Lisa: ”Mitt stylingtänk har förenklat min garderob”

Varmt välkommen till Netstyle, önskar vi stylisten Lisa Strannesten som nyss börjat blogga hos oss! Lisa har mångårig erfarenhet av modebranschen som stylist och till sommaren släpper hon även en minikollektion av sina favoritplagg (läs intervjun får du se vilka dessa är). Förutom modeintresset har Lisa en passion för resor och mat, då hon även jobbar med sin sambo Mats, som driver två restauranger på Gotland tillsammans med en vän.

Hur länge har du arbetat som stylist?
– Jag började jobba som Personal Stylist i Oslo för 15 år sedan. När jag tre år senare flyttade tillbaka till Sverige började jag jobba mer med bild, det vill säga look books och editorials, vilket jag tycker är roligast och är det jag gör idag.

Du bor/har bott på flera olika ställen i världen, Dubai, Gotland, Ibiza – berätta mer om det! Hur kom det sig att du blev en sådan globetrotter?
– Jag har alltid varit en impulsiv och nyfiken människa som sett möjligheter på andra ställen om de inte funnits där jag befunnit mig just då. När det gäller just Dubai, eller Abu Dhabi som vi först bodde i, så var det för att en kompis först föreslog att vi skulle flytta till Kuwait och öppna ett hotell med honom. Lågkonjunkturen hade precis slagit till med en stor käftsmäll i världen och vi hade fått sätta vårt företag i konkurs precis som så många andra runt omkring oss, därför tänkte vi ”Ja, why not?”.  Jag tyckte att det skulle bli kul att uppleva en helt annan kultur och just då var jag supertrött på modevärlden som jag upplevde som väldigt bajsnödig och snobbig den perioden. Det blev aldrig något med Kuwait för vår kompis ångrade sig. Men då var vi så inställda på Mellanöstern så när min sambo lite senare fick ett väldigt spännande jobberbjudande i Förenade Arabemiraterna så satte vi hela vårt hem på lager och drog ett par veckor efter. Att flytta dit är en av de tuffaste och mest lärorika upplevelser jag haft. Ibiza ville vi testa att bo på eftersom vi ser det som vårt andra hem och stortrivs där. Vi kan fortfarande tänka oss att flytta dit senare i livet. Livsstilen där passar oss perfekt och påminner ganska mycket om hur vi lever på Gotland. Just nu vill vi bo här i Sverige och på Gotland och vi kommer nog alltid att ha det som bas men vi försöker att resa minst tre till fyra månader om året.

”Jag upplevde modevärlden som väldigt bajsnödig och snobbig”

Vad ska man tänka på när man vill arbeta utomlands? Hur gjorde du med arbetstillstånd och boende exempelvis?
– Det är mycket tuffare än vad de flesta tror. Vi svenskar har något slags romantiserad dröm om att vara bosatta på en semesterdestination och glömmer att det faktiskt blir vardag där också med tillhörande måsten och ofta väldigt mycket tuffare byråkrati och regler än här hemma. I Spanien är det relativt lätt att få arbetstillstånd eftersom de tillhör EU, men i Dubai gäller samma sak som i exempelvis USA. Du måste ha en sponsor, som i de flesta fall är din arbetsgivare och det tar väldigt lång tid att få visum och arbetstillstånd godkänt. Innan du har fått det så kan du inte skaffa bostad, telefon etcetera så det bästa är att ha arbete fixat innan man åker ner. Det är inte ett ställe du bokar en enkel flygbiljett till och hoppas på att hitta ett jobb och bostad inom några dagar. Nej, du måste se till att ha allt uppstyrt innan du åker dit.

Vilket plagg klarar du dig inte utan på sommaren? Hur stylar du det plagget?
– Kaftan och lång skjortklänning! Vilket är anledningen till att jag designat en liten minikollektion med just de två plaggen som kommer ut i sommar. Jag stylar dem med sandaler på dagen, klackar på kvällen och i sommar blir det nog ett par stora maffiga örhängen till!

Beskriv din stil med fem ord!
– ”Scandinavian minimalist with a hippie heart”, brukar jag säga.

”För tio år sedan bodde jag i skyhöga klackar, nu föredrar jag en mer avskalad stil”

Har din klädstil förändras sedan du blev mamma?
– Faktiskt inte, jag klär mig likadant som innan jag fick barn. Jag hade redan hunnit bli bekväm, haha… För tio år sedan bodde jag i skyhöga klackar och använde massor av accessoarer. Numera föredrar jag lågskor till vardags och en mer avskalad stil.

Vilket är ditt enskilt bästa stylingtips?
– Satsa på en bra basgarderob i max tre-fyra färger. Rensa i garderoben och se vilka plagg som faktiskt är favoriter och används regelbundet och shoppa sedan därefter i fortsättningen. Sedan jag började tänka så har jag fått en mycket mer välfungerande och lättmatchad garderob.

Var shoppar du helst dina kläder?
– Jag shoppar mest från våra svenska designers. Min garderob består till väldigt stor del av plagg från Rodebjer, Acne Studios och Dagmar. Det blandar jag med plagg från Zara, COS och H&M. När det kommer till accessoarer är Céline och Balenciaga favoriter.

”Att jobba som stylist är tufft, tungt och många gånger ganska ensamt”

Många ser nog ditt liv som drömmen – att kunna resa till exotiska destinationer, ta vackra bilder och få jobba med mode. Stämmer den schablonbilden? Eller är det ett jobb som alla andra? Vilka är baksidorna?
– Att jobba som stylist är ett tufft jobb och många gånger ganska ensamt. Det ligger många dagars planering, research, roddande med logistik och val av team innan varje plåtning. Och det är framför allt ett jäkla släpande på tunga väskor och påsar fyllda med alla grejer som ska med. Speciellt när man ska ha med allting på ett flyg till andra sidan jorden! Just själva plåtningen är en väldigt liten del, och så klart den roligaste delen av jobbet. Det är det som sker före och efter som är den tunga biten. I första hand är man en sorts projektledare. Det jobbigaste är när du har en kund/uppdragsgivare som kanske har orimliga krav eller där ni inte alls möts stilmässigt eller att du hamnar med ett team där någon inte har tillräckligt med kunskap. Det räcker med att du har en dålig modell eller en kass hårstylist så är hela fotograferingen körd. Det värsta är om fotografen inte alls har känsla. Tro mig, det händer. Funkar inte teamet tillsammans så funkar ingenting. Det roligaste är när jag får göra projekt där jag får kreativ frihet vilket händer allt mer sällan nu för tiden, tyvärr. Att resa när man jobbar kan ju ses som väldigt glamouröst men man hinner sällan se mycket av stället man är på. Det är ofta långa arbetsdagar som startar i ottan och slutar på kvällen. Det gäller att älska det man gör och för mig är den slutgiltiga bilden belöningen för allt slit. Om den blir bra, vill säga, haha…

Hur känns det att börja blogga för Netstyle?
– Det känns otroligt roligt och lite nervöst faktiskt. Eftersom jag på grund av en väldigt allvarlig förlossningsskada har varit väldigt dålig det senaste året har jag fått lägga min gamla blogg på is så det här blir lite som en nystart för mig. Mitt liv har ju dessutom ändrats ganska mycket de senaste åren så det blir en annan typ av blogg än vad jag har haft tidigare, mycket mer personlig och mer blandat innehåll. Det känns extra kul med Netstyle också eftersom läsarna är i min egen målgrupp och att det är precis i nystart. Jag tror att det kan bli hur bra som helst!

Missa inte Lisas blogg, här!

Lisa framför skyskraporna i Dubai, där hon tidigare bodde.

FAKTARUTA LISA
Namn: Lisa Strannesten
Ålder: 42 år.
Familj: Sambon Mats, dottern Nelli (2,5 år) och sonen Leo (1 år).
Bor: Visby, Gotland.
Yrke: Stylist och creative director. Fuskar lite som resejournalist ibland.

Av Charlotta Flinkenberg Foto Privat

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras