Så underhåller du dina uttråkade barn under jullovet

2,5 veckors ”ledighet” hemma med barn är inte riktigt detsamma som en utlandssemester full av all inclusive-frestelser, Lollo & Bernie och ett aktivitetsschema så laddat att ungarna nästan tigger om att få gå och lägga sig.

För oss som inte kommit iväg på jullovet, utan valt att stanna hemma och ”mysa” tillsammans, så brukar tristessen infinna sig någonstans på annandagen vid kvällstid. Då har alla släktkalas varit, de flesta paket öppnats, granen klätts, pepparkakshuset byggts (samt dekorerats och demolerats bit för bit genom provsmakning av skorstenar mm) och legot eller PS4-spelet som barnen fick i julklapp har de redan hunnit leka med och dessvärre tröttnat på.

Om du, som jag, inte tillhör kategorin föräldrar som hurtigt kokar varm choklad och häller i termos och sedan åker långfärdsskridskor med barnen på jullovet, utan helst är inomhus så mycket det bara går (och för allt i världen vill undvika helvetes-ställen som Lek & Bus), så kan du behöva hjälp. Eller framförallt inspiration på vad du ska göra för att underhålla barnen. Eller förstås, allra helst, att de underhåller sig själva (lite av en utopi, dock).

Men först och främst kan det vara viktigt att veta att barn inte dör av att ha tråkigt. Idag är de söndercurlade, ganska stressade och ovana vid att inte bli stimulerade. Och även om du blir galet provocerad av att de agerar martyrer och säger ”Jaha, ingen mer speltid? OK, men då får jag väl sitta här i fåtöljen och stirra då!”, så LÅT DOM GÖRA DET. Kör treminuters-tricket: de flesta barn har bara tålamod att vara martyrer i just 180 sekunder, sedan tar deras egen initiativförmåga vid. Och det är just den du vill uppmuntra. Alltså: lös det själv-mekanismen.

Med det sagt – ibland orkar man ju inte höra gnället helt enkelt. Och gränsen för hur många familjefilmer på Netflix som är sunt att glo på kan vara passerad, liksom antalet timmar framför en skärm. Då kan följande tips hjälpa:

• Be barnet/barnen göra en ”Jag har inget att GÖÖÖRA”-burk. Alltså, du tar en rätt stor glasburk (ett gammalt glasspaket funkar också fint) och sen ber du barnet skriva ner kul saker som går att göra, på lappar som sedan stoppas i burken. Du behöver troligtvis sätta upp lite regler för vad som räknas som kul aktiviteter, annars kommer varannan lapp innehålla saker som ”Gå på McDonald’s”, ”Köpa ett nytt PS4”, ”Spela Fortnite”, ”Kolla efter nya iPhones på Blocket”. Framtagandet av aktivitetslapper ställer krav på barnet att vara kreativt och tristess forcerar faktiskt fram mer fantasi än du tror. Se till att de inte ger upp direkt. Hota. Eller muta. Tills burken är full och innehåller minst 30 lappar. Den burken kan ni sedan få användning för nästa gång någon är uttråkad.

• Lär dem spela brädspel. Detta innebär att du måste vara med vid första spelomgången för att noga förklara regler och liknande. De kommer att ha en babiljon frågor och försök att inte förlora tålamodet till en början. Det finns även risk för att de böjer kanterna på sedlarna till Monopolet, eller trycker ner dem med våld i sina små ”fickor” så att de blir nötta, men förklara lugnt och sansat även dessa sociala regler kring spelet. Den stora fördelen med brädspel är att de lär sig att tänka strategiskt, kan underhålla sig själva (om de spelar med ett syskon eller kompis) – plus att många brädspel tar TID. Vilket gör att du kan ta en powernap i soffan under tiden. Bra, klassiska brädspel är Monopol, Bondespelet, Pictionary, Jakten på den försvunna diamanten.

• Ta fram ett gäng A4-papper, sätt dem framför datorn och gå till denna origami-instruktionssida. Det håller dom sysselsatta i minst en halvtimme, kanske mer.

• Ta fram några gamla flyttkartonger från källaren/vinden/förrådet + en sax och något gammalt gudsförgätet lakan. Säg: ”Gör en mysig möbel. Eller koja. Eller ett fort. Eller din egen lägenhet.”

• Be barnet/barnen komma på en riktigt bra show/framträdande att visa för dig. De måste komma på både vad själva numret ska innehålla, träna in eventuella danssteg, öva på sång, pröva ut kläder osv. Säg att de har en timma på sig innan showen börjar.

• Om barnet får använda en smartphone så är iMovie rätt roligt. Först kan de kolla hur man gör på YouTube, därefter får de spela in lite roliga filmklipp, eller ta bilder. Och sen tillbringa en väsentlig tid med att pyssla ihop filmen redigeringsmässigt, med kul effekter och liknande.

• Säg med myndig röst att du har bestämt att barnet nu är så pass vuxet att det får ansvar för att städa. Som om det skulle vara en ära, ungefär. Och så tar du högtidligt fram dammsugaren, visar hur den funkar. Samt hur man torkar av ytor med en disktrasa. Man blir faktiskt förvånad över hur kul många barn tycker det är att städa.

• Sno ihop en kakdeg. Recept hittar du här. Sedan lämnar du barnet i köket och säger: ”Gör egna kakor, vilka du vill!”. Ta gärna fram lite kul tillbehör till kakorna, krossade polkagrisar, russin, kakao, strössel, mandel, kanske lite hushållsfärg – allt sånt där som ungar tycker är gott. Men som kommer bli skitäckligt tillsammans. Det kvittar, du behöver inte äta bakverken. Konstverken ska placeras på bakplåtspapper. Själva processen ger dig säkert 35 minuters egentid.

• Ladda hem Go Noodle. Interaktivt och aktivt!

• Investera i ett enklare pingisbord. Kanske har barnet fått några julklappar i fel storlek eller som inte passade av andra skäl. Fiska efter kvittot och byt julklappen mot ett pingisbord i stället. Frustrationen initialt har bibliska proportioner, innan barnet har lärt sig hur hårt/löst man slår. Men sedan blir det åka av. Nackdel: man behöver ju vara två. Fördel: Att spela pingis är rätt kul, även för oss vuxna.

• Ge barnet förtroende att möblera om sitt rum. Det kan uppstå en hel del intressanta inredningslösningar som inte direkt är feng shui-kvalificerade, men det är ju bara att flytta tillbaka sedan. I samma veva brukar barnet bli mer intresserat av att städa upp om det är stökigt i lådor, bland kläderna osv.

• Be barnet leka restaurang och komma på följande: 1. En trerätters meny (baserat på ingredienserna ni redan har hemma i kylskåp och skafferi). 2. Dukningen. 3. Vad ska restaurangen heta. 4. Vad ska de olika rätterna kosta? 5. En dryckesmeny -plus vad det ska kosta. Sedan får barnet sätta igång att planera menyn och bjuda familjen till bords! Det inkluderar vissa risker som totalkraschat kök, äggsmet på golvet och vidbrända rostade mackor till förrätt. Men denna uppgift tar TID och de flesta ungar tycker den är rolig.

Har du några egna tips, så fyll gärna på listan i kommentarerna nedan!

Av Pachi Flinkenberg Foto iStock

 

2 kommentarer
  1. Pachi!! Jag garvade ihjäl mig! Du skriver ju otroligt bra och underhållande. Dessutom ser jag din barska uppsyn framför mig när jag läser, då skrattar jag ännu mer
    Kram Anna

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras