Några genvägar (och även senvägar) till längre hår

Tröttnat på page? Känns det som om du aldrig har gett ditt hår en chans att växa sig riktigt långt? Blir du avundsjuk på andra kvinnor som har tjockt svall och välvårdat hår, medan ditt känns stripigt och hopplöst? Då kan det vara en tröst att veta att ALLA faktiskt kan få längre och tjockare hår. Det finns lite olika metoder för detta, som tar längre eller kortare tid. Här listar vi några tips!

Hörde vi edamame?

Senvägar till tjockare och längre hår

• ”Kosten spelar roll. Lever du på en strikt diet och bantar så är det dåligt för håret. Kroppen skyddar andra organ och bortprioriterar oviktiga saker som hår, hud och naglar när du inte äter ordentligt.” Detta hävdar frisör Sofia Ljusberg, ägare av Salong Ljusberg. Exakt vad man ska äta för att håret ska växa ordentligt finns det rätt många olika läror kring. Det finns inte tillräckligt med validerad forskning kring detta för att garantera att håret växer längre av viss kost, men många rekommenderar i alla fall ägg, bär, spenat, feta fiskar (som lax och makrill), sötpotatis, havregryn, avokado, nötter, frön, ostron, räkor, kött och sojabönor. Varför just dessa livsmedel? Jo, de innehåller vettiga källor för zink, järn, biotin, folsyror, proteiner, A-, B-, C-, D- och E-vitaminer. Man kan åtminstone med säkerhet konstatera att en brist av dessa livsmedel och vitaminer orsakar håravfall, så tänk bakvänt helt enkelt!

• ”Klipp lite, men ofta. Var 10:e – 12:e vecka bör du klippa, men se då till att frisören inte kapar mer än ett par millimeter. Håret växer cirka en centimeter i månaden”, säger Sofia Ljusberg. Hon poängterar även att alla människor har olika hårkvalitet, vissa kan gå i månader utan att klippa håret, medan andras toppar börjar dela sig och gör hårstrået sprött och instabilt relativt snabbt. Bättre att förekomma problemen och regelbundet trimma topparna, så att du slipper klippa för mycket om du väntar och håret har hunnit bli kluvet/risigt. Att klippa lite och ofta gör även att håret får en hälsosam look och upplevs tjockare.

• Främja blodcirkulationen i hårbotten. Detta kan du göra på olika sätt, skalpmassage är den lyxigare varianten, att borsta med en skonsam borste som ändå försiktigt gnuggar och stimulerar hårbotten är en lite enklare metod. Din farmors gamla knep med hundra borsttag per dag är faktiskt ingen dum idé!

• ”Ta hand om ditt välmående! Psykisk ohälsa, stress, oro är sådant som gör att du kan tappa håret och även göra att det förlorar sin glans”, påpekar Sofia Ljusberg.

• Sluta med att ha håret uppsatt på samma sätt dag efter dag. En hästsvans som är placerad på samma ställe orsakar en del skada efter 300 tillfällen och kan skapa det som frisörer kallar för ”chemical cut”, alltså att du helt enkelt sliter ut håret på det stället. Att tvinna håret försiktigt och sedan fästa det med en större hårklämma är betydligt bättre.

Genvägar till tjockare och längre hår

• Hoppa aldrig över balsam! Om håret har blivit fuktigt, eller om du har tvättat det, så behöver du balsam för att ”stänga” fjällen på hårstrået. Och du vet förmodligen vid det här laget att du inte ska tvätta håret mer än max två gånger per vecka? Det räcker med att skölja ur håret med vatten och sedan lite balsam om det blivit svettigt eller smutsigt.

• Undvik stylingverktyg i den mån du kan! Fönar är uttorkande och plattänger/locktänger skadar också håret. Om du absolut måste så använd alltid alltid värmeskyddande produkter. Och sänk värmen på fönen/tången!

• Ge håret samma omtanke som huden! Tänk på att håret som snuddar dina axlar är flera år gammalt och har varit med om en hel del… Ta hand om håret med vårdande hårinpackningar och oljor minst en gång per vecka. Uttorkat hår går lätt av plus att det inte blir lika tjockt och starkt.

• Snurra inte in håret i en sån där turbanliknande grunka på huvudet med den största handduken du äger, då du har duschat (ja, vi har alla varit där). Varför? Jo, för att de flesta tvinnar handduken för hårt så att den inte ska glida iväg och då riskerar flera tunna och känsliga hårstrån att fastna i handdukens fibrer och slitas bort. Det finns tunna och mjukare minihanddukar med små öglor och knappar för detta ändamål istället.

• Vill du att håret ska se tjockare ut kan du lura ögat och betraktaren genom att addera volym genom att locka det. Stora lockar talar vi om nu. Hejdå plattång. Och allra finast effekt får du faktiskt med storspoliga papiljotter (då slipper du även den skadliga värmeeffekten från stylingverktyg, även om det går snabbare med dessa). Lite torrschampo i detta och avslutande fixerande spray och sedan är ditt tunna hår ett minne blott!

• When all else fails: överväg löshår! Alltså hårextensions. Finns en uppsjö av varianter idag. Vill du inte sätta i semipermanenta extensions (som du behöver hjälp av frisör med att flytta upp/ta ur) så kan du exempelvis använda dig av Hairtalks smarta Hairband, där löshåret sitter på en liten ”fiskelina”. Busenkelt att få till och du kan fuska med det härliga svallet medan du väntar på att ditt eget hår ska växa ut.

Hairband från Hairtalk är Guds gåva till tunnhåriga kvinnor!

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, Hairtalk

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras