”Mitt liv blev betydligt rikare efter 40”

40-årskris? Snacka om kontraproduktiv ångest. Helt i onödan, dessutom. Väldigt många saker föll på plats i mitt efter att jag fyllt 40.

Låt mig få rada upp några av dessa saker:

  1. Min relation till mannen jag är gift med är bättre. Det beror på två saker: 1. Våra barn är inte längre småbarn (en väldigt krävande period, då jag inte mötte någon vuxen människas blick under åratal eftersom jag konstant flackade med blicken i markhöjd och undrade vad barnen höll på med). Det finns alltså tid (och energi) över att umgås mer med min partner. 2. Jag sade upp mig från min fasta anställning och startade eget (det gjorde han med), vilket innebär mer tid med varandra, även till vardags.
  2. Jag är i mycket bättre form, hälsomässigt än då jag var 30-nånting. När jag var 30 rökte jag (oftare än jag ville erkänna för mig själv, det var faktiskt inte bara feströkning), struntade helt i att träna, tillbringade stor tid på krogen och restauranger och jobbade så mycket att jag i perioder tappade hår och närminne. Idag går jag 10-15000 steg per dag, styrketränar, äter 500 gram grönsaker per dag och dricker mig sällan berusad längre (men något glas vin är gott!). Min stressnivå har även den minskat radikalt sedan jag startade eget företag.
  3. Jag jobbar hälften så mycket som förr men är mer effektiv. Åldern har lärt mig att sluta göra andras jobb (om jag inte får kredd eller betalt för det). Jag prioriterar och sållar bort en massa trams till tidstjuvar, som värdelösa möten, pressvisningar, ändlösa presentationer och annat som stjäl fokus.
  4. Min hud är i toppform. Tidigare var det roligt att testa nytt smink – idag går jag loss på innovativa cosmeceuticals av den mer avancerade nivån. Avancerad hudvård krävs i min ålder (45+) och då ingår en noggrann skötsel med sofistikerad rengöring, syror, serum, toners, masker, massage, oljor och allt du kan tänka dig.
  5. Jag är trygg i min klädstil. Förut klädde jag mig för att behaga andra moderedaktörer i min bransch. Det gick konsekvent ganska dåligt och jag kände mig konstant osäker och vilsen bland alla trender. Idag skiter jag i trender och har lärt mig vad min kropp passar i och vilket humör jag kan anpassa mina outfits efter.
  6. Jag har äntligen ett drömhus. Att kunna köpa det boende man vill ha tar lång tid. Först måste man tjäna ihop sina pengar till insatsen och så bör man helst ha gjort en del bostadsaffärer dessförinnan också. Gärna några dåliga sådana med (check på den), för att lättare kunna både uppskatta ett drömobjekt när man ser det och slå till på det i rätt tid.
  7. Insikten om att livet är kort innebär att jag är bättre på att njuta och sålla. Alla vet att livet är kort, att man ska ”köpa de där skorna, äta kakan, resa till det där resmålet” och så vidare. I teorin. Men det är en annan sak att faktiskt närma sig medelåldern, erfara att vänner och släktingar går bort i otäcka sjukdomar och inse att man inte är odödlig. Jag har blivit bättre på att krama mina barn och vara närvarande ofta med dem (något som möjliggjordes mer konkret när jag började arbeta hemifrån), jag väntar inte med att ge folk komplimanger och jag har blivit bättre på att njuta och sålla. Med detta menar jag att jag inte längre gör saker av gammal vanas skull, på grund av traditioner eller för att vara artig – utan jag väljer själv, selektivt vad jag vill njuta av och då gör jag det med emfas (i moderata mängder dock). Och att sålla innebär att jag tar bort meningslösa konton jag tidigare följde på instagram och istället med fasa och fascination läser utrikeskorrespondenten Magda Gads direktrapporter från krig i Mellanöstern eller andra konfliktzoner på jorden.

Kort sagt – mitt liv blev betydligt rikare när jag blev medelålders. Både i bokstavlig och bildlig bemärkelse. Nu ser jag med spänning fram emot 50+!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Pavel Maira

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras