Några stilråd som får dig att våga mönstermixa oftare

Att bära mönstrat kan vara nog så läskigt i sig. Och att dessutom bära TVÅ eller flera mönster samtidigt?! Nä, vet du vad! Men så farligt behöver det inte vara. Det är ju bara kläder vi talar om! Vad är det värsta som kan hända? Mönster är roligt och skapar fin dynamik i en outfit. Gör gärna jämförelsen med mönstrade tapeter ihop med trevliga mattor i ett rum så förstår du den ombonade och mysiga känslan.

Stylingknep för att våga mönstermixa

• Kör en generalrepetition hemma först. Alltså välj ut de plagg du tänkt att kombinera och promenera runt hemma med dem, i en trygg miljö där du slipper känna dig uttittad. Hur känns det? Spegla dig i helfigur. Ser du lite smågalen ut på ett dåligt sätt, eller kreativt modemodig på ett kul sätt? Du själv avgör. Men om det inte känns bra i magen för dig kommer du inte att bära upp kombinationen på rätt sätt.

• Är du lite osäker kan du hålla dig till mönster i samma färgskala. Det blir ofta även snyggast.

• Är du extra osäker kan du hålla dig till väldigt få färger i samma färgskala, alltså högst två färger.

• Glöm inte att accessoarerna kan stå får ett bidrag i mönstermixen! De är ofta inte lika dominanta storleksmässigt som ett klädesplagg och kan mer fungera som en sublim detalj i outfiten. Tänk på mönstrade skor, bälten, väskor, scarves. Även mönstrade strumpor eller strumbyxor ger fin effekt.

• Hela din outfit behöver inte vara mönstrad. Du kan exempelvis välja en enfärgad och neutral bas upptill eller nedtill. Alltså jeans nedtill och mönstrad blus + mönstrad kavaj upptill.

• Svårt att hitta plagg som ska kombineras med olika mönster? Välj ett ”färdigmixat” plagg istället som en kappa, jumpsuit eller klänning med många mönster i!

• En mönstrad kostym är särskilt häftig i mönstermix-sammanhang. Det är ett hyfsat konservativt plagg i grunden som på detta vis blir mer modernt och lekfullt.

• Mönstermix kan även innebära samma sorts mönster-grupp fast i olika utföranden. Alltså två sorters rutiga eller randiga plagg tillsammans.

• Om någon/några av färgerna i mönstrena du mixar är neutrala, som vitt, beige eller svart, så blir det lite mindre hysteriskt, även när du blandar massor av mönster och plagg i samma outfit.

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras