Tryffeljakt

Som jag nämnde i det här inlägget från Stelor så tog jag med gänget som var här på något som jag har velat göra länge nämligen tryffeljakt. Visste ni att det finns fullt med svart Bourgognetryffel här på Gotland? Huvudsäsongen för den färska hösttryffeln är från mitten av oktober till mitten av december och den kallas därför också hösttryffel. Men det gäller att veta var den finns och ha tillåtelse att skörda den på markerna där den växer eftersom den inte tillhör allemansrätten utan markägaren..

Vi fick följa med Olof , en av eldsjälarna bakom Tryffel of Sweden och hans fina hund Marre ut och jaga. Han berättade bl.a att man bara vetat om att det växer tryffel här på ön i 20 års tid och att det har varit ett väldigt dåligt tryffelår 2018 på grund av den extrema torkan.
Det var bara att hålla tummarna för att vi skulle hitta något alltså.

Det var ett väldigt välklätt och matchande gäng som gick på tryffeljakt! Älskar Fredriks långa rock som han har sytt upp av ett tyg från Chanel.

Trots det dåliga tryffelåret så hittade vi massor av tryffel under vår jakt. YAY! Det var så kul! Vi hann inte gå mer än några meter innan Marre grävde fram en ny tryffel. En del var inte klara så dem fick vi stoppa tillbaka så att de får växa till sig lite.

Ibland var vi inte tillräckligt snabba fram till fyndplatsen så då passade Marre på att äta upp tryffeln. Det fattar man ju. Vilket lyxigt snacks!

Så här ser den ut – bourgognetryffeln! Olof har skurit bort lite av den så att vi ska kunna se hur den ser ut när den är mogen och känna hur den doftar.

Det roliga var att när vi dagen efter gick in i en delikatessbutik i Visby för att köpa lite av Tryffel of Swedens produkter som de också tillverkar så var det ”vår” skörd som de precis fått in och just den som Olof håller i på bilden köpte Susanne med sig hem och lagade tryffelpasta på dagen efter!
Så kul!

Jag kan verkligen rekommendera att följa med på tryffeljakt om ni får chansen. Det är väldigt kul och superintressant att följa med någon som Olof som verkligen brinner för detta och har så mycket kunskap. Följ Tryffel of Gotland på Facebook så ser ni vad och när de anordnar tillfällen då man kan följa med.
Världens bästa höstaktivitet!

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras