Plagg som anpassar sig efter DIN kropp och inte tvärtom

 

De flesta modekedjor och butiker idag använder så kallade standardstorlekar (storlek 36, 38, 40 osv). Problemet med dessa storlekar är att vi kvinnor inte ser likadana ut. Vissa av oss är en 38:a runt midjan men en storlek 42 över rumpan och andra är bredare över axlarna än sina medsystrar varpå samma sorts klänning inte sitter likadant, trots att du köpt ”rätt” storlek.

Wendy Heijne har lång erfarenhet inom modeindustrin som designer. Hon ledsnade på det faktum att kunder som köper kläder fick anpassa sig efter kläderna, istället för tvärtom. Så hon startade märket Studio Heijne, där du kan måttanpassa plaggen och fylla i dina egna mått, varefter sömmerskor syr upp plaggen. Denna typ av skräddarsytt mode har tidigare varit enormt kostsamt och tagit väldigt lång tid, men Studio Heijne har hittat en effektiv och digitaliserad version av konceptet och samarbetar med duktiga sömmerskor i Lituaen för att möta kundernas behov.

Netstyle älskar själva konceptet och ställde några frågor till grundaren, Wendy Heijne:

Wendy Heijne tillsammans med några av sömmerskorna som syr upp kundernas plagg on demand.

Varför startade du Studio Heijne? 

– En anledning är att jag själv har svårt att hitta rätt passform. Mina höfter är två storlekar större än min midja. Och efter att jag kollat med kompisar och bekanta runtomkring mig märkte jag att många har en utmaning när det gäller att hitta rätt storlek. En annan anledning är en tydlig tendens att folk vill ha produkter som är anpassade efter deras egen smak och behov. Man kan customiza produkter som exempelvis ett (IKEA)kök, skåpluckor, skor, en bil, Apple watch etcetera. Men i modebranschen finns knappt den möjligheten. Det finns jättemånga kläder ute i butikerna, men alla är standardprodukter, redan färdiga och inte anpassningsbara efter din personliga smak och situation eller önskemål. Jag är övertygad om att personliga produkter är framtiden, plagg med en perfekt passform och gjorda utefter dina önskemål. Därför startade jag Studio Heijne, som är ett modemärke för framtiden: ett modemärke som utmanar det nuvarande gamla modesystemet med massproducerade, icke-hållbara och opersonliga produkter.

Jag är övertygad om att personligt anpassade produkter är framtiden

Du har jobbat som designer på H&M tidigare. Varför tror du inte att så pass stora modekedjor testar att erbjuda det koncept som Studio Heijne gör?

– H&M är ett jättestort och traditionellt företag som inte är jättesnabba med att anpassa sig och vara i framkanten av utvecklingen. De har ett tungt produktionssystem som inte alls är anpassat efter ’on demand’-produktion. Deras koncept brukar fokusera på en ’massa’ och inte så mycket på den individuella behovet.

Däremot tycker jag att de borde testa att göra made-to-measure/måttsytt. Förslagsvis exempel genom att göra ett samarbete med Studio Heijne 🙂

Ni ligger redan i framkant gällande hållbarhetstänket och den digitala proaktiva strategin. Man kan i nuläget erbjudas flera varianter av sitt Studio Heijne-plagg (olika nacklinjer, skärningar, längd på ärmar och kjoldel osv). Men hur ser utvecklingen ut framöver? 

– Vad gäller kollektionen är målet att våra kunder kan köpa sin hela customized garderob hos oss. Från kontorsplagg till jeans och festklänningar, allt personligt och anpassat. Vi kommer snart att lansera nya produkter som kompletterar vår nuvarande kollektion. Produkter som vi vet att många kvinnor har en storleksutmaning med.

När vi kollar lite längre i framtiden tänker jag mest på digitala utvecklingar. Vi tror på att man i framtiden kanske inte enbart vill köpa sina custommade plagg och få dessa uppsydda. Däremot vill man kanske bära plagget online på sin avatar. Därför håller vi på att undersöka skapandet av digitala plagg som en 3D-avatar kan bära.

Studio Heijne har en konceptbutik i Stockholm på Kammakargatan 27, dit du kan gå och klämma och känna på plaggen. Här kan du även få kostnadsfria stylingtips och hjälp med att ta dina egna mått.

Vilket plagg i er kollektion är er bästsäljare?

Day silk dress. Den kommer i många varianter, lång och kort, och många färger/print. En perfekt klänning som man lätt kan bära från dag till kväll, med flip flops eller high heels.

Vi har bara haft en retur på tre år

För kroppsnära plagg kan man förstå varför det är viktigt med exakta mått, men varför har det relevans när det gäller mer ”floaty” dresses där passformen är mer ledig?

– När du skriver in dina kroppsmått behöver du inte tänka på vilken storlek du ska beställa, eller om det kommer att passa. Vi gör nämligen detta åt dig. Hos ’vanliga’ nätbutiker  beställer många kunder 2 storlekar för att sedan skicka den som inte passar tillbaka. Det är naturligtvis inte bara en jobbig process, utan den extra transporten är även dålig för miljön. Det slipper man hos Heijne.

Ett mått som är dock jätteviktigt, oavsett kroppsnära eller floaty kläder är din kroppslängd. När du handlar online är det mycket svårt att veta vilken längd klänningen kommer att ha när du bär den. Även om du vet längden på modellen, är det svårt att veta hur lång klänningen kommer att vara på dig eftersom längden är standard och oftast gjort för en person som är 169, men modellen som har på klänningen är oftast längre. Allt det där är mycket förvirrande. Vad alla egentligen vill är att klänningen har exakt samma längd på dig än som på bilden.

Det blir alltid rätt hos Heijne. Du fyller in din kroppslängd och vi anpassar längden från klänningen så att det kommer att se ut som exakt samma längd som på produkt- och modellbilden online. Vi har bara haft en retur på tre år som vi funnits!

Tips när du ska köpa skräddarsytt!

• Uppsydda plagg ÄR dyrare än massproduktion som du hittar hos highstreet-kedjor. Men man får även det man betalar för. En billig klänning som blir nopprig eller tappar passformen efter några tvättar, ledsnar du kanske på och slutar använda. Och så tycker du att det inte gör något ”då den ändå var så billig”. Och så köper du en ny, billig klänning. Det leder till onödig konsumtion. Eftersom det är en viss investering i att köpa custommade plagg så försök att på förhand räkna ut PPA:n, alltså Pris Per Användning. Vilken typ av plagg använder du ofta, kanske flera gånger i veckan? Det är denna typ av plagg du ska lägga en extra slant på. I längden lönar sig detta och du kan använda ditt skräddarsydda plagg länge.

• Var ärlig med måtten! Det blir knasigt om du överdriver åt något håll. Exempelvis om du är orolig över att plagget ska sitta för tajt om du skriver ner de verkliga måtten (och därmed lägger på några extra centimeter). Eller tvärtom – om du tror att du kommer att gå ner några kilon lagom till leverans och DÅ kommer plagget att sitta perfekt… Ungefär som att optimist-fynda en för liten topp på rean och tro att du ska komma i den. Kommer troligtvis aldrig att hända! Var realist – skriv ner de mått du har. Punkt slut. Din kropp kommer att tacka dig!

• Slösa på vardagsplagg och snåla på partyplagg! Alltså, om du tycker att siden känns ”för lyxigt” för att bära till vardags, tänk om. Det är en fröjd att bära vackra material i kläderna, även om du ska inte ska på fest. Däremot kan du välja en mer neutral design, eller snitt i plagget, eller färg, så att du kan bära ditt skräddarsydda plagg en vanlig tisdag utan att du känner dig ”too much”. Det är enkelt att styla om plagget mer festligt till partymood med hjälp av andra accessoarer. Exempelvis får en sidenblus ett helt annat uttryck ihop med jeans och sneakers jämfört med pennkjol, high heels och många smycken.

• Skräddarsydda plagg av vissa material behöver strykas eller steamas för att komma till sin rätt. Vissa syntetmaterial av billigare karaktär är framtagna för att de inte ska bli skrynkliga, men då är fallet i plaggen heller inte så levande och snyggt. Här kan du läsa en bra skötselguide till hur du rengör och tar hand om dina sidenplagg!

Av Charlotta Flinkenberg Foto Studio Heijne

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras