Så köper du rätt solglasögon för din ansiktsform

Solstrålar som reflekteras mot snö blir extra besvärande för ögonen och om du planerar besök i skidbackarna de närmaste veckorna, bör du investera i vettiga solglasögon som både skyddar och är snygga.

Vilken modell ska du välja?

Det finns massor av ”regler” kring vilka solglasögonmodeller som passar för olika formade ansikten. Man kan ta dessa regler med en nypa salt – viktigast är förstås att du trivs i dom och kommer använda dom ofta. Men OK, en grundregel är att välja bågar som kontrasterar mot den ansiktsform du själv har:

Rund ansiktsform: Satsa på bågar som är lite fyrkantiga eller polygona modeller för att balansera ut det runda.
Oval ansiktsform: Klassas för den optimala ansiktsformen där i princip alla solglasögonmodeller funkar.
Triangelformat ansikte: Klotrunda solglasögon är snygga, gärna pilotmodeller.
Fyrkantig ansiktsform: Välj gärna runda modeller som inte har för klumpiga och tjocka bågar.
Rektangulär ansiktsform: 50-talsbågar av kattmodell är fint på dig, eller polygona bågar. Du passar även i överdimensionerade solglasögon.
Diamantformat ansikte: Kantiga och rektangulära bågar.

Tips!

• Köp enbart solglasögon som skyddar mot UV-strålning. De ska blockera minst 99% av UVB-strålning och minst 95% av UVA.
• Ju större solglasögon, desto bättre skydd mot solens skadliga strålar. Så det är inte enbart ett modestatement med stora bågar!
• Dyrare är inte alltid bättre. Fullgott UV-skydd får du i flera budgetbågar idag, så priset ska inte avgöra kvalitetsskillnader. Däremot kan själva linserna vara konstruerade av olika material för att skydda bättre mot repor. Glas är generellt bättre än akryl. Titta på hur solglasögonen känns, om de är stabila eller klent konstruerade. Sedan ska man förstås inte underskatta lyxfaktorn som ett par designerglasögon ger.

Av Charlotta Flinkenberg Foto All-About-Fashion, iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras