Hudvårdsexperten: ”Så maximerar du fukt på din torra vinterhud”

Vatten är faktiskt en av hudens värsta fiender. Det kan låta märkligt, eftersom det är just fukt som huden saknar då den är torr. Men vi talar om utvärtes vatten nu, inte invärtes. Du ska givetvis dricka en massa vatten för att återfukta inifrån. Men hudens eget ph-värde (runt 4-5) är annorlunda jämfört med vattnets ph-värde (som ligger på 7) och om du inte återställer och neutraliserar denna balans då du har sköljt ansiktet med vatten (efter rengöring, exempelvis), så funkar inte dina dyra och fina krämer lika bra. Huden har nämligen drabbats av en smärre chock och slår bakut och är inte det minsta mottaglig eller öppen utan ’butiken är stängd’ för både serum, essenser, oljor och allt du vill tillföra. För att återställa balansen efter att vatten varit i kontakt med huden använder du ett ansiktsvatten (kallas även för toner, mist eller spray). Vi som växte upp på 90-talet förväxlar ofta ansiktsvatten/toners med starka produkter som innehöll mycket alkohol och torkade ut huden plus gjorde att det gnisslade om den. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och det finns idag olika sorters toners: balanserande (som återställer ph-värdet), exfolierande (som ofta innehåller syror) och fuktighetsgivande toners.

Att använda en toner i sin hudvårdsrutin är det enskilt bästa tipset jag någonsin fått för min torra hud. Rådet kommer från Therese Mathisen, som är grundare och ägare av Spa By Us. Therese är auktoriserad och specialiserad hudterapeut sedan 2003. Netstyle ställde en del frågor om hur vi torrisar ska överleva vintern med alla temperaturväxlingar och kallt klimat i kombo med torr, varm och fuktfattig luft inomhus.
– Om du är torr, så undvik att använda rengöring på morgonen. Ju mer du undviker vatten, desto bättre. Ta ansiktsvatten på en bomullsrondell och rengör ansiktet, sedan en kräm – that’s it.

Att använda en toner är det enskilt bästa hudvårdstipset jag fått någonsin

Så här på vintern är vi många som har problem med fuktfattig och torr hy. Vad ska jag tänka på för att återfå spänsten? Behöver jag byta produkter?
– Du kan ha kvar samma serie/märke, men byta produkter om du har hittat en serie som man gillar. Jag är en supertorris och måste ha ett extra fett serum under min kräm för att ”gotta till” det lite extra, annars ser jag jättesliten ut. På sommaren kan du oftast ha lättare krämer och behöver sällan ha ’lager på lager’-användning av produkter, men det är samtidigt väldigt individuellt. Jag tycker alltid att du ska unna dig expertråd och besöka en hudterapeut, eftersom du då får ut mer av sina produkter som är en investering.

Hur vet jag om man har torr hy eller yttorr hy? Vad är skillnaden? 
– Om du är yttorr ser det ut som ormskinn på huden. Titta noga i spegeln efter att du rengjort ansiktet. Det kan nästan se ut som ett lager gladpack på nästan då du är yttorr. Är du väldigt torr blir du fnasig och flagnig och ofta lite röd, för att huden är arg eftersom barriären är störd.

Några särskilda ingredienser jag bör titta efter eller andra produkter som hjälper?
– På vintern tycker jag att du kan gå på med retinoler, då du behöver lite extra aktivitet i huden och det gör att cirkulationen stimuleras så att man ser lite piggare ut! Barriärkrämer på vintern är fantastiskt, speciellt om du bor uppåt i landet eller om du ska iväg till en skidort. Fett och fukt är bra även när du ha en fetare hud, det gäller bara att hitta rätta produkter avsedda för din hudtyp. Fuktampuller och fuktmasker kan du alltid lägga till när du känner att huden är extra utsatt, så det är ett hett tips att alltid ha hemma. Sov med fuktmask någon gång i veckan så ska du se att det känns lite bättre.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras