Kreativa tips för glammiga vinterdesserter

Festmiddag på gång snart? Har du fått i uppgift att fixa dessert? Sliter du ditt hår när du googlar krångliga och tidskrävande recept efter den perfekta efterrätten?

Här har vi samlat en del vackra, välsmakande och kreativa idéer som inte tar en halv evighet att tillaga. Vissa kräver lite förberedelser och planering (det hinner du!), medan andra går att göra bara någon timme innan.

Kom ihåg: när det gäller festdesserter så kan du fuska hur mycket som helst – ALLT behöver inte vara tillagat från scratch! Du kan mycket väl köpa en färdig kaka på Ica, eller ta fram en gammal sockerkaka från frysen. Det hela handlar om hur du DEKORERAR desserten. Framställandet och presentationen är A och O!

Tips!

• Att pudra över florsocker över skapelsen får den tristaste vanliga kladdkaka att se ut som något Roy Fares har svängt ihop. Du tar florsocker och placerar lite grann i en vanlig sil (håll först silen över en bunke så att det inte regnar för mycket ”snö” över allt), sedan knackar du försiktigt med silen över desserten så finfördelas ett vackert puderlager av florsocker.

• Tomtebloss är trevligt och ger en riktigt vinterfestlig känsla! Dessutom får din dessert en kraftfull och instagramvänlig entré.

• Kolla i din livsmedelsbutik efter rolig och ätbar dekor, som snöflingeformat strössel, sikverkulor, små marsipanrosetter, ätbart glitter. Du kan även skära ut eller forma fin dekor av vit sockerpasta.

• Granatäpplekärnor, vinbär, blåbär, hjortron, björnbär och hallon är alla trevliga som dekoration och innehåll i nyårsdesserter.

• Att riva vit choklad försiktigt med en osthyvel för att få snygga såna där skruvar, kan rädda de flesta desserter dekorationsmässigt.

• Ibland kan en ganska modest efterrätt lyfta genom att du placerar den på ett vackert silverfat, eller i ett kristallglas med guldkant och så vidare. Använd ditt finaste porslin och glas!

Läs även: Idétorka? Här är förslag på smaskiga förrätter till nyår!

Cake pops med ätbart glitter

Otroligt elegant dessert! Googla hur du gör cake pops och så tänker du dem med vit choklad och pudrar över ätbart glitter. Placera dem i fina pappersformar – klart! Succé!

Chokladkaka med glass och kolasås

Kan du inte välja mellan kladdkaka eller glass? Ta både och! Att servera glassen i fina kulor ovanpå kladdkakan gör att det blir en trevlig höjd på desserten. Ringla över kolasås. Har du ont om tid köper du O’hoj kolasås på tub. Annars kan du göra en egen, se tips här. Tar inte alls lång tid det heller!

Pannacotta med granatäpple

Pannacotta är mycket enklare att tillaga än många tror! Koka upp den på morgonen, placera i koppar eller rundade glas och ställ in i kylen för att stelna. Viktigt att använda äkta vaniljstång för att få de dekorativa fröna. Vänd upp pannacottan på tallrik och dekorera med granatäpple. Enkelt och sofistikerat med raffinerade smaker! Du kan även servera pannacottan i glas med granatäpple ovanpå.

Lyxig sockerkaka

En enkel sockerkaka blir direkt mer piffig om du pudrar florsocker över den och sticker i ett tomtebloss! Har du en färdig sockerkaka (köpt eller fryst) tar du förstås den. Annars kan du baka en egen saftig variant och smaksätta den med ingefära och citron för att ge den lite mer karaktär.

Fem i tolv-tårtan

Detta tema kan du applicera på ett gäng olika efterrätter, alltså att du dekorerar det som en klocka med visare som pekar på fem i tolv. Antingen skriver du med spraygrädde och chokladsås på en vanlig kladdkaka, eller så gör du – som här – små cupcakes som alla får vara varsin siffra. Det finns massor av sätt att lösa konceptet på.

Sylvester-tiramisu

Pimpa den klassiska italienska desserten genom att dekorera den med snöflingor och tomtebloss. Klipp ut en mall för snöflingor på styv kartong (eller skär helst ut med skalplett) och pudra sedan över rikligt med florsocker.

Chokladmousse med stjärna

Även detta en klassiker som får elegant inramning genom att du spritsar ut den vackert i ett cocktailglas och placerar en dekorativ stjärna på sidan. Stjärnan gör du enkelt av vit sockerpasta.

Glamourglass

Vanliga, färdiga glassrån kan få en väldigt snygg nyårsklädsel genom att du fäster större bitar av strössel precis vid kanten. Särskilt snöstjärnor till strössel blir extra fint. Ätbart lim kan du göra själv med 1 tsk äggvitepulver och 1 tsk vatten. Du kan även vispa ihop en äggvita lätt och doppa kanterna på glassrånen med innan du sätter fast strösslet. Sedan låter du torka en stund och fyll därefter rånen med din favoritglass.

Munsbitar av chokladtårta

Tung chokladtårta med flera lager fyllning är fantastiskt lyxigt och gott! Men det ser faktiskt ännu mer classy ut om du skär upp små små fyrkantiga fyrbitar av tårtan, som små munsbitar. Dekorera med röda vinbär och chokladrullar (du kan köpa färdiga i butik) och du har dina egna snygga festbakverk!

Glace au Four

Dags att damma av denna klassiker från 80-talet! Mycket enklare än man tror att göra. Du tar en ugnsform, placerar sockerkaksbotten längst ner (köp färdiga tårtbottnar om du inte hinner baka själv. Sedan kan du köra ett lager frysta bär om du vill (förslagsvis hallon och blåbär). Därefter skivar du upp vaniljglass i ett ganska tjockt lager. Överst spritsar du marängsmet som du vispat riktigt tjock. In med allt i ugnen på 225° till marängen får färg, det handlar om bara några minuter 2-4 minuter, beroende vilken ugn du har. Servera genast!

Läs även:

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras