Karl Lagerfelds mest minnesvärda Chanel-visningar

 

Modedesignern Karl Lagerfeld har gått bort, 85 år gammal, efter att ha varit sjuk i flera veckor. Kung Karl missade att närvara på de två senaste couturvisningarna av Chanel och redan då misstänkte man att hälsan inte var på topp för den kultförklarade designern, men modehuset hävdade då att det bara var en tillfällig frånvaro.

Karl intresserade sig för mode redan 1933 då hans mor tog med honom på en Dior-visning och som liten tecknade den unge Karl detaljrika modeskisser på kläder.

Den ikoniske chefsdesignern har varit Chanels kreativa och spirituella geni i över tre årtionden, men han tvekade faktiskt först över att ta uppdraget som designchef för det anrika modehuset 1985. På den tiden hade han redan skaffat sig ett gott rykte inom märken som Fendi och Chloé och många varnade Karl för att ta sig an just Chanel. Men han gjorde det ändå – och stannade kvar.

Det är svårt att sia om exakt hur stor inverkan Karl Lagerfeld har haft på Chanels otroliga framgångsutveckling sedan Coco Chanels död, men Karls privata förmögenhet på runt 250 miljoner dollar säger en del. Ryktet säger att Karls bortskämda katt Choupette är den som kommer att ärva förmögenheten.

Karl Lagerfeld klassas som en av de mest inflytelserika personerna inom modeindustrin i historien och hans kreativitet, excentriska leverne och fantasi, på gränsen till megalomani, är vida berömd. Men lika (ö)känd är han för sina kontroversiella uttalanden. En del har kallat honom för en cynisk och iskall modenarcissist, en hänsynslös posör som är rapp, men elak i käften. Exempelvis har han i intervjuer sagt att om han hade fötts i Ryssland skulle han ha blivit lesbisk, eftersom ”de ryska männen är så fula”. Han har även kallat sångerskan Adele ”lite fet”, för att senare ha tagit åt sig äran för hennes viktnedgång. Gällande kritiken mot hans väldigt magra modeller har han torrt konstaterat: ”Ingen vill se kurviga kvinnor på catwalken.” Sedan har han uttalat sig med viss självinsikt (?) gällande att umgås med män i hans ålder: ”Jag kommer överens med alla utom äldre män, de är antingen borgarbrackor, eller pensionärer, eller tråkiga.” Mest kontroversiellt var dock kanske när han tryckte till sin uppdragsgivare Chanel och sa: ”Om jag borde respektera Chanels kulturella arv? Respekt är inte kreativt. Chanel är en institution och du måste behandla en sådan som en hora – då kanske du får ut något av henne.”

Oavsett vad man kan tycka om Karls inte helt lyckade uttalanden så är en sak säker: modevärlden kommer att bli betydligt tråkigare utan honom. Vila i frid, Kaiser Karl!

Se en sammanställning av hans fantastiska visningar för Chanel här!

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras