Reashoppa like a boss – smartaste tipsen

Lyrisk eller panikslagen när det vankas utförsäljning och mastodontrea? Inför årstidsskiftningar så ska före detta säsongers kollektioner ska rensas ut och göra plats för det nya. Hur ser din reahistorik ut? Gör du en massa ”fynd” som sedan knappt används överhuvudtaget? Då budgetshoppar du inte på rätt sätt. Att göra en bra deal då man köper kläder är inget hastverk, det kräver planering, taktik, slughet, uthållighet och lite tur. Netstyle har insiderknepen som får dig att börja fynda – like a boss. Happy shopping!

Smarta tips för bra fyndshopping

  1. Sondera först utbudet hemma. Vad är det egentligen du behöver? Kolla vad som redan hänger i garderoben, så att du inte kommer hem med ytterligare en grå, oversized tröja av fin kvalitet. Kanske är det dags för att satsa på ett par byxor istället? Skriv en shoppinglista, precis som när du ska handla mat. Notera vad det är brist på hemma och vad du ska hålla utkik efter.
  2. Ta på dig två par mentala ”glasögon” när du scannar reautbudet. Ett par som håller utkik efter det du vet att du letar efter, den så kallade målinriktade jakten. Samt ett par som är alerta då det gäller spontana byten, så kallade impulsköp som helt enkelt är så bra att du måste slå till, även fast du kanske inte hade planerat dem.
  3. Shoppa ensam, under alla omständigheter. Inga väninnor, partners, barn, arbetskollegor, mammor eller annat i släptåg. De distraherar dig, stör dig med jobbiga frågor, vill ha smakråd, ger oombedda köptips och kan bli ett frustrerande moment när du behöver fokusera.
  4. Välj rätt jaktarena. Shoppingmalls är allra värst. I köpcentrum ringlar köerna långa till kassorna, det är trångt, proppfullt med folk, kaos i provrummen och man riskerar att till slut okynnesköpa saker bara för sakens skull. ”Vanliga” butiker i storstäder är faktiskt underskattat dessa dagar. Innan jul var det inte alls så hysteriskt i affärer som vanligtvis brukar vara överhopade med folk, vilket är tecken på att majoriteten av folk har övergivit butiker och söker sig (trist nog) till större köpcentrum istället, där de kan göra alla inköp under samma tak. Bekvämast är förstås onlineshopping! Du kan dricka ditt chaite i lugn och ro, scrolla igenom utbudet, zooma in och granska plaggat i olika vinklar och sedan klicka hem.
  5. Granska köpvillkoren noga! Ha koll på om det är bytesrätt eller öppet köp som gäller. Öppet köp är att föredra, då får du pengarna tillbaka helt och hållet om du ångrar dig. Bytesrätt är mindre bra, för då är pengarna låsta till den affären och du måste byta till något annat. Bra butiker erbjuder öppet köp även på reaplagg och viktigt är här att det även är generös tidsfrist. Vissa kedjor har 30 dagars öppet köp, även på reavaror, vilket är kanon! Tänk på att vissa butiker online må erbjuda fri frakt och även retur, men många idag hanterar inte byten särskilt väl, så passar inte plagget, behöver du först returnera det, vänta på pengarna i retur och sedan göra ett nytt köp (på Asos, exempelvis).
  6. Granska plagget noga! Detta är givetvis enklast om du prövar/känner på plagget/produkten i butik. Är det knasig passform? Finns det något finstilt i texten på en skötselrådlapp som varnar för att plagget torrfäller? Är det redan nopprigt? Hänger det trådar lite här och där? Är det ett mysko material?
  7. Granska skälet till prissänkningen (samt skälet till ditt köp). Ungefär som punkten ovan fast med mer stilmässig förankring. Är det en daterad modell av handväska som säljs? Är färgen svårburen (kanske därför allt finns kvar…)? Kommer du helt ärligt att bära det här plagget? När? Hur/ihop med vad? Varför – för att det är på rea eller för att du gillar det?
  8. Är det verkligen billigt? Du bestämmer själv definitionen av en bra prissänkning men är det under 40% är det ingen superdeal, faktiskt. 25% är inget du behöver bli upphetsad över, det erbjuder de flesta handlare till höger och vänster utan att blinka vid tillfälliga kampanjinsatser – även då det INTE är rea.
  9. Köp det dyra på rean, inte tvärtom. Du sparar inte lika mycket om du shoppar loss på budgetkedjornas halvapriset-orgier, som när du slår till på designermärkenas prissänkning. Det finns ett skäl till att uttrycket ”70 på Schuttis” blev rikskänt (i och med Solsidan). Är det någon gång du ska unna dig en märkesväska eller ett par Louboutin-pumps så är det då det är halva priset.
  10. Skriv upp dig på butikernas nyhetsbrev. Då får du notiser på förhand om när deras rea startar. Ibland blir även vissa kunder inbjudna att shoppa på rean innan varorna ”släpps” för resten, så kallad VIP-presale.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras