Maxa middagsbjudningen med svart dukning

Porslin och bild från Fyrklövern.

Från barnsben lär vi oss att vita dukar och vitt porslin är det allra elegantaste när det ska dukas fint. Men våga gå motströms i den mörkaste av perioder som vi befinner oss i nu och omfamna svärtan även när du ska dekorera bordet!

Porslin och bild från Villeroy & Boch

Svart tema i dukningen är sofistikerat, lyxigt och ger en wow-faktor. Det känns ombonat och speciellt och förutom att det är snyggt så fyller det även en praktisk funktion eftersom fläckar och matspill inte syns lika tydligt. Här kommer all inspiration du behöver för att gå över till den mörka sidan…

Några mörka tips!

• Snabbaste sättet att få till en svart känsla är att använda en svart duk som grund. Sedan kan du komplettera med svarta accenter i själva porslinet och dukningen.

• Laborera med lite olika kombinationer tills du hittar en helhet som du trivs bäst med. Antingen om det är svart duk + svart porslin, eller svart duk och vitt porslin. Tallrikar av glas är också väldigt vackert mot svart bakgrund!

• Vita accenter blir väldigt raffinerat mot det svarta! Testa gärna vita ljus, vita linneservetter och vita blommor i arrangemang.

• Guld- och mässingsinslag är trevligt i kombination med svart. Guldfärgade bestick, små gulddetaljer på glasen och i ljuslyktor är givet förstås – men leta även efter mer oväntade gulddetaljer att placera på bordet. Tillverka gärna en egen centerpiece av guldsprayade kottar, grenar eller annat du hittar i trädgården. Eller smygstarta med att plocka fram det guldfärgade julgranspyntet att dekorera med!

 

Porslin och bild från Lene Bjerre.

Porslin och bild från Villeroy & Boch

Porslin och bild från Fyrklövern.

Psst – bonustips!

Tycker du att svart blir fööör mörkt? Kör en lite mjukare variant med mörkgrått istället! Ger samma ombonade och rustika känsla.

Av Charlotta Flinkenberg Foto The Savvy Heart, Apartment Therapy, Bara Vickan

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras