaaalen resa på så otroligt många plan.

Jag kan inte fatta att jag är i mål.

Ha en fin kväll och tänk att det aldrig är försent att lära sig nåt nytt.

Kramar, Doreen

Carola Häggkvist julkonsert blir bara bättre och bättre. Sången med hennes julklassiker och personliga gospelfavoriter framförs med en sån sjuhelskottas power och magnitud så att man trillar av stolen. Ovanpå detta bjuds man på en show och produktion utöver det vanliga. När Carola både producerar och regisserar som i detta fall så är det något man som publik både känner och märker. Ingenting har lämnats åt slumpen, det är liksom hennes grej. Hon ger allt och låter inget stå i vägen för publikens maximala upplevelse och det är ett hantverk hon verkligen bemästrar.

När vi kom till Steninge till Carolas 15.00 konsert så möttes vi av detta vackra ekipage. Ingen mindre än Tobbe Larsson och hans kolsvarta  frieser Freddy som ofta är huvudnummer på dom stora arenorna runt om i världen.

Vilken lyx och återigen typiskt Carola att bygga upplevelsen för besökaren från den sekund man anländer.

Här nedan ser du Tobbe och Alex (som är mästerkocken på restaurangen 15 minuter en kvart på Tobbes vackra Sjörup Prästgård) som kommit för att välkomna Carolas besökare med en magisk hästshow.

I år hade Carola placerat scenen i mitten vilket gjorde att det blev en snyggt djup i den majestätiska ladan.Den mäktiga ljussättningen blev också tack vare den nya placeringen mer effektfull. Ladan är norra Europas största (eller nåt liknande) och med placering av scenen i mitten så satt alla i publiken nära scenen.

Carola är Julen så är det bara. Detta år har varit bortom vidrigt och att få höra ’Hej mitt vinterland’, virvlande vinter-medley tillsammans med barnsångare i släden samt sångerna från Betlehem med Carolas egenkomponerade ’Himlen i min famn’ och ’I denna natt’ (min favorit, gåshudsvarning) gör att man känner hopp och genuin jullängtan.

Ensamblen på 15 pers består av musiker, kör och underbart begåvade barnsångare men då och då , i sann Carola -anda dyker det upp överraskningar som tex under  O helga natt. Vill inte avslöja för den som har konserten framför sig.

Det går inte toppen att fota när det är rött ljus men irl var det otroligt snyggt och som den stjärna Carola är hade hon flera klädombyten. Allt var noga genomtänkt och väldigt snyggt.

Bandet består av kapellmästare Jonathan Alfredsson,
Krydda Sundström på bas och Simon Liljeblad på trummor.

Barnkören består av Carolas dotter, Zoe Häggkvist, Viola Börjesson, Elvira och Jaèl Kåhlin och Maja Söderström.

I ett fartfyllt vintermedley tog barnen över och körde sitt race, detta ledde till många skratt och publikens jubel.

Tidigare har Carola haft en stor kör (By Grace) men i år bestod kören dessa fyra körsångare, Hanna Ekstedt, Agnes Börsbo, Andreas Christiansson och Greg Curtis (som även sjöng en oförglömlig duett med Carola). Dessa körsångare (som är en del av By Grace) är helt otroliga och man kan inte få nog av dom. På slutet av konserten gick dom med Carola i spetsen loss i en riktigt stark gospel och jag och Gabriel Forss kunde inte sitta kvar si våra stolar.

Om du inte har bokat biljetter så vill jag tipsa dig om att det finns platser kvar. Jag kan varm rekommendera den här upplevelsen, den tar verkligen tag i en och Carola levererar på ett otroligt sätt. Det är som att hon får en superkraft och liksom bara lyfter från marken och vi som sitter i publiken vi får åka med.

På vägen hem från konserten blev vi stillastående på E4 an pga elbil vars batteri hade dött men vad gör väl det när man är alldeles uppfylld av Julens budskap.

Se till att säkra dina biljetter genom att boka här. 

 

 

Förra veckan skulle jag och Henrik gå på premiär för Brynolf & Ljungs nya föreställning ”Stalker” på Rival. Tyvärr så var han fast på reklaminspelning i Grisslehamn och hamnade sen i evighetskö på vägen hem pga strömavbrott. Jag löste detta genom att åka och hämta Amina som fick bli min stand-in date för kvällen.

Jag var inte helt hundra på att detta skulle vara nåt för en 9-åring men hade ingen annan att gå med så det fick bli som det blev. Innan föreställningen tog vi en liten ”fördrink” i baren på Rival tillsammans med alla andra förväntansfulla premiärminglare.

Brynolf & Ljung är som alla kanske redan vet Sveriges absolut fetaste magiker-duo och jag har tittat på deras program på TV4 om och om igen för att försöka förstå hur dom lyckas veta vad människor ska göra eller tänker för den delen. Dom här cowboysarna är liksom inte your ordinary trollkarlar utan nåt heeeeelt annat.

Föreställningen som heter ”Stalker” är den första liveshowen som duon gör på 3 år och efter den här premiären drog dom iväg på Sverigeturné. Vill du säkra dina biljetter när dom dyker upp i din stad så gå in här.

En annan duo som var på plats var dö-snygga paret Hante. Är det några som kan underhållning så är det dom och dom var minst lika taggade som oss.

Pehr och Richard, jag och Amina och samtliga i publiken på Rival både skrattade och wowade om vart annat under hela föreställningen.

Man fick inte fotografera så jag har inga bilder från showen men jag kan bara säga att det hände så sjuka och fullkomligt omöjliga saker så jag är fortfarande helt blown away. Det var något av det sjukaste jag varit med om. Amina som jag trodde var för liten hängde med på allt som hände och vi pratar fortfarande om det som hände på scenen.

Publiken är delaktig hela tiden och dessa magiker/mentalister eller vad man nu ska kalla dom, lyckas ta sig rakt in i ens medvetande på ett sätt som jag inte trodde gick. Ingen i publiken satt helt säkert.

Bildbax DI

Genipersonen Edward af Sillén är showens regissör och det är ju sen jättegammalt att allt han rör vid blir succé. Producent är Lasse Karlsson som är en legend inom allt som har med scenproduktioner att göra så oavsett om du känner dig lockad av den här typen av föreställningar så kan jag lova att du kommer få en femstjärning showupplevelse som du sent kommer att glömma.

Föreställningens handlar om hur långt vi människor är beredda att gå i jakten på att bli sedda och hur dagens övervakningssamhälle har lett till att vi är alla är stalkade och hur vi alla har blivit stalkers.

Så intelligent förpackat och jag måste ärligt säga att den här upplevelsen var som en positiv käftsmäll. Vi skrattade så vi dog och hamnade nästan på IVA av chock om vartannat.

Amina vill aldrig ta bilder med kändisar men nu fick jag stå i en evighetskö för att hon skulle få en bild med sina nya idoler. Tyvärr blundade hon på bilden men jag fick en (lite oskarp) med öppna ögon som hon kanske ska projicera på typ vår villas fasad.

För den som undrar om man kan se föreställningen med barn så är mitt råd att det funkar om det är barn som fixar att sitta tysta för publiken är väldigt delaktig och man behöver kunna följa instruktionerna från scenen. Om inte så skulle jag låta barnen stanna hemma och gå med ett gäng vuxna (som fixar att sitta tysta och följa instruktionerna från scenen).

När showen var slut så åkte vi till Camp David (prod bolag där H jobbar som regissör) för att hämta Henrik som äntligen kommit fram till Stockholm. Hans inspelning i Grisslehamn började 04.00 denna morgon så jag tänkte att stackarn var trött, men icke. Här står han och hans producent Rickard i sina reklamfilmsproducent/regissörs-outfits (min åsikt,vart keps, svart tröja, svart svarta svart osv) på väg till PA för att äta middag.

Jag och Amina fick alltså åka hem själv och det var kanske bra så vi kunde bearbeta kvällens Brynolf & Ljung upplevelse.

Tack Helene Wigren och alla super stars på Lifeline för en ”magisk” (hehe) kväll.

 

Fotocred, Mathias Nordgren från tidningen Krognytt.

Sveriges absolut tyngsta stylist (se här) Nina Remröd råkar även vara ett geni i köket. Detta stod solklart för hela landets befolkning när hon kom till finalen av Sveriges Mästerkock. Det är därför inte helt förvånande att hon fick uppdraget att sätta menyn på Stockholms just nu hetaste bistro. Med Nina Remröd bakom dom kulinariska spakarna så vet man att detta kan inte bli annat än en succé.

Entreprenören Robert Hållstrand som bla drivit Kharma, Story Hotel, Village, Rose, Fou och restaurangen på Hallwylska är personen bakom Bistro Marie som ligger i hjärtat av Gamla Stan.

Bistron är en hyllning till Roberts mor som brann för mat och service och dom båda pratade ofta om att jobba tillsammans efter mamma Marie gått i pension. Tyvärr blev det aldrig så men Bistro Marie är Robert Hållstrands hyllning till sin mor och kanske är hon med för det råder ingen tvekan på den familjära känslan och stämningen man upplever som gäst.

Även jag hade ett litet familjetema denna kväll då jag och mina äldsta döttrar hade bokat bord för att få lite mamma-döttrar tid. Hayat min äldsta är omöjlig att få en dejt med då hon driver bolag som gör att hon närsomhelst kan boka av eller till och med lämna en middag om företaget kräver det (hennes kompanjon Gunilla Von Platen träffar henne mer än vad vi gör). Vi har lärt oss att acceptera att vi kommer i andra hand men denna kväll var hon så taggad på Bistro Maries och Ninas meny så inget hade kunnat få henne att lämna oss.

Min mellandotter Yasmine som alltid är sen var först på plats just denna kväll. Hon jobbar med mode och har Nina Remröd som sin stora mode-ikon och kollega så hon var taggad på flera plan.

Chef Nina välkomnade oss och vi gick genom den smakfullt inredda Bistron mot en supercool cocktailbar som man kom till genom restaurangens bakdörr.

Här beställde vi gudomligt goda alkoholfria drinkar (jag dricker inte alkohol och jag tror att mina döttrar inte känner sig helt bekväma med att dricka framför mig, lite Amish  kanske men så är det).

Restaurangen har inte bara en cocktailbar och matsal utan även ett vincafé , vinkällare, chambre separée och en innergård. Vi hann inte utforska allt men vi kommer tillbaka så fler inlägg kommer efter nästa besök.

Godaste drinkarna i stada.

Vi gick tillbaka till vårt bord med drinkarna från cocktailbaren och satte oss ner och insöp den vackra inredningen och stämningen. Restaurangen är inte så stor men vi kom överens om att den har en stämning som påminner lite om Brasserie LIPP i Paris.

Jag är en förrättstjej, dvs jag beställer gärna bara förrätter och en outtalad regel är att vi aldrig beställer samma så att man kan få smaka på så många olika som möjligt. På så sätt vet man vad man ska beställa nästa gång. Jag beställde Lobster Roll som är det godaste jag vet. Den här var gjord på hummer, majonäs, selleri, äpple, tabasco och fänkål. Helt otroligt gott.

Hayat tog en Burrata. som kom med syrad fänkål, pistage, basilikaolja och lagrad balsamico. Yasmine tog en klassisk Vitello Tonnato som består av kalv, tonfiskmajonäs, kaprisbär , parmesan och ruccola. Det är svårt att säga vilken förrätt som var godast för alla tyckte att sin var bäst och kommer ta exakt samma nästa gång. Porslinet var så snyggt så att man hade velat ta med det hem.

Ninas man Christian som är en vän från förr smsade mig innan och tipsade om vad vi skulle beställa till varmrätt så vi gick på det. Vem kan veta bättre än mannen som äter Ninas mat varje dag?

Hayat tog Turbot Meunière  (”på mjölnarhustruns vis”) och det var en piggvar med citron, kapris, kantareller , potatispuré och brynt smör. Ofattbart gott och detta kommer jag att beställa nästa gång. Anledningen till att allt är gjort med en sådan extrem smakperfektion är nog för att Nina valt sina favoriterrätter och satt ihop en meny efter det. Inspirationen kommer från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket.

Jag brukar aldrig äta kött på restaurang eftersom Henrik lagar just kött på ett helt oslagbart sätt men denna kväll var jag så sugen på en god köttbit. Det blev en hängmörad entrecote som var perfekt tillagad och kom med en helt magisk chimichurri bearnaise, grillad gemsalld och pommesfrites. Unikt för just denna kväll så kom köttet på en liten bädd av nån chimichurrimix som var GALEN. Jag har aldrig ätit något godare. Jag ska försöka få Nina att ge mig receptet så att jag kan laga det hemma och lägga upp det här på bloggen.

Miljön på Bistron är otroligt mysig och min utsikt mot Gamla Stans kullerstensgator  där människor promenerade förbi var såååå rogivande. Det är något visst med Gamla Stan och det är så synd att vår vackraste statsdel inte har så många bra restauranger. Nu finns denna lilla pärla och så snart det blir vår så ska dom även ha en lummig uteservering längs Stora Nygatan. Där kommer man ju  hänga.

Här kommer en suddig bild på restaurangen som inte gör den rättvisa. Dom råkade ha exakt dom lamporna som jag har spanat på dom senaste veckorna och jag ser det som ett tecken att jag måste köpa dom.

Ett till tecken på att Bistro Marie är ”the place to be” är att dom såklart har Detza på sin toalett. 2 die 4!

Här är hon, Nina Remröd the superstar! När alla gäster tagit in desserten kom hon ut som den Master Chef hon är och såg till att alla hade det bra och var nöjda. Vi var bland dom sista som lämnade och när det bara var några få kvar rockade vi stället till den bästa playlisten ever.

Det här blev en riktigt fin kväll med något för alla sinnen. Vill du som läser detta få en garanterat härlig matupplevelse så boka bord på Bistro Marie (här) men se till att komma långt i förväg så att du inte missar fördrinken i den coola baren. Du kommer inte bli besviken.

Bistro Marie är enligt mig en avslappnad lyxkrog med servicepersonal på toppnivå fast med bra priser. Du kan garanterat betala mer för en middag och inte ens få 3 % av smakupplevelserna och minus 5000 av mysfaktorn som du får på den. Kanske är det mamma Maries ande som vilar över Gamla Stans starkaste lysande stjärna?