Middagstipset: Bourgognemarinerad torsk, mums!

TIPSEN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Här kommer ett riktigt elegant recept på en urgod torsk som är marinerad i vitt bourgogne-vin! Perfekt till en köttfri vardag om du vill lyxa till den lite, eller till nästa bjudmiddag när du vill imponera på gästerna med något sofistikerat. Enjoy!

Bourgognemarinerad torsk

Ingredienser

Rödbetor
Rotselleri
Mjölk
Smör
Citron
Torskrygg
Ättika
Socker
Olivolja
Schalottenlök
Färska räkor
Fänkål
Dill
Hyvlad / hackad mandel
Vitt bourgognevin

Gör så här:

1. Tvätta rödbetorna och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skölj med kallt vatten och skrubba bort skalet. Skär i mindre bitar och låt ligga till servering.

2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Koka varsamt i mjölk tills den är mjuk. Ta så mycket mjölk så det täcker rotsellerin i kastrullen. När rotsellerin är klar häller du av mjölken men se till att spara vätskan. Lägg rotsellerin i en mixer eller mixa med en kraftfull stavmixer. Tillsätt lite av vätskan och en rejäl klick smör. Och med rejäl menas REJÄL. Mixa till önskad konsistens genom att addera mer vätska eller mer smör. Smaka av med salt och en skvätt citron eller vinäger. Ställ åt sidan till servering.

3. Skär upp portionsbitar av torskryggen och lägg i bunke med saltat vatten och vitt bourgognevin, en 1/2 dl olivolja och en matsked pressad citron. Vattnet skall vara så salt som havet är ungefär. Kör cirka hälften vatten och hälften vin. Låt ligga i kyl 1 timma.

4. Ta ut torsken och torka av den. Lägg torsken på oljad plåt och baka i ugn på 100C tills du har en innertemperatur på 45-48°.

5. Gör en 1-2-2 lag dvs blanda 1 del ättika med två delar socker och två delar vatten. Strimla schalottenlök och lägg i lagen. Låt stå i kyl minst 20 min.

6. Skala räkorna och hyvla fänkål tunt på mandolin eller med kniv. Innan servering blandar du räkorna, fänkål, schalottenlöken och dill till en sallad.

7. Bryn smör genom att lägga en stor klick smör i en kastrull och bryna det tills det blir nötigt och gyllene. Se till att röra hela tiden och ta bort det från plattan när det är klart annars kan det brännas.

8. Lägg upp rätten med puré i botten, torsken, räksallad, rödbeta, valenciamandel (om du hittar, annars kör du rostade, rökta eller de mandlar du hittar), och avsluta med en rejäl dos brynt smör.

Dryckestips!

Till denna rätt dricker du förslagsvis samma bourgogne-vin som du marinerade torsken i (allt gick ju inte åt…eller så köper du två flaskor): Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO. Billigaste vita ekologiska bourgognen på Systemet! Artikelnumret är 76491 och den kostar 129 kr flaskan.

Recept Swedishfoodie 


+ Created with APPRL

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras