Finns det något mysigare en en god kopp varm choklad i mellandagarna? Eller kanske efter en lång dag i skidbacken? Du kan förstås göra det enkelt för dig och koka upp mjölk för att sedan vispa i lite O’boy. Och spruta lite spraygrädde över härligheten. Men vill du köra en mer sofistikerad fin-variant så här i juletider, så kommer lite tips här:
• Dekorera med minimarshmallows
• Stoppa i en polkagrisstång. Dels är det dekorativt, sedan ger den smälta stången en fin distinkt smak av pepparmint.
• Koka upp 3 dl mjölk, 1 st vaniljstång (delad och skrapad), 1 st hel kanelstång, 1 tsk malen ingefära. Låt dra i 15 minuter. Plocka därefter upp vanilj- och kanelstången. Värm sedan upp mjölken igen till ca 80°. Häll mjölken över 50 g mjölkchoklad, finhackad av god kvalitet. Mixa med stavmixer och häll upp i muggar. Servera med grädde eller minimarshmallows. (Recept från Santa Maria).
• Krydda din varma choklad med lite kardemumma.
• Gör chokladen mer vuxen i smaken genom att tillsätta en matsked starkt kaffe, eller lite mörk rom!
• Vill du ha ännu mer hetta i chokladen adderar du någon av dina favoritkryddor, exempelvis chili eller habanero-peppar.
• Göm en överraskning i botten, kanske något godis, en klick dulce de leche, eller chokladtryffel.
• Experimentera med olika sorters socker i om du gör varm choklad med kakao och socker med mjölk. Ljust muscovadosocker gör att det smakar lite kolaaktigt, medan mörkt muscovadosocker går åt lakritshållet. Farinsocker ger fin karaktär, liksom vit choklad – så får du det söta från oväntat, krämigt håll!
Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock
VÅRA UTVALDA SHOPPINGTIPS! (REKLAM)