Hårexperten tipsar: ”Så får du den trendiga grå nyansen”

Grått hår kan vara helt fantastiskt vackert – det vittnar dessa sju bilder om. Trenden kallas för ”granny hair” och oavsett om du är gråhårig på naturlig väg eller har valt att forcera fram denna kalla nyans så blir den en riktig wow-effekt som faktiskt påverkar hela din outfit. Grått hår funkar extra bra ihop med andra kalla nyanser som vitt, grått, neon, rosa.

Netstyle har pratat med Sofia Ljusberg från Salong Ljusberg om den populära trenden som bland andra författarinnan Camilla Läckbergs testade förra året (till mångas förvåning och förtjusning).
”Att gå från mörk brunett, som Camilla var, till så pass kall och ljusgrå nyans kräver flera frisörbesök och behandlingar och är en kostsam metod. Först avfärgar man håret med en blekning då man avlägsnar alla pigment. Under denna process kan håret först bli orange, men då brukar man lägga på en toning för att det inte ska se knasigt ut. Man kan sällan bleka håret helt och hållet vid ett och samma tillfälle utan brukar få komma tillbaka efter en vecka så att håret får återhämta sig emellan. Sedan fortsätter man processen på salongen. Därefter sätter frisören i den ljusgrå färgen”, säger Sofia Ljusberg.

Denna färg kräver även en del skötsel mellan frisörbesöken för att håret ska behålla sin spänst trots tuffa blekpreparat, men framförallt så tvättas färgen ur relativt snabbt, oavsett hur bra man sköter håret.
”Som kund kan du förlänga hållbarheten i ditt gråa hår genom att applicera så kallade ’färgbomber’, som är en sorts intensiv inpackning med färg. Finns i flera pastellnyanser och även grått. Revlon har bra sådana produkter. Men räkna med återbesök på salong cirka var 4:e till var 6:e vecka”, råder Sofia.

Det är en dyr historia att forcera fram grått hår eftersom det kräver så många mellansteg och behandlingar. För att den grå färgen ska fastna så måste håret vara nästan helt vitt, så även om du är blond från början kommer du ha för många gula pigment för att det grå ska synas. Om du har tidigare färgningar i håret måste dessa bort först.
”Räkna med en kostnad på drygt 5000 kr innan du är klar med ’granny grey’-nyansen. Det är två långa sittningar med blek och färgprocesser på salong, samt färgning, tvättning, föning”, säger Sofia.

Kan man inte komma billigare undan? Finns det hemmafärgningsprodukter som funkar? 
”Tyvärr kan du inte få denna nyans på egen hand eftersom pigmentet först måste bort helt och hållet ur håret och det är inget man kan mixtra med själv. Däremot kan du sätta i färgade löshårsslingor, vilket är väldigt populärt!” tipsar Sofia.

 

Av Charlotta Flinkenberg Foto Magnus Ragnvid, All-About-Fashion

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras