I fredags var det examensdag för vår lilla stora Amina. Som tur var kunde jag jobba hemifrån och satt i köket och försökte jobba undan medan jag vispade grädde och dukade ute i trädgården samtidigt. Vi hade missat att alla barnen slutade vid 12 och Amina ringde oss oroligt från fritids och undrade när vi tänkt komma och hämta henne.Tydligen hade alla andra blivit hämtade tidigt av sina föräldrar. Jag och Henrik som inte hunnit köpa hennes favoritkakor och examenspresent brände iväg till Citygross medan jag samtidigt deltog i ett zoommöte.

Vilken panik!

Vi har ju en tradition att vi vid varje skolavslutning bakar jordgubbstårta och dukar fint i trädgården med present till den som avklarat ännu en termin i skolan. Vi hann precis på håret fixa present, slå in den i papper, ställa fram allt på fikabordet och sätta på musik i trädgården lagom till att Amina kom hem. Stolt som en tupp och sommarlovsredo klev hon in i trädgården till Idas sommarvisa som ljöd från högtalaren.

Henrik kom i sista sekund på att Aminas lilla kanin Bonnie också skulle vara med och hälsa henne välkommen så han satte  kaninen i buren på gräsmattan intill det dukade bordet.

Eftersom både jag och Henrik jobbade i fredags och hade en stooor inlämning på lördagen så hann vi inte ringa in några andra familjemedlemmar till Aminas examensfika. Yaz hade ringt Henrik tidigare på förmiddagen och fått veta att det var Aminas avslutning och satt sig på tåget raka vägen hem och köpt med sig en present på vägen. Så fint att prioritera sin lillasyster och snabbt åka hem.

Amina hade nog inte räknad med att storasyster skulle dyka upp så det blev en extrabonus när syster nr 2 också kom förbi och anslöt till firandet.

Amina älskar vaniljrån så det fick det bli. Har man varit duktig ett helt år i skolan så får man bestämma exakt vad man vill ha på fikabordet på sin examensdag.

Varje skolavslutning så får barnen ta med sig det skolarbetet som dom jobbat med hem och här sitter Amina och stolt redovisar vad hon lärt sig.

Dagen i ära fick Amina dricka hallonsoda, vi är i vanliga fall lite fascistoida vad det gäller läsk så detta innebär mega-firande.

När vi fått höra allt om hur skolåret varit så var det dags för jordgubbstårta.

Jag varvar alltid tårtbottnar med marängbottnar så att tårtan blir lite högre än om det bara varit tårtbottnar. I tårtan har jag mosad banan som jag blandar med vispad grädde och marsanpulver. Jag vet att det kanske inte låter toppen men det blir gott och inte så rinnigt. Sen toppar jag lagret med mosade bananen med skivade färska jordgubbar i massor.

Yasmine tyckte att jag hade för lite grädde på tårtan men jag hann ju knappt vispa eftersom jag var så tokstressad med jobb, zoomsamtal och allt annat innan Amina kom hem från skolan. Jag är glad att jag ens hann göra en tårta.

Jag hann som sagt inte ringa ett enda samtal till någon och det fick jag ju en känga för från Nicolas som deltagit alla andra år.

Vi kompenserar med en examensgrill inom snar framtid. Amina och Nicolas är ju BFFs och när Amina var riktigt liten trodde hon att Nicolas var hennes tredje syster.

Storasystrarna försvann iväg men jag Amina och Henrik satt kvar en stund och fikade och pratade om hur stolta vi är över vår lilla stora tjej. Tyvärr fick hon ligga på studsmattan och titta på film medan vi fortsatte jobba men när vi var klara bar det iväg till studentmottagning. Tursamt nog var firandet i Sollentuna och dessutom hade dom en pool så det blev även lite bad för denna lilla fröken på sin avslutningsdag.

Jag är så nöjd över hur vi fick ihop den här dagen mot alla odds. Intressant hur man gör precis allt man kan och mer bara för att få ihop ett litet firande. Alla ansträngningar i världen är ju värt det när man ser hur glad och stolt Amina blev idag.

Här kommer en bild från förra årets firande när Amina kom hem till det uppdukade fikabordet.

Även då med jordgubbstårta.

Ett stort hurra för alla barn som har sommarlov nu, så bra jobbat och hurra för alla oss föräldrar som nu ska underhålla dessa barn hela sommaren (och jobba eller samtidigt).

Kram, Doreen

 

 

 

 

 

Häromdagen tog jag Covid vaccinet på Kistamässan och firade det med att åka hem till underbara Alexandra Zazzi som hade en mindre tjejmiddag. Alla på middagen var vaccinerade och en del hade dessutom antikroppar så det kändes ok. Jag var helt slut eftersom jag avskyr att ta sprutor och har gått i KBT terapi för just detta. Exponering för det man är rädd för är ju den enda lösningen så det var ju bra att jag tog den där j…la sprutan.

Tänk att när man precis varit alldeles uppjagad och svinrädd och så möts man av denna vackra kvinna som dessutom håller en nybakad lyx-pizza i sina händer. Det borde vara en mänsklig rättighet och det skulle kunna få mig att ta sprutor varje dag.

Här är resten av den härliga skaran av power-kvinnor, en del kände jag sen tidigare och en del var nya ansikten.

Alexandra är som ett sagofigur, hon har liksom en energi som är fantastisk och hon är en riktig konstnärssjäl. Här står hon helt inne i sin matlagning medan vi andra sitter och tjattrar i vardagsrumssoffan. Jag älskar att se henne in action, så många moment och ändå noll stress.

Vill typ vara henne när jag lagar mat men är mer åt Katla-hållet fram tills allt är färdigt.

Dukningen var kanske inte helt otippat jättefin och jag älskar att alla fick varsin liten skål med fin sallad. Det ska jag sno rakt av, det gör ju dukningen ännu finare med en liten fin skål med sallad bredvid varje tallrik. Jag tror att salladen var till varmrätten men den gick jag på direkt.

Förrätten var en helt magisk soppa med en stooor bit taleggio ost i botten på varje soppskål. Du kanske kan ana hur härligt mjuk och lagom smält den var när man skopade upp den från botten av sopptallriken.

Varmrätten var en risotto och Alexandra hade en lång och pedagogisk undervisning kring hur man faktiskt uttalar risotto. En del av oss upplevde att Ris-Otto kändes som ett lämpligt uttal och andra riss-otto men det verkar mer luta åt riis-åttååå.

Vi pratade om livet och paradrätter samt försökte oss på att översätta Genti di mare-låten efter en högljudd allsång av densamma. Alexandra skakade vänligt på huvudet åt författarinnan Mari Jungstedts tolkning om hur låten nog handlar om ett gäng på en båt som blivit magsjuka av en skaldjursgryta.

Personligen tyckte jag att den översättningen lät rimlig.

Middagen avslutades med den mest ljuvliga dessert någonsin och anledningen till att jag inte skriver ut recept är för att jag tror att man typ måste vara Alexandra för att få ihop detta.

Denna kväll var helt underbar och något jag tror att vi alla verkligen behövde.

Vilken grej alltså? Tänk va att få gå på en middag? Gud vad jag tror att vi alla kommer glädjas av varenda liten mini-sociala sammanhang framöver. Till och med jag som typ har pyttelite social fobi.

Ha en fin kväll och skriv gärna och berätta vad din tolkning är av Genti di mare.

Kram, Doreen

Vill börja med att skriva att vi är besatta av firanden i min familj. Vi firar allt! Jag älskar att duka fint och dekorera och har gjort det sen mina barn var små. Yasmine påminde mig hur jag kunde fira ett ganska lågt betyg för att hon hade gjort sitt yttersta på provet och jag tror att det är nåt jag gjort med alla 3 flickor. Med ADHD diagnoser och dyslexi så har det kämpats lite mer än alla andra hela tiden och då måste det firas. Ens prestation är ju individuell. Att hoppa med en häst är roligt för mig medan för en annan kan det vara en kamp att bara komma upp i sadeln. Härom veckan var det morsdag och som vanligt gick Amina och Henrik upp i ottan och bakade scones och dekorerade fint med dom nyutslagna syrenerna. Detta år hade dom även gjort en tårta. Dom kom upp till sovrummet med en stor bricka och sjöng. Eftersom det var så fint väder så flyttade vi ut morgonfirandet till trädgården.

Så himla fint och så gulligt att gå upp så tidigt för att baka. Älskar dom små små syrenblommorna som strösslats på tårta och scones.

Amina hade gjord fina glas med ett kilo socker runt kanten. Så fint och sött.

Efter en mysig stund i trädgården ringde mina stora flickor och grattade mig och sa att jag skulle komma till Orangeriet i stan för en morsdags-brunch. Jag hade precis klämt i mig en halv tårta och 19 scones men är det nåt vi inte bangar på i vår familj så är det mat. Jag hade dessutom aldrig varit på det omtalade Orangeriet.

Yasmine som numer bor på Thorildsplan kom inslirande på en Bolt i skyhöga klackar och en pionbukett i handen.

Hayat satt inne och väntade vi det bästa bordet precis vid vattnet. Hayat och Yasmine är båda två mästare på att tjata till sig bord på fullbokade restauranger (just denna dag var det bokat) eller bättre platser på flyg, uppgraderade hotellrum osv. Det är faktiskt en fröjd att se och leder till många skratt.

Detta var en jättevarm dag och mitt i brunchen säger Yaz att om hon får 1000:- så hoppar hon i vattnet från kajkanten ed kläder och allt. Denna plan avbröts tvärt då Amina fick syn på sitt livs största idol.

Lyckan är total!!!!!

Dessertbordet var inte nåt man skojar bort.

Fick till en enda bild där man åtminstone kan skymta att jag har en hals. Flickorna var i oskärpa som sig bör på morsdag. Alla andra dagar så är det en helt orimlig mängd skärpa på dom.

Efter brunchen kom en väninnan och granne som är psykolog över på ett glas prosecco i trädgården och några timmar senare skulle flickorna komma med mamma och äta (igen) i trädgården.

Dukade med min fina ljusblå linneduk och servetter under vår skyhöga syrenbuske som precis slagit ut och doftade barndomsexamen.

Eftersom vi redan ätit ihjäl oss denna dag fick det bli en enkel sandwich bestående av saltgurka, grillad kyckling, fetaost och hemlagad hommous.

Hayat tog med sig sin bästis som har blivit polis och alla tjejer satt under äppelträdet och lyssnade på Elin som hon heter när hon pratade om sitt spännande arbete.

Sen hoppade alla tjejer stora som små studsmatta medan jag rensade ogräs i gruset. Studsmatta är kul men man blir varse att man fött tre barn efter några studs och just denna dag vill jag bespara mig förnedringen av att behöva hoppa studsmatta med Tena inkontinensblöja.

Ha en fin dag, kram Doreen

 

Jag brukar göra en hel del företagsgig som det kallas mellan, TV produktioner och det är det roligaste jag vet. Det är som direktsändningar fast med livepublik och det är det jag älskar mest av allt.

Under året som gått har det blivit några få enstaka företagsuppdrag och bara digitalt och det är så tråkigt tycker jag(att det är få, inte att dom är digitala). Jag har jobbat med många eventbolag och ett av dom är Eventum som jag nu fick äran att jobba med igen med en direktsändning för Rusta.

Denna produktion var så proffsig så jag kan jämföra den med en direktsänd gala på SVT. Personen som skrev manus och var projektets redaktör är en av Sveriges absolut proffsigaste TV producenter och sist jag jobbade med honom var han producent för en gigantos sändning från Läckö slott där jag programledde SVTs Midsommarfirande. Så sjukt lyxigt att få jobba med honom och tur för mig eftersom allt manus var på engelska och Marius Bratten som geni-producenten heter även är ett geni på engelska.

Vi hade en hel dag för manusgenomgång med alla i Rustas ledning som skulle delta i sändningen och sen en dag för kamerarep med alla fotografer på plats. Så stört noggrant och proffsigt och så himla kul att jobba i ett projekt där man inte lämnar en enda sak åt slumpen. Alla deltagare från Rusta hade stenkoll på alla moment kom med roliga och innehållssmarta inputs.

Foto: Andreas Rönngren

Dagen i ära så hade Eventum tagit in Mia Bengtsson som make up artist och vi jobbade ihop för hundra år sen på Idol.

Foto: Andreas Rönngren

Hanna Persson är inte bara dösnygg utan också en bosslady inne i studion och gjorde alla mina nedräkningar och gav signal till mig varje gång vi var tillbaka i studion efter ett inspelat klipp. Hanna och jag jobbade också ihop för ungefär 20 år sen på SVT Drama.

Märkligt ändå när vi båda är ca 28 år.

Foto: Andreas Rönngren

En kvinna med stenkoll och den bästa energin som en människa kan ha.

Foto: Andreas Rönngren

Studion hade två olika ”spelplatser” och Eventum hade tagit in en jätteduktig scenograf som till och med tapetserade väggar inför livesändningen. Allt från grill, tapet, möbler och dekorationer kom från Rusta såklart. Hade nog inte sån koll på hur brett Rustas sortiment faktiskt är.

Foto: Andreas Rönngren

Jag kan inte med ord beskriva hur roliga och härliga alla personer jag intervjuade denna morgon är. Jag blev liksom avis på att inte jag också jobbade med dom. Tänkte för en kort stund föreslå att vi skulle typ semestra allihop i sommar eller nåt men avstod med risk att uppfattas creepy.

Foto: Andreas Rönngren

Denna underbara kvinna är Rustas HR boss på och hennes inställning till människor och företagskultur är fantastisk. Hon valde exakt samma färg på sin outfit som jag ,så jag hade tur som tog med mig en extra outfit.

Foto: Andreas Rönngren

Detta är Rustas VD Göran och på slutet av sändningen så höll han det finaste talet till alla tittare (medarbetare i olika länder) och avslutade med så fina ord att jag fick hålla mig från att fälla en tår.

Jag citerar honom här:

If you want to travel fast, travel alone

but if you want to travel far, travel together.

Hur fint? Hela deras företagsanda är ”togetherness” och vem vill inte vara med ett gäng som jobbar med inställningen att tillsammans är det viktigaste?

Foto: Andreas Rönngren

Jag lärde mig så mycket av detta gäng och är så tacksam för förtroendet. Allt gick superbra tack vare det proffsigaste teamet i studion och hela gänget i kontrollrummet framförallt Marius Bratten som jag hade i örat genom hela sändningen.

Personen som styrde hela detta skepp som producent och stor-boss på  Eventum heter Marie Karlsson. Vilket proffs och framförallt vilken glädjespridare. Man kan vara en otrevlig chef eller så kan man vara en sån som ser alla och peppar så att alla oavsett storlek på produktion känner sig sedda och uppskattade. Jag fattar att Eventum har fått detta uppdrag av Rusta i flera år för noggrannheten och engagemanget var fantastiskt.

Här åker produktionsledar-Hanna, jag och Bosslady-Marie ner för rulltrappan på Rustas huvudkontor glada och nöjda med dagens sändning. Önskar att redaktör (och monsterproducent) Marius kunde ha varit med på denna bild men han åkte hem precis innan vår rulltrappsfärd.

Jag kom hem trött men påfylld med en massa nya lärdomar med en stooor korg med en massa gott och härligt från Rusta samt livets finaste blombukett som fortfarande står i en vas på mitt matbord. När jag började jobba med detta projekt så sa Yasmine att Rusta är det stället där hon handlar allt nu när hon flyttat hemifrån så presentkortet i korgen var en gåva till henne.

Jag vill kort nämna att min frånvaro här på bloggen är med anledning av att jag samtidigt som detta uppdrag började ett heltids konsultupdrag på Nyhetsmorgon (TV4), samtidigt som jag skulle skriva min sluttenta på den här terminen i skolan. Jag har dygnat och ändå inte hunnit ikapp med allt.

Några dagar in på nya jobbet som konsult på TV4  var jag tvungen att vara på manusgenomgång, kamerarep och självaste livesändningen på Rusta. Det var bara att vara ärlig med det för ljuga var inte ett alternativ (jag jobbar hemma eller jag vabbar) eftersom min högsta chef på TV4 är gift med Marius som var min redaktör på Rusta-jobbet.

Small world folks.

Osis!

Nu ska jag skriva 2 journaler och en behandlingsrapport och sen ska jag titta på 90 Days to wed, programserien jag nästan inte står för att jag är besatt av.

Kram och ha en fortsatt fin kväll.

 

Jag vet att det här vädret inte är toppen men för mig som kämpar med trista fläckar i gräsmattan och skuggpartier där bara ogräs växer så är detta toppen väder.

För ett tag sen gjorde jag mina årliga vändor till Granngården och köpte R Dress (rabattjord) till alla blomrabatter och en massa annan jord för växthus pallkragar osv men jag köpte även en mängd säckar dressjord till gräsmattan.

Jag har gjort ett inlägg tidigare om hur man får till en fin gräsmatta (all info finns på Granngårdens hemsida). Nu på grund av det kalla vädret så har mina gräsfrön verkligen tagit sig rejält.

Läs om hur du gör steg för steg här.

Jag har fått en del frågor på mitt Instagram om vilket gräsfrö jag använder och jag ska ärligt säga att jag testat typ alla som finns och det som växer och blir starkast slutresultat är ett gräsfrö som heter Slottspark. Jag har använt det även för skuggpartier som på bilden ovan och tycker att det funkar även där.

Knepet är att vattna rätt i början av växtprocessen för dom sköra grödorna torkar lätt ut om det blir för hård sol.

Jag har även fyllt på med en massa ny R dress jord i alla rabatter så att blommorna får den näring dom behöver för att bli större och blomma rikligare.

Det är många som inte ser nån utveckling med det dom planterat och oftast är det att man missar att fylla på med ny jord varje växtsäsong. Näringen går ju åt varje år så man måste fylla på. Dessutom sjunker jorden undan efter varje vinter så man behöver fylla på för att skydda rotsystemet så att rötterna kan växa som dom vill och behöver.

Den jord jag använder för mina rabatter är den på bilden ovan och den heter Rabattdress.

Här är den dressjord jag brukar använda till gräsmattan och tömmer flera säckar över hela gräsmattan och krattar sen ut jorden så att den täcker överallt. Det ser ut som en leråker när jag är klar men det sjunker snabbt ner i jorden och ger gräsmattan den kraft den behöver för att bli stark och motståndskraftig. Gräs är ju också ett ”ogräs” och det som kan vara bra att veta är att det är det starkaste av alla så ger man den rätt behandling så kommer den tränga undan allt annat ogräs.

Så även om gräsmattan under våren ser ut som på bilden ovan så kan den verkligen ta sig om man stödsår lite, luftar och sen en massa dressjord.

Bilden ovan är från förra året och som du ser är gräset ganska långt och jag låter det alltid växa och bli superlångt innan jag klipper det första gången. Det är stressande såklart när alla grannars gräsmattor ser ut som perfekta golfbanor men jag vet att det är bra om gräset får växa till sig ordentligt innan man klipper. Ett till tips är att inte klippa för kort. Det är en stor risk med det och det är att gräset torkar ut och då är man tillbaka på ruta ett igen.

Nu håller vi på och byter ut vårt gamla gårdsgrus till kalkstenskross och det är en del ton att skyffla bord och en del ton att skyffla ut så det tar tid men den ljusgrå kalkstenen blir extra vacker mot den (snart) djupgröna gräsmattan. Kommer bli så himla fint tror jag.

Nästa inlägg ska jag berätta varför jag har varit borta så länge från bloggen. Det har varit kaos och jag kan äntligen börja beta av saker i rätt ordning istället för att bara krishantera.

Idag ska jag bara vila på dom sätt som jag bäst vet hur. Ha en fin lördag och passa på att gå ut när det inte regnar. Kramar Doreen

 

 

Igår hade jag ett möte med min fd presstjej  och vän Susanne Stamreus. Idag är hon lite av en mentor för mig då hon är ett PR geni utan dess like. Nykvarn kommun har henne som kommunikationsboss och det ska dom vara riktigt glada för. När som helst kommer typ Bill Gates rekrytera henne som kommunikationschef för Microsoft så dom får njuta så länge det varar.

Susanne tog mig på en miniatyr sightseeing i den sötaste stad jag någonsin varit i. Hon är uppvuxen i staden och kan alla smultronställen som Trosa har att erbjuda.

Vi gick in på flera fina caféer och restauranger och jag var helt blown away av att det fanns så otroligt många fina ställen med riktigt tunga menyer ihop med overkligt Sverige-vackra utsikter. Detta är ett perfekt resmål om man vill köra en staycation.

En riktig seglarstad.

Denna finna vagn hade inte öppet men den ska besökas igen 4 sure. Snyggaste färgen och typografi jag någonsin sett. Ladurée on wheels liksom.

Så till sist gick vi till stället Susanne pratat om och enligt henne så var det en hel fotbollsplan med ramslök. Hon hade helt rätt förutom att det nog snarare var 2 fotbollsplaner i storlek. Ramslök är ju inte döenkel att odla och vi har verkligen försökt så detta var ju en dröm.

I vissa delar av Sverige är den fridlyst men inte i den här delen av landet. Dom verkar trivas bäst där det är blött och bland lövträd. Jag fick upp några med rötter så jag ska försöka sätta dom i vårt kryddland men först ska varje millimeter noggrant saneras från mördarsnigelägg.

Efter plocket åkte vi hem till Susanne som slängde ihop en pasta med ramslökpesto som var dögod. Hennes vännina konstnärinnan Sara Thorn (vars konst både jag och Hayat har hemma, här är min tavla.) kom med prosecco och sen var tjejsnacket igång.

Nu på morgonen tvättade jag som den noggranna sjuka människan jag är varje blad för sig. Inga ägg ska med här inte. Mördarsniglar be gone!

Sen separerade jag alla blad som hade rötter och tvättade dom ännu mer noggrant eftersom äggen oftast sätter sig i jorden.

Sist av allt satte jag rötterna i vatten och sen får jag väl bara testa att sätta ut dom i kryddlandet imorgon. Resten av bladen slungade jag i en kökshandduk för att bli av med vatten och sen lägger jag dom att torka. Det blir perfekt till pesto och grillrätter i sommar.

Wish me luck och ett hett tips är Trosa, kom ihåg vart ni hörde det först (eller snarare, jag är sist på bollen i vanlig ordning),

Ha en fin helg, stor kram Doreen

Jag ääälskar Susan Szatmary design och jag vet, jag vet att jag inte är unik och jag vet att hon vann ”Årets accessoardesigner” på ELLE-galan 2020 MEN jag har gillat hennes saker länge.

Det var via min vän och modeorakel Marina Kereklidou som jag fick koll på Susan Szatmáry och hennes design. För er som inte har koll på henne så har hon jobbat med modehus som Alexander McQueen ,Celine, Paco Rabanne, Elie Saab och hon har lång erfarenhet av ljust yxaccessoarer och det syns tydligt i hennes egen design.

När jag känner mig lite down and out så googlar jag som många andra drömmar, resor, nya lyxiga sängkläder och Susan Szatm´áry väskor och här kommer några av mina många googlingar.

Läs mer om henne här.

Hur snygg? Älskar axelremmen och hela väskan ser så himla elegant. Jag vill gärna köpa en svart väska men skulle hemskt gärna ha en fin ljus väska också. Varje gång (och det är inte ofta) jag köper en väska så blir det en svart och nu är jag ganska sugen på en beige eller puderrosa.

 

Hur himla snygga detajler???

 

Vet inte vad just denna blå färg heter men jag är så himla förtjust i den.

Rosa är min favoritfärg efter lila, hur söt är inte denna?

Perfektionsdetaljer!

HÄR är min absoluta favorit. Den är så himla snygg och lite större. Jag har länge kikat på denna mamacita men kan verkligen absolut inte välja. Jag är i mitt i en skitjobbig sluttenta, klientarbete, handledning, PR jobb, TV4 jobb, pro bono projekt, grusprojekt, trädgårdsprojekt, renovering GAAAAAAHHHHH. Och därför förtjänar jag en väska, eller hur?

Jag är ganska snål mot mig själv. Inte när det gäller att ge mig själv beröm osv men att unna mig själv fina och särskilt dyra saker.

Nu är det i alla fall bestämt, jag köper en väska men den stora frågan är vilken?

Om du som läser detta har bra smak så får du gärna säga vilken av dessa ovan du tycker är finast.

Tacksam för hjälp, bästa tipset bjuder jag på en kaffe i solen.

Ha en fin dag, kramar Doreen

 

Min äldsta dotter älskar lövbiff med potatisgratäng. Trots att hon egentligen inte älskar kött så gillar hon just denna kombo så det fick bli vad som serverades den 29 april på hennes födelsedag.

Jag hann inte ta något bild på den dö-goda potatisgratängen men här är en bild på salladen som dekorerats med nyplockade violer. Eftersom min dotter kom från ett jobbuppdrag som hon sen skulle fortsätta med efter middagen så serverades ett gott rött vin till maten.

Dom flesta brukar klaga på att det alkoholfria röda vinet smakar saft men just detta är poppis i alla läger. Du hittar det här.

Tzatziki ska det vara till allt till och med på våra julbord när Hayat får välja. Tyckte att det blev så fint att servera det i denna jättestora kopp från Lene Bjerre. Har även använd dom som soppskålar.

Du hittar den här.

En miljard lövbiffskivor stektes.

Hayats bästa vän Cathrine bakade sin legendariska kolakaka och för första gången i sitt liv bakade hon en Budapestrulle för att Hayat hade önskat det. Vilken fin vän och så himla gott allt var.

Det blev väldigt fint och hon var jätteglad. Vad väljer du när du får bestämma menyn hemma på din födelsedag till exempel?

Jag väljer alltid samma sak. Du hittar min favoriträtt här (Scallopine al limone).

 

Ha en fin dag i solen, kramar Doreen

Premiärdukning med mitt nya dösnygga porslin från Lene Bjerre. Missförstå mig inte, jag älskar mitt blåvita Ostindia från Rörstrand och även mina helvita jättetallrikar från Ikea men dessa är nåt helt annat.

Jag älskar detta porslin med sina mjuka färg och rundade former. Allt som läggs på det ser liksom extra fint ut. Salladens blad poppar liksom på ett annat sätt än när man lägger det på en helt vit tallrik. Sen älskar jag den mörka kanten runt porslinet som ger det hela en liten snygg inramning.

Idag var det premiär för användningen av vår gigantiska offset smoker som Henrik och hans kompis Stefan (kapellmästaren på ”Så mycket bättre”) köpte från förra sommarens produktion av just ”Så mycket bättre” på Gotland. Den använde Plura under inspelningsperioden och det var exakt en sån som killarna letat efter i flera år så den shippades från Gotland till Sollentuna så fort inspelningen var över.

Idag grillade vi kyckling och det blev en koreanskinspirerad BBQ kyckling med sallad. Så himla gott!

Det röda vinet är dögott och faktiskt helt alkoholfritt och passade perfekt till dagens grillade lunch.. Henrik som är vinsamlare och dessutom drivit ett vinbolag med jättefina viner i flera år tycker att detta alkoholfria rödvin är riktigt bra. Flaskan är dessutom dösnygg.

Vinet hittar du här.

Jag älskar ju lila i alla nyanser så det blev mina lila linneservetter från Himla med servettringar i mässing och lila ljus från Ester & Erik (som jag tro också är ett danskt märke) med ljusbehållare i borstad mässing.

Dom är ju så söta dom små smala ljusen och jag brukar ställa ut flera sådana par över hela bordet men idag var det bara jag och Henrik så då är jag lite snål med storslagen dukning.

Detta är en stor tekopp från samma serie som mina tallrikar och den har jag använt som soppskål eller förrättstallrik. Är den inte helt fantastiskt snygg? Färgen är helt magisk!

Jag är så taggad på att börja duka utomhus men mest av allt är jag taggad på att kunna dekorera mina dukade bord med blommor från trädgården. Avslutar detta inlägg med en bild från en dukning från augusti förra året och alla blommor på bordet hade jag precis klippt och plockat in från trädgården.

Soon and very soon kommer jag att kunna göra det igen.

Ha en fin kväll och snart kommer sommaren…..väl?

Kramar, Doreen

 

 

Här kommer ett recept på det godaste jag vet och det enklaste att tillaga nämligen pizza.

Normalt sett när vi har söndagsmiddagar så brukar vi servera pizetta som dessa minivarianter av en stor-pizza kallas till fördrinken. Dom är så tunna så man blir inte mätt men man kan ändå mingla utan att avlida av hunger fram tills att middagen är serverad.

Denna helg har varit extremt jobbig för oss då vi har ca 7 ton grus som ska skottas runt hela tomten och innan dess ska vårt befintliga gårdsgrus skottas bort. Vår fina granne ville gärna ha lite grus så jag har kört cirka 9.000.0000 skottkärre-vändor med vårt gamla gårdsgrus till honom.

Därför var det toppen att avsluta helgen med lite pizetta och alkoholfritt rödvin.

Ingredienserna är få men valda med enorm omsorg, allt från olivoljan som ringlas över pizzan när den är klar, osten, den blancherade potatisen och kryddorna.

PIZETTA 5 portioner

Degen:

8 gram jäst

1/5 dl ljummet vatten

1 tsk Himalaya salt

 

1 msk olivolja

Gör såhär:

Lös upp jästen med vatten i en bunke.

Tillsätt mjöl, salt, olivolja och arbeta ihop till en deg. Knåda i 10 minuter.

Täck bunken med oljad plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 30 minuter.

Sätt ugnen på varmluft, 250 grader (varmluft) och sätt in en baksten om du har en annars en plåt.

Dela degen i 5 bitar och kavla ut varje bit till runda plattor som är cirka 20 cm i diameter.

Lägg på valfri topping.

För över en pizetta i taget till bakstenen eller ugnsplåten och grädda i cirka 5 minuter.

Ta ut och lägg på färska kryddor och annan topping som du önskar och avsluta med en stänk god olivolja, Himalaya salt och peppar.

Servera direkt.

Topping :

Riven mozarella

Riven parmesan

Tunn skivad ekologisk rödlök (använd mandolin) eller tunn skivad ekologisk mandelpotatis.

Blanchera potatisskivorna och låt dom tillagas klart i ugnen.

Jag dricker inte alkohol och blev tipsad om ett rödvin som ska smaka väldigt likt ett ”riktigt” rödvin fast helt utan alkohol. Det var så gott att Henrik som älskar ett glas rött när han lagar mat valde detta framför andra väl utvalda som vi har i vårt vinförråd.

Vinet heter JP Chenet So Free

Jag brukar preppa alla ingredienser när jag lagar mat för annars glömmer jag och missar en massa som ska vara i för att jag får lite feeling och freestylar.

Just denna afton hittade jag lite Taleggio i kylen och det funkar perfekt ihop med mozarella. Den blancherade potatisen tillagas rejält under sina 5 minuter i ugnen. Här har jag toppat med färsk rosmarin.

5 minuter i dövarm ugn så man får hålla koll hela tiden för det går undan. Baksten är att föredra för då får man den där krispiga ytan/botten. Jag minns inte vart jag köpte min men dom finns lite överallt nu. Tror till och med ICA Maxi säljer dom i sin köksavdelning.

Detta är så himmelskt gott och passar både stora och små.

Självklart kan man välja vad man vill att ha på men ett tips är att inte ha för tunga eller för blöta toppings för brödet är så pass tunt att det lätt går sönder.

Nu ska jag skriva klart min behandlingsrapport som jag skjutit upp i 4 månader sen ska jag ut och fortsätta skotta kalkstenskross från Gotland.

Så skönt att jag är en sån som inte sätter igång en massa stora projekt när jag redan har en miljon stora projekt igång.

Ha en fin dag för snart kommer det tydligen snö och kylan igen.

Hej April!