Så maxar du vintermyset innan jul

TIPSEN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

OK, vädret är inte det mest uppiggande. Peppen att göra utomhusaktiviteter är inte direkt överväldigande på grund av mörkret, och ändå är det just det vi behöver göra – alltså att vistas utomhus en liten stund per dag för att få vår viktiga D-vitamindos.

Ljuslyktor och fat från Lene Bjerre.

Skaffa tidig julgran

Julgranen är förstås starkt förknippad med jul, men en bra gran klarar av att vara inomhus längre än bara två-tre veckor. Vattna den ordentligt och ge den lite sockerbitar då och då i granfoten så ska du se att den står sig. Snåla inte utan investera i en rejäl kungsgran om du ändå ska ha den längre, de barrar inte lika mycket som rödgran. Knepet är att inte klä granen utan låta den vara au naturel. Då får du den karaktäristiska doften och myskänslan utan allt tingel tangel från julpyntet. Dekorera granen kan du göra senare, efter lucia! Smålandsgran levererar granar hem till dig från och med den 22 november. Vill du inte ha en stor fullhöjdsgran kan du välja gran i kruka som även det blir stämningsfullt.

Sedan drar du på dig fleecepyjamas, sockor, tänder en brasa om du har det (eller ett gäng ljuslyktor) och därefter är myset igång!

Porslin och bild från Fyrklövern.

Arrangera en vinterpicknick utomhus

På helgen förbereder du en lyxig vinterpicknick utomhus! Behöver förstås göras på dagtid medan det inte är beckmörkt ute. Överraska någon du gillar genom att pimpa en liten skogsglänta med rolig rekvisita, som en spark, liggunderlag, en massa plädar, skinnfällar, någon låda att använda som bord, kandelabrar med mera. Sedan packar du en picknickkorg med finporslin, linneservetter och champagneglas. Därefter förbereder du maten, förslagsvis vit pizza med chevreost och prosecco eller champagne. Kanske världens bästa aktivitet!

Porslin och bild från Fyrklövern.

 

Bild från Venedig. Foto: Pexels

Boka sommarens semester

Passa på att googla och planera semestern för sommaren 2020 redan nu! Koka en kopp te, läs recensioner, kika på bilder, läs resebloggar och kolla upp priser. Sätt upp en rutt och en budget. Vilka ska följa med? Hur ska ni ta er dit? Blir det kanske premiär för tågluff nästa år? Vinterns känns lite mindre jobbig om man blir påmind om att säsongerna faktiskt skiftar och att det kommer bli varmare om några månader.

Gör en omsorgsfull manikyr

Lägg en timme eller två på händerna. Massera dem, gör lite hand-yoga och stretch. Smörj in nagelbanden. Fila till naglarna. Håll dem korta och måla med något mörkt och härligt vinterlack.

Drick något varmt med vispad grädde på toppen

Koka upp varm choklad (lite inspiration får du här) och spritsa vispad grädde på toppen. Du kan faktiskt toppa din latte med vispad grädde också. Eller ditt chai-té. Faktum är att de flesta varma drycker blir godare med vispad grädde on top!

Plädar och bild från Lene Bjerre.

Ta fram exakt alla plädar och filtar i hemmet

Det finns ingenting som heter för mycket plädar! Maxa filtarsenalen i hemmet denna årstid. Precis alla du äger ska fram. Häng plädarna/filtarna över stolsryggar, ihopvikta på soffan och i sängen. Dels är de funktionella eftersom det är mysigt att svepa en sjal eller pläd om sig och dels är de dekorativa eftersom textilier ger en ombonad och mysig känsla direkt i huset! Du kan även ”fusk-klä-om” en fåtölj eller soffa med en större pläd.

Foto: Pexels

Frossa i churros

De spanska friterade bakverken är den optimala comfort food-desserten. Känns lyxigt och exotiskt att bjuda på så här i vintertider. Här har du receptet!

Inredning och bild från Lene Bjerre.

Arrangera små stilleben

Känns det som för stort (och dyrt) projekt att köpa nya möbler, måla och fixa? Det finns enklare (och mysigare) sätt att skapa hemtrevnad under vinterhalvåret: skapa stilleben! Det gör du enkelt genom att arrangera små grupper av saker på olika ställen i hemmet. Förslagsvis på ett bord, en byrå, i bokhyllan, på köksbänken eller liknande. Hemligheten är att arrangera saker av ett ojämnt antal och olika höjder. Gärna olika texturer och former också, samt olika karaktär på sakerna. Alltså, blanda olika sorters ljuslyktor med prydnadssaker, växter, en skål eller kruka osv. En bricka är bra att placera ditt stilleben på för att få en mer samlad känsla.

Av Charlotta Flinkenberg

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras