Planera din klädförvaring som ett proffs

 

Dags att skapa lite ordning och reda i garderoben! Det första steget mot att vara välklädd är att ha koll på dina kläder, skor, väskor och accessoarer. Annars blir varje morgon en utmaning med att sätta ihop en vettig outfit, plus en kamp emot klockan. Hösten är en utmärkt tidpunkt för att rensa och skapa struktur. Här kommer en steg för steg guide till hur du organiserar dina kläder. Fashion AND function!

Och nej – du behöver ingen gigantisk walk-in-closet för att ha behållning av dessa tips, de funkar lika bra i en vanlig, mindre garderob också. Men om du blir frestad att skapa dig en drömgarderob som den på bilderna från Elfas nya Décor-serie kan du läsa mer här:

Att tänka på när du planerar walk-in-closet

Låt sidenscarves hänga fritt på krokar.

Netstyles steg för steg-guide till en organiserad garderob!

1. Stuva undan sådant som inte är i säsong. Allt behöver inte exponeras i en garderob/walk-in-closet. Sådant du inte kommer att bära inom de kommande tre månaderna får packas in i kartonger eller förvaringspåsar/boxar och placeras på vinden eller källaren (eller i själva garderoben om du nu har utrymmet som krävs).
2. Se över ditt galgutbud. Absolut snyggast blir det förstås om dina galgar är i samma färg och modell. Rensa ut ge bort-galgar av plast från klädbutiker och använd dem till utrymmen på källare eller vind istället. Du kan även behöva filtklädda, tunnare galgar som komplement för silkiga axelband som annars halkar av, samt nypgalgar för kjolar eller andra plagg.
3. Planera hänget/förvaringen utefter plaggtyp. Först behöver du se över din garderobssituation. Hur ser plaggen ut? Vad har du mest/minst av? Är det stickade tröjor? Jeans? Långklänningar? Kavajer? Kjolar? Estimera hur stor plats som respektive kategori behöver. Har du ett Elfa-system är det extra smidigt, för då kan du göra om, flytta, justera och greja efter behov. Du kanske ångrar dig, eller så vill du addera/ta bort något? Bara att fixa!
4. Planera lådförvaringen. Allt behöver inte exponeras. Främst av utrymmesskäl, men även för att det blir en estetisk dynamik när du kombinerar klädstänger med lådor. Stickade tröjor, jeans, underkläder och träningskläder är exempel på sådant du kan vika ihop i lådor. En del föredrar att ha vikta tröjor och jeans på hyllplan synligt, men risken är överhängande att det snabbt blir stökigt när du vill åt något som ligger underst och sedan ska justera tillbaka resten av högen lika fint igen.
5. Slarva inte med accessoarerna! De blir ofta styvmoderligt behandlade och klumpas ihop i någon skokartong eller i en låda huller om buller. Accessoarer är en viktig del av en outfit och ska därför få en prydlig förvaring även de. Rulla ihop skärp, placera ut smycken i små minifack (som finns till lådavdelare) och låt scarves hänga fritt och elegant på krokar öppet (annars blir de ofta skrynkliga om de knölas ner i lådor). Tips: tänk på hur tydligt saker är exponerat i en modebutik och inspireras av det. Du ska vilja ”shoppa” i din egen garderob!
6. Ställ inte handväskor eller skor på golvet. Golvytan bör hållas så fri som möjligt för att underlätta städning. Och handväskor kan ”säcka ihop” av att ställas på golvet. Häng hellre väskorna på galgar eller placera dem på hyllor, precis som du gör med skor.
7. Sortera efter färg, plaggtyp eller längd? Du behöver inte vara konsekvent! Den vanligaste frågan man ställer sig när man börjar organisera garderoben är hur plaggen ska vara sorterade/placerade. Här finns flera olika ”religioner”! En del tycker att allt ska gå i färgkodad organisation, alltså, alla ljusa plagg för sig, alla mörka för sig osv. Andra går efter plaggtyp (jackor hänger tillsammans, kavajer hänger ihop, klänningar ihop osv). Och en del går efter plaggstorlek/längd – alltså korta eller långa plagg som långklänningar, byxor (om du använder nypgalgar till dem). Bestäm själv vad som passar dina behov och estetiska preferenser! Personligen är jag inkonsekvent och det funkar utmärkt. Jag har mycket mönstrade plagg och då är det svårt att placera ut dem. En tumregel kan ju vara att köra färgkodat om plaggen även har samma längd, det blir väldigt snyggt. Exempelvis om du har en massa mörka kavajer, så funkar de fint ihop, från svart till marinblått och vinrött. Här skulle du även kunna placera skjortor och blusar.
8. Anpassa hyllorna efter skornas höjd. Har du möjlighet så är det fantastiskt att kunna maxa utrymmet genom skräddarsydda höjder på hyllplanen för skorna! På så vis får du plats med fler skor. Alltså en lägre rad för platta skor som sandaler och ballerinas, en mellanhög för sneakers och så en högre för högklackade pumps. Elfas hyllsystem har just denna flexibilitet vilket är toppen. Deras nya Décor-serie har även snygga display-hyllor som lutar vilket gör att du kan ställa skorna som på bilderna här. Ska skorna stå med hälen eller tårna mot betraktaren? Det beror på dig – och skorna skulle jag säga! En del skor kan se lite trista ut inuti, vill du exponera det? Eller är det viktigare att se klackarnas karaktär?
9. Sortera skorna utefter färg och karaktär. När du har placerat skorna i rätt ”nivå” hyllmässigt för höjden/storleken, så är det färgkodat som gäller. Det är även smart att försöka hålla ihop sandaletter för sig och stängda pumps för sig.
10. Helt och rent. Kan låta som en självklarhet, men förvara inte trasiga eller smutsiga plagg och accessoarer i din garderob. När det är bråttom vill du kunna ta på dig en klänning utan att upptäcka sojafläcken på bröstet, eller att konstatera att stövletterna inte är putsade. Och skrynkliga blusar tar större plats än strukna. Ta en dag i månaden för att åtgärda trasiga eller ofixade plagg/accessoarer.
11. Belysning, blommor, tak & golv och speglar adderar personlighet! Slutligen – när all praktisk funktion är löst, så använd gärna fantasin för att göra din garderob eller walk-in-closet mer charmig. Tygblommor är tacksamt att placera runt speglar exempelvis (blommorna på bilden kommer från Artflowers). En pampig helfigursspegel är toppen att få med om du har plats för det (spegeln med lampor på bilderna kommer från Sminkspegel). Väggarna i en garderob eller klädkammare är ju ofta täckta av förvaring och plagg, men golv och tak kan du laborera med! Tapet i taket är en jättefin detalj (eller varför inte måla det rosa som här?) och en lyxigt tjock heltäckningsmatta ger en fin känsla (den vita mattan kommer från Kilands).
12. Var inte rädd för att möblera om! En garderob och klädförvaring behöver du ser över minst var tredje månad. Dels för att uppdatera med mer aktuella säsongsplagg. Dels för att kanske rensa ut och skänka/sälja saker du inte längre använder. Och dels för att det bara är roligt att ändra lite grann och förnya sig! Med Elfa Décors serie kan du göra just det, ändra och justera, lägga till och dra ifrån.

Stickade tröjor och jeans är sådant som är utmärkt att stuva undan i lådor.
Småpryttlar som smycken behöver en tydlig översikt, annars finns risk för att du aldrig kommer att använda dem!

Du ska vilja ”shoppa” sakerna i din egen garderob!

Till vänster är plaggen sorterade efter färgskala – till höger är plaggen sorterade efter längd.

Strukna plagg tar mindre plats än skrynkliga

Skor sorteras efter klackhöjd, modell och färg!
Skärp kan du rulla ihop, slipper du ha dem ihoptrasslade i en låda. Använd gärna såna här lådseparerare.

Av Charlotta Flinkenberg Foto Pavel Maira

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras