Moschinos fantastiska blomstervisning

Det finns modevisningar och så finns det designer som Moschino, som alltid tar ut de kreativa svängarna lite extra inför varje säsong. Med lekfullhet, hantverksprecision och en kärlek för kvinnokroppens kurvor och skönhet, lyckas de år efter år att överraska i en bransch där likriktade plagg annars hyllas.

Våren och sommarens kollektion var inget undantag och man kan inte låta bli att fnissa och tänka på den episka, sarkastiska kommentaren från filmen ”Djävulen bär Prada” då chefredaktör Miranda Priestly fnyser ”Florals for spring? Groundbreaking.” Men denna gång är det blommorna och naturen som står i centrum på ett sätt vi inte sett förr.

Moschinos chefsdesigner Jeremy Scott är känd inom modekretsar som en enfant terrible, men väldigt begåvad sådan. Exakt rätt person att tänka utanför den konservativa boxen då det handlar om modeuttryck. Inte sällan vill Scott också skruva kläderna till politiska aktioner och hans önskan är att de ska förmedla något annat än att bara vara just mode.
”Jag förmedlar alltid eskapism och glamour, även när folk inte vill det”, konstaterar han.

Greppet att ta in blommor på det här sättet i plaggen är dock inte helt nytt (vad är det inom mode, egentligen?). Redan 1982 så klädde Thierry Mugler sina modeller som målade rosor med sländor i håret. Alexander McQueen, John Galliano, Christian Lacroix och Yves Saint Laurent är andra modeskapare som använt bukett-etiketten och tagit in växter i kollektionerna.

”Blommor är en sådan stereotypisk detalj att ha med i sin sommarkollektion. Jag funderade över hur jag skulle kunna ta in blommomentet i min design och verkligen göra det till min tolkning. Och då blev det så här!”, förklarar Jeremy Scott till Vogue.

Som svar på frågan vad hans arv som creative director för Moschino bör symbolisera säger han till Vogue: ”Mitt mål är att få folk att le. Kan jag få någon att le genom min design har jag gjort en stor tjänst för världen.”

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras