Knepen som får dig att lyckas med inredning

2022 är året vi lägger mer fokus på vårt hem än på väldigt länge. Detta av flera orsaker: vi har tillbringat mer tid hemma än vanligt, varpå vi granskat hemmet mer noggrant och upptäckt saker som behöver åtgärdas, vi kan inte resa på samma sätt som tidigare och behöver då göra näromgivningen så behaglig som möjligt, vi har fått mer tid över att pyssla och finner ofta trygghet i saker vi kan påverka (som att fixa i ordning hemma) när allt annat i världen befinner sig i kaos.

Men hur lyckas man egentligen med att få till ett harmoniskt och stilsäkert hem? Ibland kan det kännas hopplöst – som att man inte vet i vilken ände man ska börja. Och om hemmet inte har fått så mycket kärlek och uppmärksamhet på länge kan det vara väldigt mycket som behöver åtgärdas.

Men misströsta inte – det går att komma igång direkt, med Netstyles tips!

Följande tre saker avgör allt

Inredning handlar om tre saker: 1. Intresse. 2. Tid. 3. Pengar. Du behöver ha koll på var någonstans du befinner dig på skalan gällande dessa tre frågor. Var ärlig mot dig själv redan från start, annars blir det svårt att komma vidare!

Läs även: Smarta sätt att smyga in rosa i inredningen

INTRESSE – är du genuint intresserad, eller är dina kunskaper om inredning högst bristfälliga? Hur ofta läser du inredningsmagasin, tittar på renoveringsprogram på TV, följer inspirerande inredningskonton på instagram eller fixar där hemma? Är det över 15 år sedan du gjorde något radikalt hemma, eller möblerar du om/målar om, flyttar runt, köper nytt flera gånger per år? Ber vänner dig om stiltips? Får du mycket komplimanger för ditt hem? Ge dig själv ett betyg mellan 1-5 på intresse där 1 är väldigt lite intresserad och 5 väldigt mycket. Om du får lågt betyg här är det ingen fara, alla kan inte vara intresserade av samma saker! Men det innebär att du behöver ta hjälp och information från sådana som är mer pålästa. Skaffa dig kunskap, läs inredningsbloggar, bläddra i böcker och magasin och följ balla konton på instagram under specifika hashtags för ändamålet ifråga. Intresset växer oftast med kunskap – och träning. Ingen är bra på inredning från start, det är bara att öva! Är du helt talanglös, ointresserad eller obildbar, kan du ta hjälp av andra. Kanske en väninna med skarpt öga för design och form, eller varför inte en son/dotter eller annan släkting?

Tips! Väck lusten genom att göra ett moodboard! Det kan alla göra, oavsett om du aldrig gjort det tidigare. Så här gör du: ta fram ett riktigt stort papper, gärna ett hårt sådant (kartong går också bra). Sedan sätter du dig med sax, tejp och lim och börjar bläddra i inredningsmagasin. Ser du någon bild du gillar så klipper du ut den. Men klistra inte fast den än på pappret utan lägg bilderna i en liten hög. Sedan letar du efter textilier som du gillar. Gå till en syaffär och kolla i stuvbitslådan. Ta med dig provbitar av sådant som fångade din blick. Då får du även en känsla för vilka färger och material (skinn, sammet, linne, bomull) du tycker om. Gå till en färgbutik eller närmaste Bauhaus och samla på dig så många färgprover du kan hitta som tilltalar dig, antingen från Pantone-kartor eller Beckers/Jotuns färgstickor. Här kan du även plocka med dig tapetprover som du tycker om. Gå ut i naturen – vad ser du som du gillar? Plocka med det hem! Kottar, snäckor, små stenar, kvistar, gröna växter, blommor, vad som helst. Sedan går du igenom alla dina fynd och väljer till sist ut vilka saker du tycker hör ihop fint på ditt moodboard. De behöver inte matcha varandra utan snarare komplettera. Gillar du det du ser? Då är det åt detta håll du ska gå gällande inredning! Titta noga efter färger, mönster, texturer, materialmixar, stämningar, känslor, gammalt eller nytt, stökigt eller avskalat.

Läs även: Inred hemma som du klär dig

TID – kan du avvara mycket tid så är det förstås bra. När det gäller inredning brukar kalkylen påminna om pi – alltså det tar tre gånger så lång tid och blir tre gånger så dyrt. Detta gäller särskilt för mer omfattande renoveringsprojekt. Om det inte är nödvändigt att koppla in hantverkare så går faktiskt det mesta att lösa själv. Det är bara då det handlar om säkerhet och mer komplicerade områden som våtrum och kök, mm, som yrkesskickligt folk behöver kopplas in. Annars är det att rekommendera om du gör så mycket av arbetet själv – om inte annat för att spara pengar, men även för tillfredsställelsens skull. Folk blir stolta och glada över att se resultat växa fram från sina egna insatser!

Då det gäller tid ska du varken överskatta eller underskatta tidsåtgången. Överskattar du hur lång tid det tar att måla ett rum kommer du gissningsvis aldrig att sätta igång. Men själva målningen tar inte så mycket tid som du tror, däremot är förarbetet trist och pyssligt och kräver extra timmar man inte alltid räknat med. Viktigt är att avsätta tid där du inte blir STÖRD. Barn och djur i kombination med inredning är exempelvis en jättedålig idé. Försök att fixa handvakt/barnvakt och sätt en ordentlig deadline för ditt projekt. Och framförallt – GÖR KLART. Lämna inte saker halvfärdigt och tro att det ska ”lösa sig”. Det löser sig aldrig om du inte gör klart direkt.

I tidsaspekten ingår dock inte bara själva hantverksprocessen utan förberedelserna. Alltså att leta efter rätt typ av mosaik eller kakel, eller tapeter på nätet. Eller att ägna timmar åt att hitta fynd på auktionssajter. Eller att ta mått på rum, göra moodboards, visualisera fram förändringsprocesser, leta efter inspiration till barnrum eller vardagsrum, eller den perfekta gröna väggfärgen. Allt sånt här behöver du ha en tydlig plan för.

Tips! Kan du inte avsätta heldagar, weekends eller veckor åt inredning, sätt ut fasta tidpunkter i agendan som helt viks åt inredning. Det innebär att vissa andra saker får stryka på foten under en period, som träning, titta på Netflix, scrolla på sociala medier, laga mat, osv… Gör en priolista på vad som ska åtgärdas först och konkretisera när. Ju tydligare deadlines, desto bättre! Alltså inte ”i sommar”, utan hellre ”innan den 20 maj”.

Läs även: Lyxig walk-in-closet till budgetpris

PENGAR – Självklart underlättar en hög budget enormt då vi talar om möbelinköp eller hantverkstjänster. Har du mycket pengar men noll intresse eller tid så är det lätt att delegera inredningsbiten åt en stylist/inredare som helt enkelt hjälper dig. Har du en stadd kassa behöver du heller inte ägna timmar åt att jämföra priser från olika leverantörer.

Men de flesta av oss har ju inte obegränsat med pengar. Särskilt inte i dessa tider! Med det sagt behöver det inte alls vara omöjligt att skaffa ett vackert hem på en lägre budget. Idag finns det så otroligt bra och prisvärt utbud hos flera kedjor och fyndläget hos stora antika möbler på auktionssajter eller Blocket är mycket högre än många tror! Men samma sak här, du behöver ha intresse och tid för att hitta dessa saker. Så alla dessa tre komponenter (intresse/tid/pengar) samverkar.

Du behöver dock vara medveten om att det är två områden inom inredning där det är svårt att komma billigt undan och det är kök och badrum. Båda dessa områden kräver installationstjänster och hantverksarbete utfört av folk med behörighet och yrkesmässig skicklighet. Det är inga områden för glada amatörer. Dessutom är vitvaror ofta dyrt, liksom golv- och väggarbeten (om sådant behöver fixas). Det är även utrymmen som slits mycket och används ofta och det är ingen bra idé att vara dumsnål med materialval för ett kök som man ska tillbringa tusentals timmar i, lagandes mat och slamrandes med kastruller. Eller en våtrumsmiljö som ska tåla att en familj på fem personer ska duscha där dagligen, ha bra belysning för att kunna sminka sig, borsta tänderna och allt sånt där.

Andra saker som kan vara värt att investera lite extra i är: 
• En riktigt bra säng
• En stor och tjock matta
• En snygg och pampig soffa (stora möbler överlag är bra, för de är naturliga blickfång pga sin storlek)
• Sköna matsalsstolar. Ett hem ska vara bekvämt och komforten är viktig! Både vackra och sköna stolar kostar ofta en slant. Det är värt det, du har många middagar framför dig.
• Stora kuddar. Kuddar avslöjar nivån på inredning DIREKT. De flesta har fjuttiga kuddar på 45×45 eller max 50×50. Leta efter kuddar som är minst 60×60 cm. Av god kvalitet. Sådana hittar du inte på Rusta, tyvärr.

I princip allt annat kan du fynda hur billigt som helst. Zara Home, H&M Home, Rusta, VidaXL, Furniturebox är bra budgetkedjor, men missa inte heller Stockholms Auktionsverk online!

Tips! Gör om möbler du redan har så blir det inte så dyrt! Det går utmärkt att trolla med textilier (läs mer här!), eller genom att måla om både möbler och väggar (läs mer här!). Byt ut knoppar, ge stolarna nya dynor, pimpa en Ikea-möbel med fusk-snirkel-list nedtill, arrangera små stilleben av billiga inredningsdetaljer (krimskrams) och sådant du ärvt eller fått i present.

Läs även: 10 tips som fixar en mysig uteplats

Jag har sett mängder av vackra hem (men även motsatsen, tro mig…) och gjort massor av inredningsreportage åt Sköna Hem och Hus & Hem. Här kommer slutligen mina samlade intryck för att ge ditt inredningsintresse en extra knuff:

Vanliga misstag folk gör: 
• Använder för små möbler, för små mattor, för små kuddar.
• Har för lite möbler och fegar ur när det gäller själva inredningsdetaljerna (alltså vaser, krukor, fat, böcker, doftljus, lampor, växter, speglar mm).
• Misskötta växter. Klarar du inte av att sköta dina blommor, så skaffa hellre konstgjorda växter. Art Flowers har exempelvis ett finfint och naturtroget utbud.

Gemensamma framgångsingredienser i vackra hem:
• Konsensus. Det finns en röd tråd i inredningstänket, i de flesta rum. Behöver inte vara samma färger eller tapeter, men kanske själva stilen i sig. Det gör det lättare att möblera om och flytta saker från andra rum då du tröttnat. På så vis blir livslängden för möblerna och inredningsdetaljerna längre. Man märker att de som bor där har självförtroende och låter det synas i färgval, tapetval, möbelval mm. Det är inte en ängslig och spretig mix av sådant de ”tror” är trendigt (men kanske ändå inte riktigt gillar/begriper sig på) och ärvda möbler (från föräldrar eller tidigare förhållanden, vars smak de faktiskt inte delar).
• Tavlor, tavlor, tavlor. Stora tavlor, små tavlor. Tjocka ramar, tunna ramar. Gärna allt på en gång. Konst, målningar och inramade fotografier adderar själ och karaktär åt ett hem. Nästan alla vackra hem har minst en rikligt överhängd tavelvägg.
• Smart och spektakulär belysning. Spotlights riktade mot konstverk, svulstiga taklampor, inbyggd belysning i garderober eller vitrinskåp (eller vid trappsteg), charmiga kristallkronor (på oväntade ställen, typ toaletten!) och/eller ljuslyktor och slingor med glödlampor som charmig dekoration, både inne och ute.
• Mängder av textilier. En överdos av kuddar, överkast, filtar, plädar, dukar, linneservetter, gardiner, mattor, mysiga handdukar… sa jag kuddar? Det går faktiskt inte att ha för många kuddar.
• Annorlunda golv. Antingen att golven är särskilt väl omhändertagna. Eller så är de målade eller vaxade/behandlade på ett sätt att de har en annorlunda färg eller finish. Alltså mörkbetsade, blanka golv, eller vitlaserade golv med romantisk och sliten känsla. Eller mönstrade golv med marockanska vibbar.
• Stuckatur och dekorlister/takrosetter, både här och där. Uppe vid taket, nedtill vid bokhyllor, som en del i att pimpa en möbel för att ge den mer karaktär, bröstpanel, runt dörrfoder, mm. Du behöver inte bo i en sekelskiftesvåning/hus för att ha sådant utan det går att köpa separat och sätta fast!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Oscar & Clothilde/Ek PR

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras