Sabina Dufberg: ”Så kommer du i form till Beach 2018 – och kommande år”

Bara några veckor kvar innan sommarsemestern, men när du tittar dig i spegeln så är det inte direkt en ”Beach 2018”-banderoll du vill ta på dig ovanpå bikinin. Denna tid på året är många kvinnor (och även män!) kroppsosäkra och tar till drastiska åtgärder för att på snabbast möjliga tid kunna åstadkomma maximala resultat med träning och kost. Allt för att ”slippa stå i vassen”. Men funkar det? Är det värt det? Vad blir konsekvenserna? Vi tar ett snack med Mrs Superbody herself, 43-åriga Sabina Dufberg, som trots ett hektiskt schema med tvillingar, eget företag och massor av resor med oregelbundna måltider lyckas hålla en fantastisk figur, år efter år.

Tips! Ladda hem Sabinas app Stronger Better You så får du massor av inspo till träning inför Beach 2018 (och även Beach 2039!). 

”Det är aldrig för sent att börja”

Hur tycker du att man ska tänka om man har panik över att behöva ställa sig i bikini om sex till åtta veckor?
– Först och främst: det är aldrig för sent att börja. Visst kan du köra en quick fix inför sommaren, men det är viktigt att du är mentalt förberedd på vad detta innebär och vilka konsekvenserna kan bli därefter. En quick fix är precis vad det låter som, inget som är tänkt att vara för evigt. De flesta kan skärpa till kosten rejält under några veckor och höja träningsdosen till fyra pass i veckan och köra fettförbrännande powerwalks eller cardio innan frukost. Men man måste in i sitt inre och veta vad man håller på med.

Hur menar du då? Att allt kan rasa i mitten på augusti och man är tillbaka på ruta ett? Eller till och med gått upp?
– Jag menar att man måste fortsätta med en viss kontinuitet även under själva sommarmånaderna också. Det behöver inte vara i samma intensiva tempo som inför beach 2018, men försök att hålla uppe träningen med kanske 2-3 pass i veckan och komplettera med några promenader och vardagsaktiviteter. Bara för att du är ledig behöver du inte slappa helt och hållet. Det är alltid viktigt att hålla uppe flåset, oavsett var du befinner sig. Och så är det förstås viktigt att ha koll på maten. Under sommar och semester tycker jag att man ska njuta och må bra. Men hitta ditt fokus även i njutningen.

”Hitta ditt fokus även i njutningen”

Hur navigerar man förbi alla frestelser på sommaren? 
– Du behöver inte navigera förbi alla, men välj ut vilka saker du verkligen vill ha. Och fundera i förväg vilka onyttigheter du inte älskar riktigt lika mycket. Prioritera! Om du gillar ostomelett på frukostbuffén så ät det! Men hoppa över den sötade müslin och yoghurten om den nu inte är lika viktig för dig. Det handlar om medvetet ätande och att äta sakta. Förhandla med dig själv vad som är viktigast och hur du ska prioritera. Jag älskar exempelvis vin och glass och tänker aldrig någonsin sluta med det, semester eller ej. Men jag hoppar över bullen och croissanterna från frukostbuffén på hotellet. Håll även koll på mängden.

Läs även: ”Så här laddar jag inför en bikinifotografering”

Sabina som modell för bikiniföretaget Sunkini, tidigare i vår.

Vilka är de vanligaste, ”dolda” kalorifällorna på sommaren? 
– Alla sötade drycker! Folk tycker inte att de äter så mycket då det är varmt, men de dricker desto mer. Smoothies, milkshakes, smaksatta lattes, ice coffees, någon god fruktig drink, vin, öl, ett läskande glas saft eller färskpressade fruktjuicer…

Har du några knep på hur man får till vardagsmotionen på semestern? 
– Det är oftast lättare att röra på sig utan att man tänker på det. När man är utomlands eller på annan ort så promenerar man ofta för att upptäcka saker. Man går till restaurangen, man strosar omkring på kvällen, man tittar i lite affärer och så vidare. Det blir en del promenader utan att man tänker på det. Jag skulle även vilja lägga till att ta rejäla powerwalks vid strandbrynet. Stränderna är ofta långa så man kan gå en bra bit fram och tillbaka och dessutom får man solbränna på köpet. Du kan även tjuvträna samtidigt som du står med en väninna eller familjemedlem i poolen eller havet/sjön och se till att inte nudda botten och cirkulera med armar och ben, istället för att bara stå still.

”Tjuvträna genom att inte nudda botten i poolen, sjön eller havet”

Du talar ofta om att gå med stolt kroppshållning och vara mentalt stark. Det är ju ingen match när man ser ut som du i kroppen, men om man känner sig lite blekfet och plufsig – kan man fuska sig till ett bättre kroppssjälvförtroende inför badsäsongen? 
– Ja, det kan man. Det handlar om att du ska manipulera din egen hjärna och ”köpa” ditt eget självförtroende. Börja med att säga små snälla affirmationer om dig själv, dagligen. Hitta saker i ditt utseende som du gillar. Det kan vara alltifrån att du har vackra ögon, snyggt hår, smal midja, välformade läppar, ett charmigt leende, till att du är stark gällande vissa övningar. Ge dig själv komplimanger. Säg dom även högt, då blir de mer verkliga. När du har gjort det tillräckligt många gånger så har du ”lurat” hjärnan att det faktiskt ligger till så. Ställ dig även frågan: ”vad är det värsta som kan hända?”. Alltså om du skulle ge dig ut på stranden så som du ser ut nu?

Lek i poolen med sonen Nicholas, under förra årets semester i Miami.

I höst släpper du och jag boken ”Ditt Livs Form – med 80/20-metoden”. Hur ska man tänka rent praktiskt och mentalt att gå från målet att komma i form till sommaren till att komma i form för resten av livet? 
– Det är en fråga om balans. Extrema avvikelser åt något håll är aldrig bra eller hälsosamt-eller hållbart i längden. Det vi hjälper till med denna bok är att skapa struktur kring både träning, kost och vila, men även att lära läsarna att skaffa ett mindset kring detta som inte är en quick fix. Det är ingen ”diet” man ska hoppa på, för sådant hoppar man nästan alltid av. Ingen vill banta eller hetsträna resten av livet. Det måste finnas utrymme för njutning och avkoppling också.

Läs även: ”Sabina Dufberg: Jag äter glass varje dag”

Du har skrivit två böcker tidigare och det har jag med. Det här är första gången både du och jag skriver något tillsammans med en annan författare. Hur tycker du att den processen har funkat, helt ärligt? Du är ju van vid att kunna bestämma själv…
– Bra, ur den aspekten att vi kompletterar varandra. Både du och jag har fått fokusera på det vi är bäst på. Du är bäst på att skriva och jag är bäst gällande träning. Våra olikheter är det bästa i vårt partnerskap. Jag tror inte det hade blivit lika lyckat om vi varit två träningsprofiler som skulle skriva en bok tillsammans. Du har skills som jag saknar och tvärtom. Jag har blivit starkare av att göra det här ihop med dig.

”Ingen vill banta eller hetsträna resten av livet”

Tack snälla, vad fint sagt! Och jag blir förmodligen starkare, rent fysiskt, av att göra detta med dig – också. Boken kommer i slutet av augusti. Om du får tillfälle att sälja in den till någon som tvekar, vad säger du då? Vad är det som skiljer vår bok från alla andra hundratals hälsoböcker på marknaden? 
Vår bok handlar om människan som helhet. Det är inte bara en kost- och träningsbok, det är en bok som hjälper dig att skapa hållbar balans på alla bitar i livet – för resten av ditt liv. Många andra hälsoböcker snuddar ofta bara vid ett visst ämne, men ser inte den hela bilden. Det här är den enda boken du behöver köpa.

”Ditt livs form – med 80/20-metoden” ges ut av Bladh by Bladh förlag och kommer ut i slutet av augusti.


Av
Charlotta Flinkenberg Foto Magnus Ragnvid (bilder från kommande boken), privat

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras