När det som INTE får hända sker och ens barn blir diagnosticerad med en svår sjukdom

 

Johan och Rebeccahs bröllop

Min vän/kollega och fd producent (för talkshowen på SVT ”Doreen 21.30) Johan Ripås och hans fru Rebeccah flyttade för många år sen till Nairobi. Johan jobbar egentligen på Dokument inifrån men blev ”utlånad” till nyheterna för att jobba som SVTs Afrika korrespondent.

Deras barn fick växa upp precis som jag i Afrika och jag vet att jag varje gång vi pratade var avis för att dom nu levde det livet som jag levt som barn och som jag drömmer om att få igen.

Efter några år i Nairobi flyttade dom till Johannesburg och samtidigt planerade jag och Henrik att flytta till Kapstaden i ett år.

Så himla kul att vi nu skulle bo i samma land, familjen Ripås i Johannesburg och vi i Kapstaden.

I ett av våra samtal  berättade han att dom också bestämt sig för att flytta till Kapstaden. Så himla kul!

Min sambo filmar mycket i Kapstaden så därför tänkte vi att vi lika gärna kunde bo där ett tag och jag tänkte att jag kanske kunde göra olika reportage för SVT.

Sen blev det så att jag fick ett stort jobb här hemma i Sverige och flytten sköts upp.

Tuffa på bild

Den sommaren ringde Johan och den här gången körde han inte sina vanliga skämtsamma hälsningfraser: Jambo mzunungu habari? (swahili) utan den här gången lät han sammanbiten och lite kort.

Han sa att dom kommer hem nu, hem till Sverige.

Jag tänkte att det var den årliga semestern, men det var nåt annat.

Deras yngsta son hade mått dåligt och på ett sjukhusbesök nån dag innan hade den lilla pojken diagnosticerats cancer.

Hela livet vändes upp och ner, dom äldre barnen kommer knappt ihåg att dom en gång levt i Sverige. Dom har sina liv i Sydafrika, kompisar, skola, ridning osv, men allt fick brytas upp, säljas, lämnas på obestämd.

Nu kämpar dom för att den lilla pojken ska bli frisk och idag kommer boken som heter        ”När himlen faller”.

Köp den i bokhandeln eller ladda ner den på Storytel. 

 

Vi hade precis bestämt oss för att flytta från Johannesburg till Kapstaden, bli kvar i Sydafrika och släppa taget om Sverige.

Men i den eviga solens land blev vår yngste son alltmer blek och torr om läpparna. En otäck känsla växte inom mig att något allvarligt hade drabbat honom. Tio dagar senare satt hela familjen förtvivlad på Karolinska sjukhusets barncanceravdelning i Stockholm.

Vi hade evakuerats till Sverige av SOS International. Allt vi ägde i Sydafrika var sålt och barnen hade fått sluta i sin skola.

Istället för vår drömda tillvaro i Kapstaden fick vi ställa in oss på att gå igenom flera år av cellgifter för vår son. Allt hade fallit ihop.

Ibland har jag kommit på mig själv med att leva mitt liv genom att kika nuet över axeln och spana mot en diffus punkt i framtiden. Jag tror att det är vanligt att människor gör så trots att livet pågår just nu. Att försöka finna mening i stunden må vara ett slitet uttryck, men har vi egentligen något val?

Den här boken handlar om att vi människor aldrig är mer än ett samtal eller ett besked bort från att precis allt förändras. Oavsett vilka vi är, var vi befinner oss eller vilka planer vi har för livet.”

Johan Ripås är journalist och har arbetat som Afrikakorrespondent för SVT. Han har tidigare skrivit uppväxtskildringen Forever young och spänningsromanen Skuggmakten.

 

Jag hoppas att du vill läsa boken om när himlen faller ner.

Ha en fin dag och var rädda om varandra.

Kram,Doreen

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras