”Hon kommer att vinna Sveriges Mästerkock!”

En av höjdpunkterna i årets TV-kalender är äntligen igång: Säsong åtta av ”Sveriges Mästerkock”! Jag har ju hetsat och peppat mig själv ända sedan julafton. Nu när de tolv finalisterna äntligen är valda blir de kommande onsdagarna i det närmast heliga!

Jag har gjort en djupdykning i min Facebooks sökfunktion för att hitta alla mina gamla inlägg. Vad rasade jag mest åt under förra säsongens kvalveckor? Jo, alla dessa töntiga hipsterförkläden i läder. Jag tror att det var nästan 15 stycken då. Hur många var det i år? Ett, uno, ein! Jepp, tack och lov är trenden över, överlåten till de riktiga proffsen i yrkesköken. Den som hade läderförklädet på sig i år hade dessutom all rätt till det. Det var en jättegullig och cool läderkonstnärs-farbror som hade bott i L.A. i nästan hela sitt liv. Tyvärr så höll inte hans räkrätt den nivå som förväntades i slutkvalet. Jag såg direkt att hans skagenröra skrek ”Stadshotellet i Motala -87” hela vägen fram till avsmakningsbordet. Två kluttar räkröra slevade på var sitt salladsblad imponerade inte på juryn. Jag fick panik över att de skulle säga något elakt. Den snälla farbrorn har ju andra referensramar och tillhör en generation där det anses fint med just skagenröra, helst på en avokadohalva. De var rätt snälla mot honom och jag kunde andas ut. Herregud, jag fick ju nästan tårar i ögonen. En värdig sorti av en värdig herre.

”Gemensamt var den patologiska avsaknaden av självinsikt.”

Lyckligtvis var kvalveckorna i vanlig ordning fyllda med den sedvanliga samlingen av uppblåsta 30-plus säljare och narcissistiska millennials som skulle bjuda juryn på ”fantastiska” rätter. Gemensamt för båda grupperna var den patologiska avsaknaden av självinsikt. Millennial: ”Jag ska bjuda er på min fantastiska rätt som ALLA mina kompisar gillar, även mina föräldrar ÄLSKAR den”. Jovisst, den där sönderbrända kycklingen åkte rätt ner i sopkorgen. 30-plus säljaren: ”Mina nära vänner säger hela tiden att min mat är fantastisk, jag kommer att öppna en restaurang. Jag kan tänka mig att även öppna filialer i London eller Paris”. Jovisst, men lammet har ju fortfarande puls, är du säker på att du har stekt på den ordentligt? ”Absolut. Jag gjorde precis som på Youtube”. Suck.

Det värsta, och för oss tittare naturligtvis väldigt underhållande, är att när de väl får feedback från juryn, som faktiskt är EXPERTER, så kan de inte ta till sig kritiken utan att gnälla! Vad är det för fel på människor? Validering och beröm ska förtjänas. Det är ingen mänsklig rättighet att vara bäst i allt. Men så är det med generationen som fick en medalj bara för att de dök upp på skolans friluftsdag. Min tröst är att de kommer att gå åt först när zombieapokalypsen blir ett faktum.

Men nu till det viktigaste: Dags att lära känna årets tolva som är nog det bästa startfältet hittills. Dessutom verkar alla supertrevliga!

Erika Jureskog, 36 år, Stockholm

Det är ingen hemlighet att Erika är syster till den store krögaren Johan Jureskog. Man bara känner att det flödar oxblod i familjens gener. Att vara syster till en kändiskock är ingen fördel, snarare tvärtom. Jag anar att de kommer att bedöma henne hårdare. Jag kanske kommer att vara lite partisk eftersom jag är en av de DJs som spelar på Restaurang AG, hennes brorsas flaggskepp i Stockholm. Hon kommer definitivt att hamna i toppstriden.

Adam Lund, 22 år, Stockholm

Adam går sista året på sin juristutbildning och jobbar extra på en affärsbank. Han kommer även från en riktig curlingfamilj med en hel del OS-segrar. Han har haft som mål att vara med i programmet när han såg den första säsongen då han var liten. Huuur gammal känner jag mig inte då när jag hör sånt? Imponerade på juryn under kvalet med en hängmörad, perfekt stekt biff med bomkålspuré.

Filippa Järnmarker, 28 år, Australien/Mölle

Så modigt av Filippa att säga upp sig från sitt jobb i Australien och dessutom göra uppehåll på sin mastersexamen. Jag tror helt klart att det kommer att löna sig. Toppstrid, javisst!

Dante Zia, 24 år, Lund

Det är något speciellt med familjen Zia. De är både trevliga och talangfulla. Dante är bror till Oscar och är lika mysig som sin sjungande bror. Jag gissar på att det bli mycket italian löööve i kastrullerna.

Ebba de Flon, 25 år, Göteborg

Jag kan ju avslöja att Ebba är min huvudkandidat till segern. Hon har passion, gillar att skapa och är konstnärligt lagd. Bara att kunna gå vidare på en enkel råbiff säger allt! Snacka om att vara säker på sina smaker. I love her!

Emma Laiti, 39 år, Luleå

Emma gick bärsärk med brännaren när hon fixade biffen med en sotad lax i kvalet. Till vardags är hon butikschef på en delibutik. Go, Norrland!

Erik Hammar, 31 år, Stockholm

Erik jobbar på krog på serveringssidan. Han verkar kunnig och imponerade på juryn med sin smörstekta torsk med blomkålspuré, som senare blev en stomp eftersom han inte fick till den riktigt. Tur för honom eftersom han gick vidare på den. Lite väl mycket snackpåse, men jag tror att han kan leverera när det gäller.

Simon Edmark, 34 år, Visby

Simon handplockades av Leif på en delidisk i Visby. Han gick vidare utan problem efter att ha lagat en smörstekt röding med potatispuré, laxrom och smörstekt fänkål. Jag har inte riktigt fått grepp om honom än. Han känns lite lurig. Misstänker att han håller låg profil och sedan booom, blir han helt plötsligt en toppstridskandidat.

Lotta Öström, 46 år, Kalix

Alltså, Lotta. Ni fattar väl att vi har att göra med årets profil? Kanske även årets vinnarkandidat? Älskar scenen i kvalet när hon kastade ner potatis i fritösen och Leif försökte imponera lite med att ”i Frankrike kallas de för Pommes Suffle”. Hon svarade skönt ”Jaahaa, he’ va’ ju bara lit’ potatis i kastrulln”. Hon svär som en borstbindare och verkar ha ett hjärta av guld. Gråtfest galore. Representerar stolt oss norrlänningar! Hon är också en av Leif Mannerströms handplockade kandidater. Fun fact: hon har tidigare varit med i ”Halv åtta hos mig”.

”Jaahaa, he’ va’ ju bara lit’ potatis i kastrulln”

Yennifer Nunez, 32 år, Nacka

Ojojoj, här kommer det att bli både ’tjääärleck’, ’heeeetta kriiiddor’ och latinodrama. All bets are off när vi har att göra med den karibiska hettan från en skön Dominicana. Bakom hennes lite snurriga sätt döljer sig en farlig kandidat redo för slutstriden. Hon behöver dock styra upp uppläggningen och minska lite på portionstorlekarna för att vara med i matchen. Annars räcker det med att förhäxa juryn med valfri karibisk sås med kokosmjölk och tropiska frukter. Ay Dios mio! Bra jobbat av castingen. Detta är ”jävligt bra TV” som det heter på mediaspråk.

Rebecca Andersson, 37 år, Fjugesta

Rebecca var en av de få som kunde backa upp sin ”fantastiska” rätt i kvalet. Hennes lammentrecôte med jordärtskocka tog henne hela vägen till Mästerkocksköket. Hon drömmer om ett eget TV-program. En favorit till toppstriden.

Jakob Af Petersens, 46 år, Stockholm

Den mysigaste och mest sympatiska kandidaten i denna säsong. Jobbar inom krogbranchen som product manager. Imponerade med sin enkla men välsmakande korvrätt. Ladies, som jag förstår så är han singel. Hans vovve blir bortskämd med löjrom, the sky is the limit för hans framtida sällskap. Passa på nu! Dessutom misstänker jag att han kan göra grymma cocktails. En av mina favoritkandidater för slutsegern.

”Jag vill se henne i en roströd Valentino i finalprogrammet”

Juryns kläder hittills i år

Så, vad har juryn på sig so far? Leif Mannerström tuffar på med sin ”jag åldras med värdighet”-dandystil. Hans scarfar är välknutna och hur snygga som helst. Keep it up! Marcus Aujalay har satsat lite mer på kostymer med smal profil och färggranna skjortor. En stil som är betydligt elegantare än de udda kavajerna han körde ihop med jeans förra året. Mischa Billing går sakta men säkert från klarhet till klarhet i varje säsong. Norra Europas smaksäkraste kvinna, som för övrigt är min stora idol, har äntligen börjat få en garderob värdig henne. Vi är inte helt där än, men snart! En kvinna som är invald i Svenska vinakademin, är hedersledamot i Svenska sommelierföreningen och är dubbad riddare i Ordre des Coteaux de Champagne, förtjänar en fab garderob. Jag ska göra mitt bästa för att ta reda på vem som stylar henne denna säsong. Jag vill se henne i en roströd Valentino i finalprogrammet!

Men då så – låt TV-festen börja!

Fotnot: ”Sveriges Mästerkock” visas på TV4, onsdagar kl 20.00 och finns även på TV4 Play. 

Läs även: 

 

 

 

 


Av
Carlos Norlén Foto Daniel Ohlsson/TV4

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras