Fuska fram en ”Sex and the City”-semester med väninnorna

Drömmer du om en lyxigt fri semester med väninnorna, när ni kan gå klädda i färgglada tunikor, bära överdimensionerade hattar och smycken vid poolen, dricka färgglada drinkar och snacka skit om era partners? Utan att barn, husamorteringar, fästingar, mygg eller annat stör? Ja, ungefär som favoritkaraktärerna Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte i ”Sex & the City”-filmerna?

Verkligheten må se annorlunda ut än på film, dock. När ”alla andra” åker till Tulum i Mexiko och spammar ditt instagramflöde med vita stränder och turkost vatten, så kämpar du med att få ihop semesterekonomin till något roligare resmål än en gudsförgäten sistaminuten-resa till en bulgarisk playa. Och alla aktiviteter under sommaren styrs helt utefter barnens önskemål och intressen. Inget större fel på Legoland eller Astrid Lindgrens Värld, men det är inte direkt det du ser framför dig som location för att trippa runt i en see through-sarong och en bellini i handen. Egentid är lika med nolltid. Så vad gör du? Du läser vidare, kära syster!

1. Först och främst: välj rätt väninnor att hänga med! Man blir som de man umgås med ofta. Välj därför ditt umgänge noggrant. Vi talar alltså om rätt spirituell inställning, rätt mindset och humor. Samt en faiblesse för dessa goda bitar av livet som ni numera gör allt mer sällan. Det gör inget att väninnan/väninnorna ifråga inte lever ut denna dröm i nuläget och beter sig eller ser ut som Samantha, men en klar fördel är att de ser poängerna med att vara livsnjutare. Plus att de bör vara äventyrliga, nyfikna och våga bjuda på sig själva.

2. Gör en realistisk reseplan. Här har ju alla väldigt olika förutsättningar. Då talar vi om både ekonomiska förutsättningar men även möjligheter att vara borta ifrån familj och jobb med mera. Du får ta på dig reseledarhatten och styra upp planerna så att de faktiskt förverkligas och inte blir just bara drömmar och svammel. Det kommer inte att komma bättre tillfällen. Tiderna kommer inte att förbättras, ni blir varken yngre eller snyggare, eller får mindre stress i vardagen, eller mer semester från jobbet. Gilla utgångsläget. Kanske har ni olika förutsättningar även inom gruppen av väninnor och då får ni helt enkelt gå utifrån den med sämst utgångsläge och så får de andra anpassa sig. Ta reda på vilket av följande tre alternativ som gäller för ditt crew: 1. Weekend-resa utomlands. 2. Weekendresa inom Sverige. 3. Stanna hemma och göra något i närheten (kanske rentav hemma hos någon).

3. Tips för weekend-resenärer utomlands: Om ni har möjlighet att åka utomlands en weekend (det kanske mest lyxiga av alternativ, en vecka är liksom helt orimligt att få ihop om man är medelålders och mitt i karriären med familj och allt annat), så grattis! Förslag på resmål: Hotel Sant Francesc i Palma de Mallorca. Utsökt boutiquehotell, vars eleganta design för tankarna till det mexikanska lyxhotellet Carrie tog sina kompisar till i den första SATC-filmen. Mykonos är ett annat fantastiskt resmål för den här typen av tjejsemester. En vacker ö med kul gaykultur och bra uteliv, samt förstklassigt boende och stränder i toppklass. Myconian Ambassadour Relais & Chateaux får er att känna er som drottningar, vi lovar!

Hotel San Francesc i Palma, Mallorca.
Inbjudande vy från Myconian Ambassadour Hotel på Mykonos.

4. Tips för weekend-resenärer inom Sverige: På sommaren är Sverige fantastiskt! Även här gäller det att välja rätt tidpunkt. Har ni möjlighet att åka på kort varsel så är slutet på maj eller i början av juni en utmärkt tid för att sedan skaffa lite energi till resten av sommaren, då kan ni titta tillbaka på denna weekend och fnissa (när ni behöver stå på ett mulet Skara Sommarland i mitten av juli). Förslag på resmål: Steam Hotel i Västerås, Hotel Tylösand strax utanför Halmstad (förvandlas till untz-untz-ställe under högsommarmånaderna så undvik juli och augusti), Djupvik Hotell på Gotland.

Steam Hotel i Västerås har blivit en stor snackis – hit åker de som vill synas! Här får ni mycket att titta på och spaavdelningen är underbar.

5. Tips för er som kör en staycation kortare tid: OK, budgeten och/eller tiden räckte kanske varken till weekend utomlands eller inom Sverige, men ni känner ändå att ni vill ha en rolig stund tillsammans? Perfekt – då är det en staycation som gäller! Staycation är lite flottare ord för ”vi hade inte råd att dra någonstans” men kan faktiskt vara betydligt mer givande än många tror. Det kräver lite mer fantasi och engagemang, men det fixar ni! Några förslag: Har ni någon väninna som har pool? Taget! Det är där ni ska vara! Kanske någons föräldrahem eller liknande med pool i trädgården? Då kan ni göra någon form av byte: att föräldrarna får bo hos er (och vara barnvakt) den helgen, eller den natten (beroende på hur länge ni kan vara borta). Gör det bästa av förutsättningarna med den plats ni har tillhanda. Pimpa och dekorera uteplatsen bäst ni kan: ta dit dynor och filtar att sitta på, ställ ut en massa ljuslyktor, häng upp utomhus-ljusslingor, fixa så att ni har en bra Spotifylista med skön musik, förbered grillspett, mumsiga förrätter, vitchokladdoppade jordgubbar och prosecco (godare än champagne och faktiskt både billigare och innehåller färre kalorier!). Tänk efter hur ni själva skulle ha velat ha det om någon bjöd er på date, och så ställer ni fram exakt de tillbehören och den dekoren för att göra det mysigt.

6. Klä upp er, SATC-style! Vill ni göra en kul grej av detta kan ni köra särskilda klädkoder, alltså att ni får försöka anamma varsin favoritkaraktär ur ”Sex and the City”. Här nedan får ni lite inspiration bildmässigt som underlättar. Det är MYCKET roligare att sitta och skvallra med sina väninnor när man känner sig glamourös och finklädd. Ett plus om det är en klädstil du vanligtvis kanske inte ”törs” bära då du är med familjen, eller i jobbsammanhang. Blomma ut! Yolo!

7. Lägg även omsorg på hår och smink. Alla vet hur mycket Carrie avskyr en ”scrunchie” (slarvig tofs…). Att lägga kanske 20minuter extra på frisyren kan göra underverk för ditt välbefinnande. Och dessutom får ni bra stoff till bilder för instagram sen! I sminkväg så gäller det att fokusera på GLOW (ett lite finare ord för lyster… tips: kan även fås genom att man är lite…ehhh…svettig. Så om du jäktar runt samma dag kan du få glow per automatik!) och ögonfransar. Kanske något kul läppstift. Och passa på att måla naglarna (även tånaglarna!). Har du någonsin sett Charlotte med ovårdad manikyr? Nä, just det.

8. Fega inte ur med accessoarerna! Det är dom som sätter pricken över i:et. Excentriska designern Patricia Field, som är chefsstylist för Sex and the City är känd för att experimentera vilt med accessoarer när hon letade outfits till Carrie & company. Vi talar om extremt vidbrättade hattar, roliga solglasögon, breda, färgglada skärp i lack (Samantha) eller metallic, charmiga vintage-väskor och retrochica scarves (Charlotte).

9. Stanna hemma. Med hemma menas alltså stället ni är på, hotellet eller den lånade trädgården. Så fort man ska förflytta sig till andra ställen så släpper spontantiteten och det charmiga med förtroliga samtal väninnor emellan. Då börjar istället folk flacka med blicken efter uppmärksamhet från andra, det blir svårt att höra vad de andra säger och risk finns att ni kan känna er lite obekväma i era dekadenta outfits och börjar dricka för mycket alkohol för att ”slappna av” och då vet vi ju alla att det är svårt att bete sig som en lady (eller gentleman för den delen, vi säger bara Mr Big…).

10. Prata om sådant ni aldrig får chans att prata om annars. Alltså INTE om era barn, deras skolgång eller fritidsaktiviteter, era chefer och så vidare. Nej, gå all in och skvallra om sex (antingen uteblivet sådant eller tips du vill dela med dig av till väninnorna), kroppsförfall/stolthet över era kroppar, spännande nyöppnade restauranger, löjligt dyra designerväskor eller feministiska diskussioner med djupa undertoner. Släpp loss!

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, HBO, New Line Cinema

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras