”Jag är en av få män i världen som köper haute couture”

Han är en av ytterst få svenska, inbjudna gäster på haute couture-veckan i Paris, där kreationer för miljoner visas för saudiska prinsessor och celebriteter från Hollywood. Denna excentrista har partajat med Pamela Anderson, shoppat med Courtney Love och suttit front row med Anna Wintour.

Netstyle pratar modehantverk och visningsskvaller med PR-mannen Fredrik Robertsson (utsedd till Årets Blickfång av Elle 2018, en av flera fashion-utmärkelser han fått).

Hur blir man inbjuden till de här ytterst exklusiva visningarna om man inte är ihop med en oligark eller jobbar på Vogue? Vad gjorde du för att bli ”upptäckt” som svensk, på denna internationella modearena? 
– Första gången jag var på couturevisningarna i Paris följde jag med som +1 för Cameron Silver, som äger den lyxiga vintagebutiken Decades, samt en rik kvinna från USA. Camerons uppdrag är att dra nya potentiella couturekunder till modehusets visningar. Jag lät Cameron introducera mig för alla som är något. Hur jag byggde mig ett namn under denna vecka i Paris är rätt simpel: jag klär mig annorlunda, fotograferna gillar mig – vilket gör att man får uppmärksamhet – och ryktet sprider sig. Jag är en av få manliga kunder i världen som köper couture och det är en väldigt liten värld, så ryktet sprider sig fort. Idag är jag ett etablerat namn bland “head of clients”-ansvariga på dessa modehus.

Fredrik bär gärna svensk design för att uppmärksamma den utomlands. Här i Beckman-studenten Anastasia Jansäters märke Yakusha samt Anna-Karin Karlsson solglasögon.

”Jag reser med tre resväskor och byter outfits fyra gånger om dagen”

Berätta lite om dina förberedelser packmässigt inför denna couturevecka! 
– Jag tycker att det är väldigt roligt att klä upp mig för visningarna i Paris. Det är inget man måste göra men det förväntas av mig. Jag börjar att planera en månad innan. Då vet jag vilka visningar jag ska på, vilka designers jag ska träffa, vilka som ska klä mig osv. Jag reser med tre resväskor och får även låna några looks på plats i Paris av designers. Jag byter om cirka fyra gånger på en dag. Det är kaotiskt schema i fem dagar.

Hur många visningar/mingel/cocktails och fester hinner du med under dessa dagar?
– Jag tycker inte det är lika kul idag som de första säsongerna då jag verkligen ville se allt jag var bjuden på. Nu går jag på de visningar jag faktiskt vill se och de designers jag handlar couture från. Tidigare blev det för hysteriskt. Så jag har en till tre visningar per dag. Sedan är det alltid ett eller två mingel på kvällen, oftast för dem som visat under dagen. Jag gick på totalt åtta visningar och fyra events/mingel denna gång. Roligast var helt klart Gaultiers parfymfest med tema SCANDAL.

I Alexis Mabille på coutureveckan förra året (det var 36 grader varmt i Paris då…).

På instagram ser vi att du frotterar dig med flera kända namn. Vilka stjärnor brukar du hänga med under coutureveckan? 
– Under coutureveckan finns det absolut många kända ansikten. De jag faktiskt träffade var bland andra Tracee Ellis Ross (Diana Ross dotter), Daphne Guinness, Kathy och Nicky Hilton med flera. Jag gjorde även entré på Gaultiers visning med hans musa Rossy de Palma. Valentino har som tradition att alltid ha en cocktail innan sin visning. Då minglar man i en trädgård och det är kul för då hinner man och har möjlighet att prata med alla, utan fotografer och fans. Det är väldigt avslappnat.

Med Jennifer Tilly och Sutton Stracke på front row.

”Mina vänner köper plagg för miljoner”

Var det någon av dina fashionabla väninnor som beställde något plagg från kollektionerna som visades? Köpte du något själv?
– Många av mina vänner där köper plagg, absolut. För miljoner. Det är helt otroligt hur mycket pengar dessa människor har. Det är därför vi åker dit. För att shoppa, investera i mode och bevara hantverket. Jag har inte samma budget som dom men jag köpte en Jean Paul Gaultier-kaftan från nya kollektionen som kommer vara klar i oktober. Och en hatt från Iris van Herpen, men de ska ändra färg och modell på den och 3D-scanna mitt ansikte. Vi får se vilken färg det blir, jag vill ha lite rockigare, typ rött, svart och nyanser av grått men de ska skissa upp och visa när jag besöker deras ateljé i Amsterdam.

Håll i hatten! Särskilt om den ser ut så här, från Iris Van Herpen.

Vad kostade kalaset? 
– Couture är pissdyrt. Jag törs inte säga priset. Men det är bara att googla om man är nyfiken…

Tillsammans med Daphne Guinness, Luna De Casanova och Rossy de Palma.

Vilka visningar uppskattade du mest? 
– Viktor & Rolf firade 25 år som designerduo. Deras visning var fantastisk. Dom valde 25 ikoniska plagg som de gjorde om, helt i vitt med Swarovskikristaller. Det var en otroligt mäktig visning. Jean Paul Gaultier är också kul, det är alltid en fest. Liksom Valentino, som alltid är otroligt mäktigt – old school couture där damerna sitter i soffor på front row.

Viktor & Rolf, Jean-Paul Gaultier och Valentinos visningar för Haute Couture AW 2018.

Får du sitta front row?
– Det är olika. Jag sitter absolut front row på flera av dom, men inte alla. Det är ytterst få killar som är couturekunder och som dessutom klär sig som jag gör. Så många tycker att det är kul med mig längst fram för det adderar något extra bland alla traditionella, äldre damer och modepress. Det är olika också beroende på hur visningarna är byggda. Ulyana Sergeenko hade till exempel bara en rad på sin visning.

Fredrik i en av sina pampiga couturekreationer, denna från Ulyana Sergeenko.

”Jag planerar mina outfits en månad i förväg”

Jag vet att du sitter och trycker på en massa ”fashion moments” från dessa coutureveckor. Kan du dela med dig av några minnesvärda moment? 
– Oj, det är många minnen från varje säsong jag åker. Jag fick stänga en visning för ett år sedan för märket On Aura Tout Vu. De tyckte att jag var cool och bad mig stänga som en del av en bröllopsduo. Superkul! Jag har även fått träffa så många coola personer, som till exempel Daphne Guinness. Jag har fått personliga brev från chefdesigners som ber mig besöka deras ateljé och dom skickar ibland blombud. Att gå igenom processen att köpa couture är otroligt kul. Det är så fantastiskt många människor inblandade. Haute couture är en sådan fin tradition och ett sådant hantverk bakom varje plagg. De behandlar sina kunder så fantastiskt. Coutureveckan i Paris är fyra, fem dagar av konstant intryck och modemagi. Sedan är det väldigt kul att shoppa med mina rika Beverly Hills-vänner som köper en kappa för 900.000 kronor som om det vore en kappa från Zara…

Fredrik stänger visningen på On Aura Tout Vu.

Av Charlotta Flinkenberg Foto Ea Czyz, Magnus Ragnvid (Fredriks instagram), All-About-Fashion

Gina Tricot
699 kr
X-Lash
706 kr
Sif Jakobs
1699 kr
Röhnisch
599 kr
Aida
152 kr/4 st
Gucci
11 060 kr
Filippa K
1700 kr
By Malina
3999 kr
Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras