Rosa bubblor till vettiga priser!

Hôla vinvänner! Här på Netstyle kommer jag att tipsa om mina absoluta favoritpavor framöver och bjuda på vinspiration. Kanske ett vin som är så hett att ni förmodligen kommer att få tips om det före alla andra. Det kan även vara ett coolt hipstervin som bara måste drickas innan det blir omodernt – eller helt enkelt ett gäng supergoda drycker till vettiga priser.

Idag blir det rosa bubblor för hela slanten. Jag bjuder på fransk elegans, bäriga katalanska toner och en cool hipsterbubblare från Portugal. Sommaren är snart här!

Crémant Rosé De Chanceny, nr 7552, 119 kr/750 ml

Loiredalen – Val de Loire – ligger vid Frankrikes längsta flod Loire. Detta vackra distrikt är fyllt med ståtliga slott, tjusiga blommor och böljande vinfält. De malliga fransoserna kallar området ”Frankrikes trädgård”, med all rätt!

Perfekt balanserad syra

Nåväl, detta är ett superfint vin gjort enligt den traditionella metoden med den andra jäsningen i sin egen flaska. Det består till 90% av cabernet franc med en liten dos av druvan grolleau, som tillsammans ger ett friskt och härligt fruktigt bubbelvin med perfekt balanserad syra. Vinet har en smak av röda bär och toner av blodapelsin. Det är bara att ta fram picknick-filten, boule-kloten och den asiatiska kycklingsalladen!

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3, nr 2216, 119 kr/750 ml

Det självklara valet när man plötsligt blir sugen på en torr, frisk och ekologisk rosé-cava från Katalonien. Flaskan är inte bara snygg, innehållet är lika tjusigt med sin blend på pinot noir och garnatxa. What’s no to like?

En favorit som levererar gång på gång

I smakpaletten samsas toner av smultron, hallon och blodapelsin. Det finns även en angenäm brödighet – eller brioche som man säger på vinlingo. En favorit som levererar gång på gång. Vill du impa på grillmiddagen kan du uttala cavans namn på katalanska: U Mes U Fan Tres, 1+1=3.

Aphros Phaunus PET NAT Rosé 2019, nr 95540, 229 kr/750 ml

Veckans hipstercooling är denna ljuvliga Pet Nat från regionen Vinho Verde i nordvästra Portugal. Men först, vad tusan är ”pet nat”?! Det är en gammal traditionell stil där man tappar vinet på flaska innan jäsningen är klar. Under jäsningen bildas koldioxid som stannar kvar i flaskan och gör att vinet blir mousserande. Många hippa vinmakare använder ovanstående metod. Själva namnet är en förkortning av franska pétillant naturel (jisses, ständigt dessa fransoser!). Eftersom trycket i flaskan inte är lika högt som i champagne, cava eller prosecco, försluts flaskorna med en kronkapsyl.

Hypat hipstervin som smakar mums!

Men hur smakar denna hypade Phaunus? Tänk att du pressar lite lime över lite smultron och lite örter i en tallrik som precis sköljts i saltvatten. Mums! Som en sommardag vid Atlanten! Om man vill bjucka på detta krispiga naturvinsbubbel är det bara att ställa sig utanför sitt Systembolag den 20 april kl 10.00, då släpps denna sköna pava. Brinde!

Carlos Norlén är diplomerad sommelier, fotograf, DJ och vinskribent. Han driver podden Dos Gardenias tillsammans med Amalia Gonzalez.

Av Carlos Norlén 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras