Kvinnor som tar fem selfies om dagen lever tio år längre

Har du dåligt samvete (eller skäms) för att du tar liiite för många selfies i smyg varje dag? De bilder som blir bäst lägger du stolt upp i dina sociala medier. Sedan sitter du och väntar spänt på att likes och kommentarer ska trilla in.

Du är inte ensam.

Ökningen av selfies som fotofenomen och favoritobjekt i våra smartphones, har ökat med 67% sedan 2012, enligt World of Mobile Today. Kvinnor mellan 17 och 37 år är de som är de flitigaste selfie-anhängarna, tätt följt av kvinnor mellan 37-45. En forskningsgrupp på Ohio State University har följt 150 kvinnor och 150 män under sju år och även jämfört dem med studier som gjordes i början av 00-talet. Eventuella fysiska avvikelser och generella kroppsscanningsvärden men även psykosociala funktioner och beteenden har studerats på testgrupperna. Resultaten är samstämmiga: tar du många selfies så stärker du flera av kroppens livsviktiga funktioner, som sänkt blodtryck och minskat ghrelin (hormonet som stimulerar aptiten). 
– Gemensamt för gruppen som tog flest selfies var att de fick en högre självkänsla, minskad depression och aningen mer utvecklad muskulatur på triceps, troligtvis på grund av hållningen då man sträcker ut armen för att ta en bild, säger professor Don Sense, som ledde studion.

Flera positiva hjärt- och kärlfunktioner kunde också styrkas för främst kvinnorna mellan 37-45 som gillade selfies, även om flera tester behöver tas för att undanröja eventuella slumpmässiga indikatorer på ökad livslängd.

Något som i samma studie var anmärkningsvärt att motsatt effekt verkar så kallade ”dick pics” ha. Alltså män som istället för att ta selfies hellre fotograferar sitt könsorgan, som de sedan skickar till både bekanta men även främmande kvinnor.
– Här märkte vi faktiskt reaktioner som var tvärtom, alltså att testpersonerna fick hjärtklappning, tvångstankar och även var mer benägna att välja sämre mat och motionera mindre. Det var också den grupp som gick upp mest i vikt under testperioden, säger Dr Don Sense till World of Mobile Today.

Uppdaterat! Som många av er gissade var detta ett aprilskämt…

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras