Inspiration till ljuvliga pepparkakshus + Mat-Tinas proffstips

 

Att bygga pepparkakshus är roligt och ger utrymme för kreativ frihet, men det är mycket pyssel och tar betydligt längre tid än vad många tror. Ett första tips bör vara att avsätta rimligt med tid. Man kan faktiskt låta bygget ”pausa” några dagar så att det inte blir paniklösningar på slutet bara för att man är trött.

Netstyle har frågat Tina Nordström, en av Sveriges mest populära och erfarna kockar, om hennes bästa tips för att lyckas med pepparkakshusbygget.
”Ska jag vara ärlig så är det inte jag som bemästrar pepparkakshusen i vår familj, det är min tös som är experten”, säger Tina till Netstyle. Därför kommer tipsen från både Tina och hennes dotter:

Tips från Mat-Tina (och hennes dotter)

• Jag sätter ihop husdelarna med socker, lite vatten och honung. Det är lite hängslen och livrem då man har vatten i kastrullen när an smälter socker, se till att ha koll! Blanda 2 dl socker, 2 msk vatten och 1-2 msk honung som får sjuda ihop.
• Dekorera huskropparna innan ni sätter ihop dem.
• Så här blandar du till din bästa kristyr som blir fluffig och lätt att spritsa (plus att den torkar snabbt): 1 äggvita, 3,5-4 dl florsocker, 1 tsk ättikssprit/vinäger.
• Ska du köpa tyllar till spritsen: tänk smått.
• För att göra en snögubbe på hustaket brukar min dotter ta små minimarshmallows och krama till små kroppar. Blanda i lite kristyr så att de limmas ihop. Halsduken gör du av röd kristyr och hattbrätte av halverade M&M:s.
• Ett annat bra tips är att smälta marshmallows och blanda i rispuffar, det blir lätt att forma en tomtemössa eller liknande av.

Tips från Silverödlan

En annan superexpert inom detta område är Merja Erkstam, som driver bloggen Silverödlan. Hon bygger fantastiska pepparkakshus varje år. Här är några matnyttiga tips från Silverödlan:

Detta vackra hus har Silverödlan gjort.

• Rita först huset på rutat papper och använd det som mall.
• För att huset ska hålla bättre kan du använda dig av en särskild deg som funkar bättre än köpedeg. Googla ”deg för pepparkakshus” för recept.
• Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper.
• Glöm inte att göra hål eller lämna öppningar för ljusslingorna, om du ska använda sådana.
• Bygger du ett större och kraftigare hus funkar inte ätbart lim på tub. Bränt socker är inte att rekommendera eftersom det missfärgar kristyren. Kristyr kan funka som lim men bäst hållbarhet får du med limpistol. Då måste du dock ha koll på att inga barn börjar ”tjuväta” på huset!
• Använd gelatinblad som fönster och klistra fast dom innan du monterar husbitarna.
• Undvik att få in för mycket luft i kristyren och rör försiktigt ihop den med en gaffel.

Tips! Använd Falu Rågrut till taket, eller annat knäckebröd med struktur.

Tips! Två hus bredvid varandra blir dekorativt och charmigt. Placera gärna en gran framför.

Tips! Gör gärna fler små hus som en fiskeby och placera stenar framför. Pudra över florsocker över allting – otroligt effektfullt!

Tips! Ett tåg som passerar huset blir superfint!

Tips! Mörk choklad blir effektfullt i dekoren och ger en rustik känsla av alphydda.

Tips! Gör en hel stad med husfronter. Husen behöver inte vara så djupa, utan det kan räcka med en grundare fasad.

Tips! Istället för att skära ut dörren kan du stansa ut den med ett pepparkaksmått med granform.

Tips! Salta pinnar blir superfina i dekorväg som staket!

Tips! Pepparkakshus behöver inte vara stora, utan även små hus ger fint intryck. Lägg extra fokus på sidodekoren!

Tips! Röda sidenband är stiligt att dekorera husknuten med.

Tips! Använd gelebönor eller annat godis för att göra en ståtlig husgrund.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, Andreas Lundberg, Merja Ekstam

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras