Nya, danska serien ”Gråzon” kan bota din abstinens efter ”Bron”

Dejligt! Knappt har vi hunnit sörja klart ”Bron” förrän vi dras tillbaka till vårt favoritland: Danmark! C Mores nya svensk-danska originalserie ”Gråzon” sätter fokus på hotet från den islamistiska terrorismen mot både Danmark och Sverige.

Redan nu vill jag poängtera att serien på intet sätt är en ”Bron”-wannabe. ”Gråzon” har ett eget driv och det enda som kanske påminner om ”Bron” är väl de sedvanliga och förbaskat SNYGGA heminredningar dessa danskjävlar (läs med Ernst Hugo-röst) stoltserar med. Vill man dra paralleller till en annan serie så ligger ”Homeland” närmast till hands.

Jag har fått tjuvkika lite på de första avsnitten. Upptakten är att Säpo-agenten Eva Forsberg (Tova Magnusson) går igenom en skum lastbil i Göteborgs hamn och hittar en läskig missil som lätt skulle kunna orsaka en hel del skada. Det ser även ut som att det finns ännu ett liknande spränghuvud gömt någonstans i Skandinavien. Enligt formulär 1A för deckar-spänning så paras Eva ihop med Jesper Lassen (Joachim Fjelstrup), en lite sliten, men duktig dansk kollega på motsvarande enhet.

Samtidigt lär vi känna Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) som är en supersmart raketforskare, jaja, drönaringenjör för att vara exakt. Hon är en riktig idealist med rättspatos som tyvärr hamnar i en minst sagt knivig situation beträffande hennes lille son.

”Serien är mycket välproducerad och känns dyr”

Victoria träffar Iyad Adi Kassar (Ardalan Esmaili), en kompis från förr som nästlar sig in i hennes liv med lite dubiösa argument. Mer vill jag inte säga för att inte förstöra spänningen, för det är precis vad det är, SPÄNNANDE! Karaktärerna kommer via sina prövningar att hamna i sina egna moraliska gråzoner.

Skådisarna gör bra ifrån sig och deras karaktärer känns trovärdiga, speciellt Ardalan Esmaili som gör sin roll till ett komplext och mänskligt porträtt i stället för ytterligare en stereotyp Mellanöstern-skummis.

Serien är mycket välproducerad av danska Cosmo Film. Den känns dyr (det är den säkert också) och klippningen sitter perfekt. Oskar Söderlund (”Ettor och nollor”) och Morten Dragsted (”Den som dräper”) står för manus. Jesper W. Nilson (”Borgen”, ”Badhotellet”, ”Dicte”) regisserar de fem första avsnitten och Fredrik Edfeldt (”Blå Ögon”, ”Rebecka Martinsson”) och Jörgen Bergmark (Senaste ”Beck”-serien) övriga avsnitt.

”Gråzon” kan streamas på C More med start 22 Februari. Den kommer även att sändas på TV4 längre fram.

Av Carlos Norlén Foto C More

1 kommentar
  1. Har sett 4 avsnitt av gråzon och nu undrar jag när den fortsätter?
    Hoppas på svar för den är jätte bra.
    Mvh Annika

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras