Nio nyttiga, hemmagjorda glassar

Om du känner att du vill ha ett lite nyttigare (och billigare!) alternativ till köpeglass så kommer här lite finfin inspiration på glassar du enkelt fixar själv. Du behöver såna här gör det själv-glassformar med pinnar som går att köpa på närmaste stormarknad eller online. Recepten är anpassade ungefär till 4 st glassar.

Vattenmelonglass

Mixa fruktköttet (ta bort kärnorna först) från en halv vattenmelon med lite pressad lime.

See through-isglass

Vackra och dekorativa isglassar med genomskinlig is som blottar det fina innehållet. Som genomskinlig ”bas” använder du citronvatten (ca 3 dl) eller kokosvatten smaksatt med citron. Fyll först glassformarna med skivade jordgubbar, kiwi, hela blåbär eller annat du har hemma. Häll därefter över den genomskinliga vätskan.

Kiwiglass

Mixa fruktköttet ur 2 kiwifrukter med 1,5 dl mjölk och 1 msk honung.

Bär- och yoghurtglass

Använd gärna färska bär som hallon, björnbär och blåbär. Eller ta frysta, men då behöver du tina dem försiktigt först. Stoppa i bären i en bunke med 3 dl naturell yoghurt som du sötat med 1 tsk vaniljpulver (du kan även ta smaksatt kvarg med vaniljsmak som inte innehåller tillsatt socker). Mixa inte utan rör ner bären så att vissa krossas/går sönder lite grann och färgar glassen medan andra är hela. Häll ner blandningen i glassformarna och stoppa in i frysen.

Latteglass

Mixa 1,5 dl mandelmjölk (eller havredryck) med 1 dl vaniljyoghurt, 4 msk starkt kaffe och 1 tsk vaniljpulver. Du kan gärna lägga i några kaffebönor i glassen också om du vill (frivilligt).

Ananasglass

Mixa ananas (burk funkar om du inte har färsk, men färsk är förstås godast) med 1 msk honung och 1 dl limesaft. Du kan behöva späda med vatten också, känn av konsistensen själv.

Limeglass

Tvätta och skölj 2 st ekologiska limefrukter noga. Riv sedan av skalet med ett rivjärn och häll i en mixer eller bunke. Sedan pressar du ur saften ur limefrukterna. Klicka i 3 dl vaniljkvarg. Mixa och klicka i glassformarna innan du stoppar i frysen.

Regnbågsglass

Kräver lite pyssel och tid, men blir väldigt dekorativ – och god! Du behöver förbereda 4-5 olika ”färger” och smaker: förslagsvis mörkröd, grön, blå, orange och gul. Sedan placerar du respektive färg i olika lager i glassarna. Den översta delen av glassen är alltså det innehåll du häller i formarna först. Sedan måste denna del frysa klart och ha stelnat tills du häller på nästa lager, och så vidare till hela formen är fryst. Kika på recepten här ovanför för förslag på fyllningar av olika färger. För en djupröd nyans kan du mixa hallon, jordgubbar och lite blåbär med citronsaft.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras