En doft av sommar – våra favoritparfymer

Den bästa doften på sommaren tycker många är en kombo av solbränd hud, saltvatten och en distinkt doft av solkräm. Men en del av oss vill förstärka den tropiska eller trolska juli- och augustikänslan med en särskilt utvald parfym eller Eau de Toilette. Här har vi valt ut några av våra favoriter av årets specialutgåvor och övriga nyheter i doftväg för sommaren!

Marc Jacobs, Daisy Love, EdT 30 ml, 580 kr. Enbart blomman på korken gör oss på gott humör. Feminint komponerad blommig doft med värme från kashmirmysk och en kul gnutta av hjortron.

Miu Miu, L’Eau Bleue, EdT 50 ml, 865 kr. En grönare tolkning av deras Eau de Parfum. Luftig och frisk doft med en känsla av morgondagg och trä. Ett plus för den vackra och lyxiga flaskan!

Calvin Klein, ck One Summer, EdT 100 ml, 525 kr. Föreställ dig en iskall lime mojito vid poolen och en bris av cederträ. Guava är ett annat intressant inslag i denna sommarfräscha doft.

Chloé, Nomade, EdP 30 ml, 625 kr. Elegant och kvinnlig parfym med viss tyngd och mystiska Mellanöstern-toner i doftens komposition. Ekmossa, torkad lav och plommon mixas med fresia.

Philosophy, Amazing Grace, Edt 60 ml, 560 kr. Philosophies dofter är alltid lätta och påminner om nytvättade lakan, uthängda på tork i solskenet. Amazing Grace är inget undantag. Bergamott, pudrig mysk och liljekonvalj är sofistikerade ingredienser i denna doft.

Davidoff, Cool Water Woman, Caribbean Summer Edition, EdT 100 ml, 575 kr. Samma grund som originalet, fast kryddat med melon, ananas och svalkande mint.

Dolce & Gabbana, Light Blue Italian Zest, EdT 50 ml, 695 kr. Få saker symboliserar sommar lika mycket som citrondoft och solvarma dagar vid havet. Detta har Dolce & Gabbana tagit fasta på och om vi blundar hamnar vi direkt på Capri och dyker ner i Grotta Azzurra efter att ha sniffat på Light Blue Italian Zest.

Coach, Floral, EdP, 50 ml, 625 kr. En sensuell bomb full av spännande kontraster och möten av dofter. Här hittar du citrus, rosa peppar, ett helt fång av olika blommor som jasmin och gardenia samt eleganta inslag av patchouli och trä.

Marc Jacobs, Daisy Twinkle, EdT, 50 ml, 745 kr. Lekfull variant av den populära Daisy-doften. Här är den skruvad med fruktiga noter och vilda bär, mixat med viol och sandelträ.

Generella tips för parfym!

• Det finns en väl utbredd myt om att det skulle vara ”farligt” att bära parfym i solen, att den kan ge fläckar osv på huden. Så var det tidigare när en del parfymer innehöll vissa aromakemikalier som kunde reagera negativt under lång exponering i solen. Men parfymer som produceras idag utgör ingen risk.

• Däremot ska du inte låta din parfymflaska stå i badrumsfönstret där den kan exponeras för sol. Du ska heller inte ställa den i kylskåpet vilket folk gjorde förr i tiden. Parfymer är känsliga för temperaturväxlingar så det viktiga är att förvara din favoritdoft på ett ställe där temperaturen är ungefär densamma, någonstans mellan 16 och 22 grader.

• Parfym ”fastnar” bättre på återfuktad hud men dunstar från torr hy. Så spraya/applicera din favoritdoft sist i din hudvårdsrutin, efter insmörjning. Om du vill att parfymen ska hålla extra länge kan du smörja in med lite fetare kräm eller vaselin just där.

Av Charlotta Flinkenberg

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras