Back to basics

Det fanns en tid då jag aldrig skulle lagt upp de här bilderna. Ursäkterna hade varit många: dåligt ljus, inget perfekt fokus, för tråkig och vardaglig outfit, kläder från förra säsongen (!!!), för trist bakgrund…
På den tiden lånades det kläder från presskontor och fotades på väl utvald location av en proffsig fotograf. Vi var ett gäng bloggare (som det fortfarande kallades) som träffades någon gång i veckan för att plåta av en rad outfits att lägga upp kommande vecka. Ingen av oss hade egentligen råd med de svindyra designerkläder vi hade på oss och ingen gick egentligen runt med de outfits vi la upp på våra sociala medier. När vi fotat klart bytte vi om till våra vanliga kläder igen som sällan hamnade på bild. I alla fall inte särskilt ofta. Det skulle alltid vara det där lilla extra och helst svindyrt från en stor designer. Att det var kläder ingen vanlig människa skulle ha på sig en dag på stan var det ingen som reflekterade över. Ju mer over the top desto bättre. Gärna skyhöga Louboutins på strandpromenaden ihop med ett glittrigt litet fodral och aftonväska. Inga konstigheter.

Någonstans på vägen tröttnade jag på allt hyckleri (för det är precis vad det är många gånger) runt detta fenomen som kallas outfitbilder och började längta tillbaka till hur det var när det startade. Minns ni hur det såg ut? En snabbt tagen bild på t.ex Elin Kling eller Sofi Fahrman i jeans och jacka på en trottoar någonstans. Inget extravaganza i storslagen miljö. Inga svindyra märken utan snarare från de kedjor de flesta av oss bär till vardags. På sin höjd bar de en designerväska eller ett plagg från ett stort svenskt märke. De såg ut som oss. De var inspirerande för att vi kunde relatera och vi hade också råd att handla de kläder de bar. Kanske kunde vi till och med spara pengar för att en dag kunna köpa den där designerväskan.

Men någonstans slog det över och bloggarna blev mer stylade och tapetserade i dyra designermärken än modellerna på en sida i de dyra modemagasinen.
Jag hängde också på det tåget ett tag men någonstans blev det tråkigt. Så ouppnåeligt. En låtsasvärld som ingen egentligen lever i. För vem har egentligen råd att gå klädd från topp till tå i Balenciaga? Att köpa en ny designerväska varje vecka? Dessutom känns det inte särskilt hållbart utan vansinnigt korkat så som vår värld ser ut i dag.
Nä, tillslut började i alla fall jag att längta tillbaka till det som allt började med – inspirerande vardagsoutfits där man blandar högt och lågt. Bilder på de kläder som man faktiskt burit den dagen. Ärlighet.

Så nu är det så jag jobbar här på bloggen:  riktiga vardagsoutfits från min garderob.
Back to basic.
Jag försöker att köpa kläder som jag använder mycket och under många år så därför upprepar jag mina plagg och accessoarer ofta här på bloggen. Jag hoppas att ni inte tycker att det är tråkigt utan att det kan vara inspirerande att se samma plagg i olika sammanhang och styling. För mig är det viktigare att tänka hållbart än att jag ska bära något nytt på bild hela tiden.

Så här såg jag ut i dag: kappa från Rodebjer som jag köpte av en kompis när vi hade loppis tillsammans för två år sedan, halsduk från Acne Studios från förra vintern, ny väska från ATP Atelier och solglasögon från Chloé som jag köpte av Josefin Dahlberg när hon hade tröttnat på dem (lucky me!).
Jeansen är så gamla att jag inte minns när jag köpte dem. Tror att de är från H&M. Mina blå mockaboots kommer från Vagabond och är bland de skönaste jag haft. Tror att de har tre år på nacken nu.

Hur tänker ni runt detta? Vill ni se vardagsoutfits liknande de jag lagt upp här den sista tiden eller föredrar ni mer stylade bilder i utvalda miljöer?
Vad inspirerar er mest?

Kram L

4 kommentarer
 1. Back to basics, så bra. Hjulen har snurrat så snabbt inom modeindustrin. Man hinner ofta bli mätt på kläder innan de ens nått butik då man tidigt ser dem på sociala medier. Känns som att det börjar vända.
  Den bästa inspirationen är när man blandar gammalt och nytt och hur man stylar det.
  Livet består mer av vardag än av fest, blanda gärna. Härligt inlägg?

  1. Hej Kristina,
   Vad kul att du gillar mitt inlägg! Jag har så mycket tankar runt detta då jag har varit så uppe och inne i den där världen själv. Det är lättare att hoppa av ekorrhjulet när man inte längre bor mitt i all hets tror jag. Jag ser på det med andra, mer kritiska ögon nu. Jag gillar också bäst att blanda nytt, gammalt och vintage och tycker inte bara att man ska leva som man lär utan lära som man lever när det kommer till social media. 🙂

   Stor kram och härlig advent! 🙂

 2. Det är väl toppen! För mig handlar det om att få inspiration till att använda de kläder jag har i olika sammanhang. Och vardagens dagar är ju fler på året äng dagar då jag bär glitter!
  Heja dig!

  1. Hej Karin,
   Eller hur! Mycket av det man ser på sociala medier är ju just festkläder och även om det är kul så bär man det ju inte särkilt ofta. Själv vill jag se vardagskläder som jag kan köpa från tillgängliga märken och designers eller hitta liknande på second hand. Kanske till och med bli påmind om något i garderoben som man kan plocka fram igen istället för att köpa ett nytt. Det bästa är ju de plagg som man kan bära både till vardags och fest! 🙂

   Ha en härlig advent! Kram

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras