Fira sportlovet med rustik dukning och vintertårta!

Alla skäl att fira är goda! Lite ledighet runt sportlovet är ett bra argument för att samlas kring ett vackert dukat bord, med vårgrönska i inslagen och något smaskigt i magen efter skidturen eller pulkaåkningen.

Samla vänner och ställ till med spontan vintermiddag för dina närmaste vänner. Vi behöver detta för att kunna stå ut innan våren kickar in på riktigt…

Tips för en lyckad vintermiddag

• Satsa gärna på att bjuda på en mustig soppa till middag, antingen som förrätt eller varmrätt. Det är mättande utan att man blir däst och dessutom mysigt att få något varmt i magen.

• Bjud gärna på något vilt som ger karaktär åt maten. Viltkött är dessutom förhållandevis nyttigt ur flera aspekter; köttet är inte fullt av en massa insprutade ämnen, det är djur som har fått leva och springa fritt i vildmarken och dessutom är viltkött kalorisnålt. Älg, hjort, ren är några bra exempel.

• Med en lite lättare varmrätt så kan det vara trevligt med en rejäl tårta till dessert. En tårta behöver inte vara så komplicerad att göra, det räcker med vanliga sockerkaksbottnar (antingen köpta eller hemgjorda), en god fyllning (förslagsvis chokladmousse och/eller vaniljkräm och lite sylt – varför inte hjortronsylt?), samt ett vitt täcke. Spackla tårtan med smörkräm innan du brer på grädden eller creamcheese-frostingen. Låt tårtan vara slät men dekorera den med vackra blommor och någon kvist för dramatisk och raffinerad elegans.

• Bjuda gärna på champagne eller Prosecco till maten, istället för rödvin. Det känns festligt och annorlunda och de söta dryckerna är extra passande till salta huvudrätter (dock inte lika passande till desserten, men då kan du servera kaffe istället).

• Låt träbordet få synas i dukningen och det är heller inte så noga med strukna dukar. Två stycken löpare får gärna ligga i layering-teknik på bordet (den största underst, givetvis).

• Ta in gröna växter i dukningen och låt det vara en centerpiece som pryder mittfåran på bordet. Låt även växterna synas vid servettringen, som du enkelt gör själv av robust snöre.

• Tygservetter skapar en finare känsla och blir en vacker kontrast mot det övriga enkla.

• Glöm inte massor av tända ljus!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Pexels

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras