Fördelar med att träna om du är kvinna och 40 plus

Sabina Dufberg har coachat massor av kvinnor till en bättre form och är själv 43-årig tvillingmamma som lyckas bibehålla en imponerande fysik. Men vad är det egentligen som gäller om man har fyllt 40, är kvinna och vill bli en snyggare version av sig själv? Går det ens? Hur mycket svårare är det än för någon som är hälften så gammal? Netstyle ställde lite obekväma frågor till fitnessprofilen Sabina.

Vad är det som händer med vår kropp när vi fyllt 40? 
– Vi blir lite sämre på det mesta rent fysiologiskt. Musklerna syresätts något sämre och detta märks i vissa grenar. Sedan blir kvinnor förstås påverkade då vi kommer i klimakteriet, men när detta sker är ju individuellt, det kan vara runt 40-, 50- eller 60-årsåldern. Det som händer då att vi kan uppleva vissa ’rus’, ungefär som vid sex och träning. Men det är bara att ’rida ur stormen’ och man ska inte ha det som någon ursäkt att inte hålla sig i form.

Finns det några fördelar med att bli äldre då, då det gäller att träna och komma i form? 
– Absolut! Äldre kvinnor är ofta starkare mentalt än sina yngre systrar. Unga tjejer må vara starkare rent fysiologiskt, men de är ofta inkonsekventa med sin träning, hoppar runt bland olika dieter och hoppar även av både kostplaner och träning för att något annat lockar. Man tränar kanske av andra skäl då och inte så mycket för hälsans skull, för att orka längre. Jag har träffat många kvinnor som är i sitt livs bästa form efter 40. De har dessutom börjat träna något senare i livet. Tidigare har de varit tvungna att prioritera annat, om de exempelvis haft småbarn eller liknande och först nu fått möjlighet att satsa på egentid. Jag har även coachat kvinnor som fått barn och ammat, till stark fysisk form, bättre än innan graviditeterna.

Tänk relevant och realistisk. Vad är viktigt för dig?

Nu börjar många redan svika sina ambitiösa nyårslöften. Det känns inte lika peppande att masa sig till gymmet längre och uppgivenheten står och väntar bakom dörren. Varför är det så många som misslyckas? 
– De flesta misslyckas med sina nyårslöften för att de inte har satt upp en realistisk plan utefter hur deras liv ser ut. De anpassar sitt liv efter träningen istället för tvärtom. Ofta är det en fixering som skapar stress. Många vill göra om hela sitt liv för snabbt. Det är även vanligt att man ’lånar’ någon annans upplevelse och blir inspirerad av någon man följer på instagram, som förmodligen har helt andra förutsättningar än en själv. Efter en månad tröttnar man oftast på det, då det innebär för stora förändringar. Man kan få tillfälliga resultat av en tillfällig livsstil, men de allra flesta vuxna kvinnor söker efter ett sätt att balansera tillvaron med både kost, träning och vila – i kombination med det övriga livet med jobb, barn, familj, resor, mm.

Hur ska man tänka då för att lyckas med sina träningsmål om man är kvinna och 40 plus?
– Tänk relevant och realistisk. Vad är viktigt för dig? Hur mycket får det ’kosta’ för dig, i ren insats? Vad kan du avstå? Vad kan du lägga till? Om du bara har 30 minuter, två eller tre gånger i veckan, se då till att träna kvalitativt, intensivt och effektivt dessa 30 minuter. Att stå och dansa zumba kan vara trevligt, men det ger dig inte en skulpterad kropp med starka axlar, exempelvis. Många glömmer den realistiska aspekten – du kommer inte att se ut som Angelina Jolie på en månad om du aldrig har tränat förr och inte kan avsätta flera timmar om dagen på din träning. Och dessutom – är det verkligen relevant för dig att vilja se ut så? Det folk missar är att vanorna vi sätter för att skapa en hälsosam livsstil inte är tillfälliga. För då är det inga nya vanor, då är det bara något tillfälligt. Du måste kunna hantera din nya livsstil även när februari och alla andra månader framöver i livet kommer. Det mesta handlar om tålamod.

Läs även: Sabina Dufberg: ”Jag äter glass varje dag”

Av Charlotta Flinkenberg Foto Gaahlin Photography

 

2 kommentarer
    1. Det där är en ganska tråkig och taskig kommentar tycker jag. Det är ju inte så att Sabina på något vis har hymlat om det faktum att hon inte är biologisk mamma till sina tvillingdöttrar. Hon har ingen fysisk möjlighet att få egna barn, men det gör henne inte till mindre mamma för det. Bara för att hon inte har fött barnen själv så har hon tagit hand om dem sedan de var någon vecka gamla. Nattvak och sömnbrist och hämta/lämna på förskola och uppfostra tvillingar i kombo med eget företag, du tror inte att det ställer lite krav på fokus och disciplin? Eller menar du att alla kvinnor som INTE har fått barn på ”naturlig” väg per automatik är i toppform? Så är det liksom inte. Man skyller ofta sin dåliga form på att man fått barn, eller en massa andra orsaker. Alla har vi olika ”krig” att utkämpa, de flesta av oss slåss mot bristen av tid, stress och annat som gör det lite svårare (men inte omöjligt) att välja hälsosamma alternativ och träna kontinuerligt.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras