Känn styrkan med färgstyling – vi hjälper dig!

Färgen, kära vän, det är färgen som bestämmer mycket kring känslorna för det du du väljer att ta på dig! Färgstarka plagg är inte bara kraftiga i ren kulörintensitet, de kan faktiskt ge dig självständiga superkrafter just eftersom du signalerar mycket kraft med pigmentrika färger, till skillnad från neutraler (som mest handlar om att smälta in och inte ta plats överhuvudtaget).

Hur vågar man då att ens överväga färg om man tidigare har en helt svart garderob? Eller majoriteten av plaggen i neutrala färger (typ marinblått, denimplagg, vitt, beige och svart)?

Du kan närma dig färgstyling på tre sätt:

1. Du smyger dig fram och väljer kanske 10% färg. Alltså någon enstaka accessoar, kanske en halsduk, eller en väska, eller skor som blir härliga utropstecken till en i övrigt färgsvag outfit.

2. Du höjer insatsen och vågar lite mer, kanske adderar ett större plagg i kul färg. Men låter resten av dina kläder vara som tidigare. Just ytterplagg är tacksamma för denna typ av stylingexperiment. Eventuellt att du väljer ett plagg nedtill i den starkare färgen. Vi tenderar att bli mer ”fega” när det handlar om intensiva färger närmast ansiktet. (Även om inte så många av oss kanske skulle kasta oss över ett par gula byxor det första vi gör…). I denna nivå hör över färgkrockar, alltså att du känner dig mogen att plocka in ytterligare en dominant färg utöver den du redan valt, bara för att du är spänd på resultatet. Exempelvis rött och rosa, blått och grönt, lila och orange osv.

3. Du tänker ”det är ju bara kläder, vad är det värsta som kan hända?” och bär antingen den väldigt knalliga nyansen i plagg från topp till tå eller i ett mer kroppstäckande plagg som exempelvis hellång klänning eller en jumpsuit.

GULT

Särskilt fint ihop med sina kontrahenter blått, men även stiligt ihop med neutrala inslag som svart och vitt. Många tror att de inte ”klarar av” att bära gult, vilket är en myt. Det handlar om att prova dig fram till rätt nyans av gult, som kommer i flera spektran. Trivs du bäst i kall citronfärg, varmare smörblomma, åt ockrahållet eller mer neonguld?

LILA

Lila är särskilt fint för dig med ljusare hårfärg. Våga även pröva att plocka in röda och rosa färger ihop med det lila!

FUCHSIA

Eller om du hellre vill säga chockrosa. Kommer i lite olika nyanser, från mättad rosa, till neon, till det mer syrénlila hållet. Fint ihop med denim men också oväntat snygg ihop med korallfärgade toner.

KLEINBLÅTT

Perfekt nybörjarfärg om du vill börja leka med lite starkare nyanser. Blått är en färg många känner sig trygga med. Välj en lite mer intensiv blå färg bara. Och kör gärna svarta accenter till om det känns för poppigt, så får du en elegant kombination.

ORANGE

Oväntat snygg färg ihop med olika nyanser av grönt. Orange är även en trevlig uppstickare när du känner att du vill pausa rosa ett tag.

GRÖNT

Grönt kommer i ett enormt brett utbud av nyanser, så det är nästan omöjligt att inte hitta någon grön färg som känns som du! Försök att inte fega och gå åt det olivgröna hållet, för det klassas mer som neutral färg snarare än stark sådan. Det kan vara lättare att bära grönt i starkare toner både upptill och nedtill, än att hitta något som ska matcha (eller missmatcha).

RÖTT

En av de mer tacksamma, starka färgerna att välja då utbudet av röda kläder ändå är förhållandevis stort. Rött är särskilt tacksamt ihop med neutraler, men matchas även med fördel tillsammans med systerfärgen rosa, eller lila. Var även öppen för att blanda in vinrött ihop med klarrött.

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras